Τον τελευταίο μήνα αυξήθηκαν οι επιθέσεις της Ρωσίας προς την Ουκρανία και, σύμφωνα με ειδικούς, η Μόσχα πραγματοποίησε νωρίτερα το νέο της συντονισμένο χτύπημα, ώστε να προλάβει την αποστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Η δεξαμενή σκέψης «Institute for the Study of War» (Ινστιτούτο μελέτης πολέμου) σημείωσε ότι επίκεντρο της νέας ρωσικής επίθεσης είναι η περιφέρεια του Χάρκοβο, γιατί το αεροδρόμιο που διαθέτει είναι κρίσιμο σημείο ανεφοδιασμού για σχεδόν όλο τον βορρά. Τυχόν κατάληψη του, λοιπόν, θα άλλαζε δραματικά τις ισορροπίες, ενώ ο ρωσικός στρατός θα είχε πάτημα, για να ασκήσει περισσότερη πίεση.

Εντούτοις, η Ρωσία φέρεται να μη συγκέντρωσε αρκετό στράτευμα για τη νέα της επίθεση, ώστε να μην την αντιληφθούν οι Ουκρανοί, παρά μόνο όταν θα ήταν αργά.

Βομβαρδισμός στο Χάρκοβο

«Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανόν να ξεκίνησαν την επιθετική επιχείρηση στη βόρεια περιφέρεια του Χάρκοβο νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν με μια υποδεέστερη δύναμη, ελπίζοντας να εδραιωθούν πριν την άφιξη της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο μέτωπο», ανέφερε το «Institute for the Study of War».

Η ιστοσελίδα Business Insider σε σχετικό δημοσίευμα έγραψε πως το στρατιωτικό πακέτο ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο, θα μπορούσε να δώσει «ανάσα» στον ουκρανικό στρατό.

Μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί, «η Ουκρανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα αμερικανική βοήθεια σαν να είναι η τελευταία που θα λάβει», όχι μόνο γιατί δυσκολεύει η στήριξη από το εξωτερικό αλλά και γιατί αναμένονται να φτάσουν αρκετά όπλα σε ένα στράτευμα, όπου υπάρχουν ελλείψεις σε τραγικό βαθμό.

Ευκαιρία τακτικής

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η Ρωσία «έπιασε» μεν τους Ουκρανούς «στον ύπνο», αλλά χωρίς να πετύχει ιδιαίτερα οφέλη, διότι χρησιμοποίησε λίγες δυνάμεις, έχοντας υποτιμήσει την κατάσταση. Αυτή η πρόταση βασίζεται στο γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε γρήγορα ανοχύρωτες θέσεις, αλλά χωρίς να μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω, υπό τον φόβο απωλειών, που θεωρούνται λογικές, καθώς πάντα ο επιτιθέμενος χάνει περισσότερους στρατιώτες από τον αμυνόμενο.

«Η πιθανή πρόωρη έναρξη των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων φαίνεται να έχει υπονομεύσει τη ρωσική επιτυχία στη βόρεια περιφέρεια του Χάρκοβο. Πιθανόν, να εξάντλησαν την ευκαιρία να επιτύχουν σχετικά γρήγορα κέρδη εναντίον των ελαφρώς ελεγχόμενων θέσεων σε αυτή την περιοχή», ανέφεραν οι ειδικοί της δεξαμενής σκέψης.

Ωστόσο, μια άλλη μερίδα ειδικών θεωρεί πως η Ρωσία μπορεί να δοκιμάζει τις αντοχές του ουκρανικού στρατού και να προσπαθεί να μειώσει το ανθρώπινο δυναμικό του, καθώς η Ουκρανία αδυνατεί να βρει στρατιώτες.

Χαρακτηριστικά, το Κίεβο ενέκρινε νόμο για να επιστρατευτούν κατάδικοι, ενώ δεν μπορεί με ευκολία να ανακοινώσει μια νέα μαζική επιστράτευση, λόγω φόβων για κοινωνικές αναταραχές που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην αντίσταση κατά της Ρωσίας.

Η έλλειψη στοιχείων για τις απώλειες στην πρώτη γραμμή και από τις δύο πλευρές, όμως, αποτελεί εμπόδιο στην παραπάνω πρόταση, με ορισμένους ειδικούς να θεωρούν ότι η Ρωσία πραγματοποίησε μια ακόμη επίθεση με λίγα εδαφικά οφέλη, με τον χρόνο να αποκαλύπτει εν καιρώ αν αυτό το χτύπημα αποτελούσε οργανωμένο σχέδιο για να προλάβει την αμερικανική βοήθεια ή απλώς μια επιχειρησιακή πρακτική που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως.