Ο αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας έφτασε χθες στο Κάιρο, έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, βασικό κίνημα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις οργής που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σήμερα μετά την προσευχή. Μέχρι στιγμής η Μουσουλμανική Αδελφότητα άφηνε τα μέλη της να αποφασίζουν μόνα τους αν θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις ή όχι.

Τουλάχιστον 20 μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν χθες, ανάμεσά τους πέντε πρώην βουλευτές και πέντε μέλη του πολιτικού γραφείου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε ότι θα λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά των διαδηλωτών.  Οι χθεσινές διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από τον θάνατο ενός ακόμα διαδηλωτή από την αστυνομία, του έβδομου από την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο χωριό Σέιχ Ζουαγιέντ, στο βόρειο Σινά, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε όλη την Αίγυπτο.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Διακιωμάτων (HRW) κατηγόρησε την αιγυπτιακή αστυνομία ότι αυξάνει τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών με εντελώς απαράδεκτο και δυσανάλογο τρόπο.

Η οργάνωση, με έδρα τις ΗΠΑ, επισημαίνει επίσης ότι οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα βίαια επεισόδια, αν και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι επτά: πέντε διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί.