Υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού βρίσκεται το πέρασμα της Ράφας, ενώ αποφασισμένος για τη χερσαία επιχείρηση, παρά τις διεθνείς πιέσεις και προειδοποιήσεις, δηλώνει ο Νετανιάχου. Η επιχείρηση είναι στοχευμένη, όπως λέει το Ισραήλ, ασκώντας πίεση στη Χαμάς, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται στο Κάιρο.
Όλα αυτά ενώ ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο Αλ Αχλί.
Σύμφωνα με την «Jerusalem Post», o διευθυντής της αμερικανικής CIA θα μεταβεί στο Ισραήλ την Τετάρτη για συνομιλίες με τον Νετανιάχου και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει τα ταξίδια του.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ, διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως δήλωσε χθες, Τρίτη, αμερικανός αξιωματούχος.
«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Εντωμεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε την κατασκευή προσωρινού τεχνητού λιμανιού για τη διευκόλυνση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας διά θαλάσσης, όμως δεν μπορεί να το εγκαταστήσει στη θέση του προς το παρόν εξαιτίας των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες, Τρίτη.
Μπροστά στις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που εγείρει το Ισραήλ στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω χερσαίων οδών στον παλαιστινιακό θύλακο, ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανήγγειλε στις αρχές Μαρτίου σχέδιο για την κατασκευή προσωρινού τεχνητού λιμανιού.
Το κόστος κατασκευής αναμενόταν να ανέλθει σε περίπου 320 εκατομμύρια δολάρια.
«Η κατασκευή των δύο τμημάτων του τεχνητού λιμένα (…) τελείωσε και μένει πλέον να μεταφερθούν στο σημείο όπου θα τοποθετηθούν», είπε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σιγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
«Επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι και ψηλά κύματα χθες, καθιστώντας επικίνδυνη την τοποθέτηση των στοιχείων αυτών στο σημείο που ορίστηκε», διευκρίνισε.
«Το τεχνητό λιμάνι και αμερικανικά πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την κατασκευή του βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι της Ασντότ, στο Ισραήλ», σημείωσε.
Οι εργασίες μεταφέρθηκαν στην Ασντότ εξαιτίας των καιρικών συνθηκών την περασμένη εβδομάδα. Όταν το επιτρέψει ο καιρός, το λιμάνι θα τοποθετηθεί σε ακτή του θυλάκου από ισραηλινούς στρατιωτικούς, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ.
Εξάλλου η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το κλείσιμο από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δύο εκ των σημαντικότερων φυλάκιων από όπου εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο, στη Ράφα και στο Κερέμ Σαλόμ, διά στόματος εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.
«Τα σημεία διέλευσης που έκλεισαν πρέπει να ξανανοίξουν, είναι απαράδεκτο το ότι έκλεισαν», είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ, σύμφωνα με την οποία το Κερέμ Σαλόμ αναμένεται να ανοίξει ξανά σήμερα.
Το Κάιρο προειδοποιεί το Ισραήλ
«Το Κάιρο προειδοποίησε το Ισραήλ για τους κινδύνους κλιμάκωσης στο πλαίσιο της χερσαίας εισβολής στη Ράφα», μετέδωσε το «Al-Qahera News».
«Η Αίγυπτος δήλωσε επίσης στη γειτονική της χώρα να είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Ράφα, η πόλη που βρίσκεται στο άκρο της πολιορκούμενης Λωρίδας της Γάζας και συνορεύει με την Αίγυπτο, φιλοξενεί 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι άνθρωποι εκτοπισμένοι μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.