Για «επαίσχυντη συμφωνία» μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστών και Renew (Φιλελευθέρων) για τα κορυφαία πόστα των ευρωπαϊκών θεσμών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι εξαπατήθηκαν. Το ΕΛΚ σχημάτισε συνασπισμό ψεμάτων με την αριστερά και τους φιλελεύθερους. Δεν υποστηρίζουμε αυτήν την επαίσχυντη συμφωνία» σημείωσε.

Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες: Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία για τις ηγετικές θέσεις της ΕΕ

«Η πρώτη αποστολή του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι να επικυρώσει τις επιλογές για τις ηγετικές θέσεις του νέου ευρωπαϊκού κύκλου», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής.

«Όπως γνωρίζετε», πρόσθεσε, «οι 3 πολιτικές οικογένειες του ευρωκοινοβουλίου έχουν συμφωνήσει να προτείνουν για τις θέσεις αυτές την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν, τον Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και την Κάγια Κάλλας για την θέση του Ύπατου εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Ευελπιστώ ότι οι επιλογές αυτές θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο για να ακολουθήσει η συμφωνία στο κοινοβούλιο για την επικύρωση της κας φον ντερ Λάιεν. Όλες οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του Ιουλίου».

Και συνέχισε: «Το επόμενο θέμα αφορά όλες τις ελληνικές προτεραιότητες όπως μετανάστευση, περισσότερη αμυντική συνεργασία με χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και θέματα ανταγωνιστικότητας και στήριξης του πρωτογενούς τομέα.

Θα αποτελέσει το κείμενο οδηγό για την Κομισιόν για την επόμενη 5ετια.

Θα επαναφέρω την πρόταση που έχουμε διατυπώσει με τον Ντόναλντ Τουσκ για την δημιουργία μια ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας».