Τα υπολείμματα του αρχαιότερου ναυαγίου που έχει βρεθεί ποτέ στα βάθη της θάλασσας ανακαλύφθηκε στην ανατολική Μεσόγειο, από ισραηλινούς αρχαιολόγους. Εκατοντάδες αμφορείς, που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 3.300 ετών, ανακαλύφθηκαν 90 χιλιόμετρα ανοικτά των βόρειων ακτών του Ισραήλ, σε βάθος 1.800 μέτρων, κατά τη διάρκεια έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) αναφέρει ότι «η ανακάλυψη καταδεικνύει πως οι ναυτικοί της Ύστερης Εποχής του Χαλκού μπορούσαν να πλέουν στις θάλασσες χωρίς οπτική επαφή με την ακτή, σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν προηγουμένως», αναφέρουν οι «Times of Israel».

«Μόνο δύο άλλα ναυάγια είναι γνωστά από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού στη Μεσόγειο Θάλασσα αλλά βρέθηκαν σχετικά κοντά στην ακτή», διευκρινίζει ο Jacob Sharvit, επικεφαλής της θαλάσσιας μονάδας του ΙΑΑ.

Το συγκεκριμένο πλοίο εντοπίστηκε από υποβρύχια ρομπότ που ανήκουν στην εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Energean. Οι κάμερες εντόπισαν «κάτι που φαινόταν ως ένας μεγάλος σωρός από κανάτες στοιβαγμένες στον πυθμένα της θάλασσας» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Karnit Bahartan που μίλησε στους Times of Israel.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι το πλοίο είχε μήκος 12-14 μέτρα και μετέφερε εκατοντάδες αμφορείς.

«Φαίνεται ότι τα ξύλινα δοκάρια του πλοίου είναι επίσης θαμμένα μέσα στη λάσπη», είπε ο Sharvit τονίζοντας ότι «το πλοίο διατηρείται σε τόσο μεγάλο βάθος που ο χρόνος έχει παγώσει από τη στιγμή της βύθισης».

«Η ανακάλυψη αυτού του πλοίου αλλάζει τώρα ολόκληρη την αντίληψή μας για τις ικανότητες ναυσιπλοΐας των αρχαίων ναυτικών. Είναι το πρώτο που βρέθηκε σε τόσο μεγάλη απόσταση, χωρίς οπτική επαφή με κάποια ξηρά. Από αυτό το γεωγραφικό σημείο, μόνο ο ορίζοντας είναι ορατός ολόγυρα» εξήγησε ο Sharvit.

Όπως είπε, δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι γιατί βυθίστηκε το πλοίο. Θα μπορούσε να οφείλεται σε καταιγίδα ή σε επίθεση από τους πειρατές της εποχής που ονομάζονταν «Λαοί της Θάλασσας».