Στις ΗΠΑ είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας μετά την απόπειρα δολοφονίας που σημειώθηκε εναντίον του υποψήφιου των ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια χθες Σάββατο (ξημερώματα Κυριακής, ώρα Ελλάδας).

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) επιβεβαίωσε ότι οι πυροβολισμοί που δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια χθες Σάββατο ήταν «απόπειρα δολοφονίας».

«Σήμερα το βράδυ σημειώθηκε αυτό που χαρακτηρίζουμε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για μια ενεργή σκηνή εγκλήματος», τόνισε ο Κέβιν Ροζέκ, ειδικός πράκτορας επικεφαλής του γραφείου του FBI στην Πενσιλβάνια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ροζέκ επεσήμανε ότι το FBI δεν είναι έτοιμο να ανακοινώσει τα στοιχεία της ταυτότητας του δράστη, ενώ πρόσθεσε ότι προτεραιότητα τώρα είναι να εντοπιστεί το κίνητρό του και να διευκρινιστεί αν εμπλέκονται και άλλοι στην απόπειρα.

Ωστόσο ο αξιωματούχος του FBI υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ενεργή απειλή.

Ποιος ήταν ο 20χρονος που πυροβόλησε τον Τραμπ

Το ομοσπονδιακό αστυνομικό σώμα που είναι αρμόδιο για την προστασία προσωπικοτήτων στις (Secret Service) ανακοίνωσε πως ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, «εξουδετερώθηκε» από μέλη του αφού πυροβόλησε επανειλημμένα από υπερυψωμένη θέση «έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ένοπλος «σκοτώθηκε ακαριαία», καθώς «χτυπήθηκε στο κεφάλι», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ενώ όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του CNN επικαλούμενος πηγές, πρόκειται για έναν 20χρονο από την Πενσιλβάνια.

Σύμφωνα με ανάρτηση του δημιοσιογράφου στο Χ, το FBI έχει ταυτοποιήσει τον άνδρα.

Η μυστική υπηρεσία αντέδρασε λαμβάνοντας μέτρα προστασίας και «ο πρώην πρόεδρος είναι ασφαλής», αφού απομακρύνθηκε εσπευσμένα από τον χώρο όπου επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπός της Άντονι Γκουλιέλμι μέσω του X.

«Σχημάτισα την εντύπωση πως αρκετοί νόμιζαν αρχικά πως επρόκειτο για φάρσα», καθώς οι πυροβολισμοί έμοιαζαν σαν μερικά «πυροτεχνήματα», όμως «είδα τον άνδρα που χτυπήθηκε στο κεφάλι, τη γυναίκα στο χέρι, ήξερα από την αρχή πως δεν ήταν πυροτεχνήματα», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας, που άκουσε επτά εκπυρσοκροτήσεις.

Ακόμη δυο άνθρωποι που τραυματίστηκαν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την μυστική υπηρεσία.

Αυτή θα ήταν η τελευταία ομιλία που θα εκφωνούσε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων (15η-18η Ιουλίου) στο Μιλγουόκι (Ουισκόνσιν), όπου αναμένεται να λάβει και τυπικά το χρίσμα της παράταξης ώστε να είναι ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 18:15 (τοπική ώρα· 01:15 ώρα Ελλάδας), πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του σώματος.

Την πληροφορία ότι ο ένοπλος που άνοιξε πυρ βρισκόταν εκτός της περιμέτρου ασφαλείας της μυστικής υπηρεσίας έδωσε νωρίτερα στο CNN ο εισαγγελέας της κομητείας Μπάτλερ της Πενσιλβάνιας (βορειοανατολικά), ο Ρίτσαρντ Γκόλντιγκερ. «Δεν γνωρίζω πώς έφθασε εκεί, ή πού ήταν, πάντως βρισκόταν εκτός» του χώρου όπου γινόταν η προεκλογική εκδήλωση, εξήγησε.

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ βγήκε από νοσοκομείο αφού του προσφέρθηκαν φροντίδες μετά τον τραυματισμό του, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ανακουφισμένος που ο Τραμπ είναι ασφαλής δηλώνει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως αισθάνεται «ανακουφισμένος» που ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι «σώος», «ασφαλής» και «πάει καλά» μετά την επίθεση εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως «προσεύχεται» για τον αντίπαλό του και τόνισε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να «ενωθούν» και να καταδικάσουν την επίθεση ως έθνος, υπογραμμίζοντας ότι η βία αυτού του είδους «δεν έχει καμιά θέση» στην Αμερική, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Συμπλήρωσε ότι ενημερώνεται για το συμβάν.

Ο ίδιος ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών, ανακοίνωσε πως τραυματίστηκε από σφαίρα η οποία «διαπέρασε» το δεξί αυτί του: «Χτυπήθηκα από σφαίρα η οποία διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού», ανέφερε ο Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, προσωπικού του δημιουργήματος. «Είναι απίστευτο πως μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, ετοιμαζόταν να αρχίσει την ομιλία του, πριν από το συνέδριο της παράταξης της αμερικανικής δεξιάς στο Μιλγουόκι, στην πολιτεία Ουισκόνσιν, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει αύριο Δευτέραέπεσε στη σκηνή, όταν ακούστηκαν ριπές από όπλο, προτού πέσει πάνω στη σκηνή και συγκεντρωθούν γύρω του για να τον προστατεύσουν πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για τη φύλαξη προσωπικοτήτων, τον σηκώσουν και τον συνοδεύσουν στο αυτοκίνητό του.