Για την Αυστραλία θα αναχωρήσει αεροπορικώς ο Τζούλιαν Ασάνζ αφού παραδέχτηκε την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου στη Σαϊπάν, στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους των ΗΠΑ όπως αναφέρει ο λογαριασμός της WikiLeaks στην πλατφόρμα X.

Δικαστήριο της Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του Τζούλιαν Ασάνζ με την αμερικανική δικαιοσύνη, που προέβλεπε ομολογία ενοχής από τον ιδρυτή του WikiLeaks για «συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια» και την καταδίκη του σε φυλάκιση 62 μηνών, ποινή που έχει ήδη εκτίσει στη Βρετανία.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από πέντε χρόνια εγκλεισμού στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς στη Βρετανία, ενώ είχε περάσει τα προηγούμενα επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η ομολογία έγινε το πρωί της Τετάρτης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Σαϊπάν, πρωτεύουσας των Βόρειων Μαριανών Νήσων, αμερικανικής κοινοπολιτείας στον Ειρηνικό. 

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης, ο Τζούλιαν Ασάνζ ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως προέβλεπε η συμφωνία.

«Εργαζόμενος ως δημοσιογράφος ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που φέρονταν να είναι απόρρητες, προκειμένου να τις δημοσιοποιήσω», είπε στο δικαστήριο. «Πίστευα ότι η Πρώτη Τροπολογία προστάτευε αυτήν τη δραστηριότητα, αλλά αποδέχομαι ότι ήταν… παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας», συμπλήρωσε ο Ασάνζ.

Η δικαστής Ραμόνα Μανγκλόνα έκανε δεκτή την ομολογία ενοχής και άφησε ελεύθερο τον Τζούλιαν Ασάνζ λόγω της ποινής που είχε ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή. Ο ιδρυτής του WikiLeaks παρέμεινε έγκλειστος για πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, αφότου πέρασε τα προηγούμενα επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ