Η συντακτική επιτροπή των New York Times κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενη την κακή απόδοση του Δημοκρατικού στο ντιμπέιτ της προηγούμενης νύχτας, με αντιμέτωπο τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του.

Άρθρο της σύνταξης, που μεταφορτώθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας χθες το βράδυ, υπό τον τίτλο «Για να υπηρετήσει τη χώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει την κούρσα», περιγράφει τον Δημοκρατικό πρόεδρο με όρους όπως «σκιά ηγέτη» αφού ο αρχηγός του κράτους, 81 ετών, «απέτυχε στη δική του δοκιμασία».

Αγνώριστος, ο κ. Μπάιντεν μάσαγε λέξεις, άφησε ατελείωτες φράσεις, κοίταγε στο κενό κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του προχθές Πέμπτη.

«Ο κ. Μπάιντεν υπήρξε θαυμάσιος πρόεδρος. Υπό την ηγεσία του, το έθνος άκμασε και άρχισε να αντιμετωπίζει φάσμα μακροπρόθεσμων προκλήσεων, ενώ οι πληγές που είχε ανοίξει ο κ. Τραμπ άρχισαν να επουλώνονται. Όμως η μεγαλύτερη υπηρεσία στο έθνος που μπορεί να προσφέρει τώρα ο κ. Μπάιντεν είναι να ανακοινώσει ότι δεν θα συνεχίσει να διεκδικεί την επανεκλογή του», κρίνει το κύριο άρθρο.

Μέλη του Δημοκρατικού κόμματος αμφισβητούν επίσης έντονα το κατά πόσο ο κ. Μπάιντεν είναι σε θέση να αναλάβει νέα θητεία, ζήτημα που προκαλεί θύελλες εντός της παράταξης. Εν μέσω του σάλου, ο κ. Μπάιντεν, στην προσπάθειά του να περιορίσει τη ζημιά, διαβεβαίωσε χθες πως μπορεί να «κάνει τη δουλειά» κι εξασφάλισε την υποστήριξη δυο Δημοκρατικών προκατόχων του, των Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από την υποψηφιότητα του παρότι τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες» δήλωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας του αμερικανού προέδρου, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμιά συζήτηση γύρω από το θέμα.