Όλες οι πλευρές, και το Ισραήλ, συμφωνούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα, σύμφωνα με αιγυπτιακό ΜΜΕ.
«Όλες οι πλευρές» συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, «συμφωνούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, μετέδωσε σήμερα το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News, που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών, επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο», εν μέσω των νέων συνομιλιών που διεξάγονται στο Κάιρο σήμερα, την επομένη της αποδοχής από τη Χαμάς πρότασης για κατάπαυση του πυρός που κατέθεσαν η Αίγυπτος και το Κατάρ.
«Οι αντιπροσωπείες του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία και την αντιπροσωπεία της Χαμάς» για να συζητήσουν για την κατάπαυση του πυρός, μετέδωσε νωρίτερα το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο» ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στην παρουσία ισραηλινής αντιπροσωπείας.
Επίσης, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Oυίλιαμ Μπερνς βρέθηκε στο Κάιρο για τις κρίσιμες συνομιλίες.
Το Κάιρο προειδοποιεί το Ισραήλ
Το Κάιρο προειδοποίησε το Ισραήλ «για τους κινδύνους κλιμάκωσης» στο πλαίσιο της χερσαίας εισβολής στη Ράφα, μετέδωσε το Al-Qahera News.
Η Αίγυπτος δήλωσε επίσης στη γειτονική της χώρα «να είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Ράφα, η πόλη που βρίσκεται στο άκρο της πολιορκούμενης Λωρίδας της Γάζας και συνορεύει με την Αίγυπτο, φιλοξενεί 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι άνθρωποι εκτοπισμένοι μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το Ισραήλ να κλείνει σημεία εισόδου της βοήθειας στη Γάζα, αναφερόμενος στα δύο σημαντικά σημεία εισόδου, αυτών της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ.
«Τα κλειστά σημεία διέλευσης πρέπει να ανοίξουν ξανά, είναι απαράδεκτο να είναι κλειστά», δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιερ, διευκρινίζοντας ότι το σημείο εισόδου του Κερέμ Σαλόμ αναμένεται ν’ ανοίξει ξανά αύριο, Τετάρτη. Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα θα ανοίξει ξανά αύριο, τόνισε.
Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, επανέλαβε επίσης ότι η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη σε μια «μεγάλη» χερσαία επίθεση στη Ράφα και θέλει να ξανανοίξει «το συντομότερο δυνατόν» το σημείο διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο έχει κλείσει ο ισραηλινός στρατός.
Συνομιλίες στην Αίγυπτο για τη Γάζα
Νωρίτερα σήμερα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν συνομιλίες στο Κάιρο με τη Χαμάς.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι έδωσε εντολή στην ισραηλινή αντιπροσωπεία να «συνεχίσει να είναι άκαμπτη ως προς τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση» των ομήρων, καθώς και για τις «βασικές» προϋποθέσεις για την εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι έγιναν σήμερα το βράδυ αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα.
Η πρόταση που αποδέχτηκε η Χαμάς
Σύμφωνα με τον δεύτερο στην ιεραρχία του πολιτικού σκέλους της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ αλ-Χάγια, η πρόταση που έγινε δεκτή από το κίνημά του περιλαμβάνει τρεις φάσεις, η καθεμιά διαρκεί 42 ημέρες, και περιλαμβάνει την ισραηλινή αποχώρηση από το παλαιστινιακό έδαφος, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ, με στόχο τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».