Η Ουκρανία μπορεί να χλεύασε τη Ρωσία, που έστειλε κατάδικους στην πρώτη γραμμή του πολέμου, αλλά τελικά αποφάσισε να επιστρατεύσει άτομα από τις φυλακές, αφού ξεμένει από στρατιώτες.
Νομοσχέδιο που πέρασε από το ουκρανικό κοινοβούλιο και αναμένει την υπογραφή του Ζελένσκι, για να τεθεί σε εφαρμογή, προβλέπει αμνηστία σε κρατούμενους, που θα πολεμήσουν για τουλάχιστον έξι μήνες.
Η ιστοσελίδα «Business Insider» ανέφερε πως ο νόμος δεν απευθύνεται σε όλους, γιατί αποκλείονται όσοι καταδικάστηκαν για τα εξής αδικήματα:
- εγκλήματα που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας,
- δολοφονία εκ προμελέτης δύο ή περισσότερων ατόμων,
- βιασμός, σεξουαλική βία, παρενόχληση ανηλίκων,
- πρόκληση θανάτου κατά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
- παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με ναρκωτικά,
- αδικήματα διαφθοράς.
Σύμφωνα με την ουκρανική «Kyiv Post» θα επιστρατευτούν περίπου 20.000 με 30.000 κατάδικοι, για να σταλούν σε χαρακώματα της πρώτης γραμμής, όπου καταγράφονται τεράστιες απώλειες και κανείς δεν θέλει να πολεμήσει.
Προβλήματα με την επιστράτευση
Τους τελευταίους μήνες η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο, με τις ελλείψεις να μην παρατηρούνται μόνο στα πολεμοφόδια αλλά και στους στρατιώτες, γιατί μειώθηκαν οι ξένοι εθελοντές και οι Ουκρανοί δεν πάνε να πολεμήσουν.
Η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» σε σχετικό δημοσίευμά της ανέφερε πως η Ουκρανία χρησιμοποιεί σοβιετικές τακτικές επιστράτευσης, που περιλαμβάνουν τρομερή γραφειοκρατία και είναι αναποτελεσματικές σε εμπόλεμη περίοδο. Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλη διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα πολλές προσπάθειες να βαίνουν άκαρπες.
Εντούτοις, το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η απροθυμία των Ουκρανών να πάνε στο μέτωπο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετά άτομα σε μάχιμη ηλικία εγκατέλειψαν τη χώρα ή προσπαθούν να φύγουν.
Οι κατάδικοι, λοιπόν, φαντάζουν ως ιδανική λύση, για να συγκρατηθεί το μέτωπο, αλλά όχι τέλεια για να κερδηθεί ο πόλεμος, αφού χρειάζονται περισσότερες κινήσεις από το ουκρανικό στρατόπεδο αλλά και τους συμμάχους του.