Έντονη κριτική στο στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ άσκησε ένας βετεράνος Αμερικανός στρατιώτης που μάχεται στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η χώρα του «ξέχασε να μάχεται αληθινούς πολέμους» με ισότιμους αντιπάλους.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Business Insider είπε πως το κυνήγι με τους τρομοκράτες στη Μέση Ανατολή και η αίσθηση ανωτερότητας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οδήγησαν σε αλαζονεία. «Έχω πολεμήσει σε Ιράκ και Αφγανιστάν, αλλά πουθενά δεν είδα κάτι τέτοιο, όπως στο Μπαχμούτ και το Χάρκοβο που βρέθηκα. Στην πατρίδα ποτέ δεν μας προετοίμασαν για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον βετεράνο στρατιώτη, το αμερικανικό δόγμα πολέμου που βασίζεται σε υπεροπλία, αεροπορική υπεροχή και μικρής κλίμακας συγκρούσεις «πάει περίπατο» στο ουκρανικό μέτωπο.

«Εδώ μοιάζει με τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπαίνεις σε χαρακώματα, οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν λεπτό και πολλές φορές εσύ είσαι ο αδύναμος», είπε και πρόσθεσε πως «στο Αφγανιστάν μπορούσες να πολεμάς και στο ενδιάμεσο να κάνεις μπάρμπεκιου. Εδώ είσαι νεκρός αν το σκεφτείς αυτό, γιατί σημαίνει ότι χαλάρωσες και δεν είδες τον εχθρό που σε πυροβόλησε».

Πάνω εικόνα από χαράκωμα του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Κάτω φωτογραφία από χαράκωμα στην Ουκρανία

«Αστεία η δυτική εκπαίδευση»

Ο Αμερικανός στρατιώτης στη συνέχεια άσκησε κριτική στη στρατιωτική εκπαίδευση όλων των χωρών της Δύσης, γιατί αντιγράφουν την αμερικανική στα πλαίσια της συνεργασίας τους στο ΝΑΤΟ.

«Αν οι Ουκρανοί ακολουθούσαν όσα έμαθαν στο εξωτερικό, δεν θα υπήρχε Ουκρανία», είπε και σημείωσε πως «οι Ουκρανοί στρατιώτες λένε αστεία τη δυτική εκπαίδευση στην καλύτερη των περιπτώσεων».

Για να εξηγήσει καλύτερα τη θέση του, έφερε ως παράδειγμα τον διάλογο Ουκρανών που πολέμησαν στο μέτωπο με Άγγλους αξιωματικούς στη Βρετανία. «Μιλούσαν για το πώς αντιμετωπίζεις τα ναρκοπέδια και οι Βρετανοί απάντησαν με φυσικό τρόπο “τα αποφεύγεις κάνοντας κύκλο”. Τότε, οι Ουκρανοί τούς ενημέρωσαν ότι έχουν έκταση χιλιομέτρων και οι ελάχιστοι κενοί χώροι είναι ζώνες θανάτου, λόγω του πυροβολικού. Αυτοί σάστισαν και πρότειναν ξανά όσα διάβασαν στο εγχειρίδιο», είπε στο Business Insider.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο βομβαρδισμός του Λονδίνου από τους Ναζί, βομβαρδισμός ενός κτιρίου σε χωριό του Αφγανιστάν, βομβαρδισμός στην πόλη του Μπαχμούτ

Ωστόσο, πέρα από κριτική, έδωσε και συμβουλές με βάση τις οποίες θα μπορούσε να ανανεωθεί η στρατιωτική εκπαίδευση στη Δύση. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να μελετηθούν ο Ά και ΄Β Παγκόσμιος Πόλεμους, αφού με εξαίρεση τους πυραύλους και τα drones, η μάχη διεξάγεται όπως γίνονταν πριν από έναν αιώνα.

«Οι Ουκρανοί στην πραγματικότητα είναι καλύτεροι στην κατανόηση ορισμένων πτυχών της σύγχρονης μάχης από τις ΗΠΑ, αν και έκαναν δαπανηρά λάθη κατά καιρούς στην εκτέλεσή τους, αλλά τέτοια μπορεί να είναι η φύση κάθε πολέμου», είπε και τόνισε «πως κάνουμε πολλά λάθη, γιατί εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε πολεμήσει συμβατικό πόλεμο, παρά μόνο αντάρτες».