Ο στρατός της Βολιβίας έβγαλε στους δρόμους άρματα και κατέλαβαν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας το βράδυ της Τετάρτης ενώ ένα τεθωρακισμένο όχημα εισέβαλε στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου μαζί με στρατιώτες με τον φόβο για πραξικόπημα να αυξάνεται.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε, κατήγγειλε την «αυθαίρετη κινητοποίηση» ορισμένων μονάδων του στρατού στη Λα Πας, ενώ ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες κατηγόρησε έναν ανώτατο στρατηγό για σχεδιασμό πραξικοπήματος.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, την Πλάζα Μουρίγιο, με έναν αυτόπτη μάρτυρα του Reuters να αναφέρει ότι είδε ένα τεθωρακισμένο όχημα να εισέρχεται στο προεδρικό μέγαρο και στρατιώτες να εισβάλουν σε αυτό.

«Οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ήρθαμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας. Θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο, σίγουρα τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο έτσι», δήλωσε ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Ζουνίγκα μίλησε σε δημοσιογράφους από την πλατεία πριν από την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο, καλώντας να σταματήσει η καταστροφή και η ταπείνωση του στρατού, ισχυριζόμενος ότι η δράση αυτή υποστηρίζεται από τον κόσμο.

Ο Μοράλες, του οποίου οι δρόμοι έχουν χωρίσει δημόσια με τον Άρσε, αν και οι δύο ανήκουν στο ίδιο σοσιαλιστικό κίνημα, δήλωσε ότι οι οπαδοί του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία. Κατηγόρησε τον Ζουνίγκα για επιδίωξη πραξικοπήματος και ανακοίνωσε γενική στάση εργασίας, απευθύνοντας έκκληση για αποκλεισμό των δρόμων. «Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους πολίτες», δήλωσε ο Μοράλες.

Πηγή: ΑΠΕ