Το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ εξετάζει ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «New York Times».

Ειδικότερα, ο Μπάιντεν φέρεται να είπε σε βασικό σύμμαχό του ότι ίσως να μην μπορέσει να σώσει την υποψηφιότητά του, εάν δεν μπορέσει να πείσει το κοινό τις επόμενες ημέρες ότι είναι ικανός για την προεδρία, μετά την καταστροφική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Μπάιντεν», τόνισε ο σύμμαχός του, «παραμένει στον αγώνα για επανεκλογή, κατανοεί ωστόσο ότι πρέπει να πάνε καλά οι επόμενες εμφανίσεις του», συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο «ABC News» και των εκστρατειών στην Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

«Ξέρει ότι αν επαναληφθούν παρόμοιες εμφανίσεις, θα είμαστε σε διαφορετική θέση» μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, όπως δήλωσε ο σύμμαχος του Μπάιντεν, αναφερόμενος στην εμφάνιση του αμερικανού προέδρου στο ντιμπέιτ.

Ο Άντριου Μπέιτς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ήταν «απολύτως ψευδής» και ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε αρκετό χρόνο, για να απαντήσει.

Η συνομιλία αυτή είναι η πρώτη που δημοσιοποιείται σχετικά με το ότι ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει σοβαρά το αν μπορεί να ανακάμψει από την καταστροφική του εμφάνιση στη σκηνή του ντιμπέιτ στην Ατλάντα την Πέμπτη.

Κορυφαίος σύμβουλος του Μπάιντεν, ο οποίος επίσης μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο πρόεδρος «γνωρίζει καλά την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει».

Μάχη πολιτικής επιβίωσης

Ο Μπάιντεν προσεγγίζει σιγά-σιγά τους Δημοκρατικούς εκλεγμένους αξιωματούχους και έχει προγραμματίσει συνάντηση με κυβερνήτες των Δημοκρατικών το βράδυ της Τετάρτης. Παράλληλα, συνεχίζει να προσεγγίζει ανθρώπους που εμπιστεύεται εδώ και καιρό και έχει πει σε τουλάχιστον ένα άτομο ότι το σχέδιό του να στρέψει το ενδιαφέρον στον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και να ξεχαστεί η εμφάνισή του στο ντιμπέιτ ενδέχεται να μην αποδώσει καρπούς.

Αρκετοί σύμμαχοι του Μπάιντεν, ο οποίος συσκέπτεται με την οικογένεια και τους συμβούλους του μετά το ντιμπέιτ της Πέμπτης, υπογράμμισαν ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση. Ο ίδιος βλέπει τη μάχη αυτή και ως μια ευκαιρία, για να επιστρέψει, κάτι που έχει κάνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας του, που μετρά μισό αιώνα.

Παράλληλα, συνεχίζει να δίνει μάχη, για να πείσει τους ψηφοφόρους, τους χρηματοδότες και τους πολιτικούς ότι η επίδοσή του στο ντιμπέιτ ήταν μεμονωμένο περιστατικό.