Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην κυβέρνηση του Ισραήλ μετά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να μπει φρένο στην επίθεση στη Ράφα με τον Μπένι Γκαντς να ξεκαθαρίζει πως θα συνεχιστεί «ο δίκαιος πόλεμος κατά της Χαμάς».
«Το κράτος του Ισραήλ είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να πολεμά για την επιστροφή των ομήρων του και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών του – όπου και όποτε είναι απαραίτητο- συμπεριλαμβανομένης της Ράφα», είπε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού που συγκάλεσε ο Νετανιάχου.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί ο «δίκαιος και αναγκαίος» πόλεμος κατά της Χαμάς, ισχυριζόμενος πως το Τελ Αβίβ «θα επιχειρεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Νωρίτερα, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Ο Σμότριχ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει.
«Να σταματήσει αμέσως η επίθεση»
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε έκτακτη συνεδρίαση υιοθέτησε το αίτημα της Νοτίου Αφρικής που ζητούσε να σταματήσει η επίθεση στη Ράφα, καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί οι εναπομείναντες Παλαιστίνιοι της Γάζας.
Διαβάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος Ναουάφ Σαλάμ είπε ότι με τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο τον Μάρτιο δεν αντιμετωπίστηκε πλήρως η κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και πλέον πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια νέα κατεπείγουσα εντολή.
«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα», είπε χαρακτηριστικά.
Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας ότι η απόφαση αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.
Επίσης και η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένει από την ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ «να λάβει απόφαση για τον τερματισμό της επιθετικότητας και της γενοκτονίας κατά του λαού μας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο στη Ράφα».
«Αυτό που συμβαίνει στην Τζαμπάλια και σε άλλες περιοχές του θύλακα δεν είναι λιγότερο εγκληματικό και επικίνδυνο από αυτό που συμβαίνει στη Ράφα», ανέφερε η Χαμάς, καλώντας τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να συμμορφωθεί άμεσα με αυτήν την απόφαση.
Από την πλευρά της η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ ζήτησε να απελευθερωθούν αμέσως οι όμηροι τους οποίους κρατά τη Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.
Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) ανέφερε ότι «είναι βαθύτατα ανησυχητικό ότι πολλοί όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους» ανέφερε στην απόφασή του.
Εντάλματα σύλληψης
Σημειώνεται, ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.
Έκτοτε, έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις στην κυβέρνηση του Ισραήλ για αυτή την απόφαση που αφήνει «μουδιασμένους» τους δυτικούς συμμάχους του σχετικά με τη στάση που θα ακολουθήσουν.
Ορισμένες χώρες που στηρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τόνισαν ότι θα παρακάμψουν την απόφαση, ενώ άλλες όπως η Γερμανία άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής της.