Σαφή απάντηση στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι η εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου δεν έχει κανένα ρόλο στην εκπροσώπηση της Ένωσης στη διεθνή σκηνή και δεν έλαβε καμία εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμμετάσχει εξ ονόματος της Ένωσης.

«Το κατέστησα σαφές ακόμη και πριν από την επίσκεψή σας στη Μόσχα και αυτό επαναλήφθηκε στη συνέχεια από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ στη δήλωσή του στις 5 Ιουλίου», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του προς τον Βίκτορ Όρμπαν και η οποία είναι σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αμφισβήτησε τις δηλώσεις Όρμπαν

Επίσης, προσέθεσε ότι δεν δέχεται τον ισχυρισμό του Ούγγρου πρωθυπουργού ότι η ΕΕ ηγείται μιας πολιτικής υπέρ του πολέμου. «Είναι ακριβώς το αντίθετο», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και η Ουκρανία είναι το θύμα που ασκεί το νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδίωξε με συνέπεια να οικοδομήσει ευρεία διεθνή υποστήριξη για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τις βασικές αρχές και στόχους της Φόρμουλας Ειρήνης της Ουκρανίας. Η Ένωση δεν φείδεται προσπαθειών για να προσεγγίσει όλους τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας» σημείωσε.

Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι ο πιο άμεσος τρόπος για την ειρήνη είναι η Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ