Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε σήμερα στο Κάιρο από την Ντόχα του Κατάρ για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αναφέρει ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό ότι εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Διαβεβαιώνουμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, εάν πραγματοποιηθεί από το Ισραήλ, δεν θα είναι πικνίκ για τον (ισραηλινό) στρατό» δήλωσε ο Χαμντάν.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Νετανιάχου» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς «αντιπροσωπεύει το ελάχιστο που ικανοποιεί τις απαιτήσεις του λαού μας και της αντίστασής μας».

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Αιγύπτου και της νότιας Λωρίδας της Γάζας νωρίτερα σήμερα, κλείνοντας έναν ζωτικής σημασίας δρόμο για τη βοήθεια προς τον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα του λιμού.

«Το πέρασμα της Ράφα ήταν και θα παραμείνει ένα καθαρά αιγυπτιακοπαλαιστινιακό πέρασμα» δήλωσε ο Χαμντάν.

Παράλληλα, το αιγυπτιακό μέσο Al-Qahera News που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών μετέδωσε ότι οι διαμεσολαβητές της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ διεξάγουν συζητήσεις σήμερα στο Κάιρο με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς με στόχο μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι αντιπροσωπείες του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία και την αντιπροσωπεία της Χαμάς» για να συζητήσουν για την κατάπαυση του πυρός, μετέδωσε το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο» ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στην παρουσία ισραηλινής αντιπροσωπείας.

«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων, η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί» προειδοποιεί ο Γκάλαντ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα ότι ο στρατός είναι έτοιμος να «εντείνει» τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα» της Γάζας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα – στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά» δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ εν μέσω των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, όπου το Ισραήλ έστειλε αντιπροσωπεία έπειτα από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών.

Η συμφωνία πρέπει να αφορά κυρίως την ανταλλαγή Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ με ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρησή του στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας μέχρι να καταστραφούν οι δυνάμεις της Χαμάς στην περιοχή ή το ισλαμιστικό κίνημα παραδώσει έναν από τους Ισραηλινούς ομήρους που συνεχίζει να κρατά, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

«Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου εξοντώσουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος», δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας, δηλώνει ο Νετανιάχου

Βίντεο-μήνυμα ανέβασε στα social ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την έναρξη της επιχείρησης- όπως την χαρακτηρίζουν οι Ισραηλινοί- στη Ράφα, υποστηρίζοντας πως η τελευταία πρόταση της Χαμάς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα».

«Αλλά αυτό δεν συνέβη», συνεχίζει να λέει στο ίδιο βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός τονίζει επίσης, ότι η προσφορά της Χαμάς είναι «πολύ μακριά από τις απαιτήσεις του Ισραήλ», υποσχόμενος πως «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει την πονηρή κυριαρχία της στη Λωρίδα. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες για να συνεχίσει να εργάζεται για την καταστροφή μας».

Στη συνέχεια, επαναλαμβάνει πως το Ισραήλ συνεχίζει παράλληλα τη στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χαμάς, χαρακτηρίζοντας την κατάληψη του περάσματος της Ράφα «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και υποστηρίζοντας ότι είναι επίσης, ένα βασικό βήμα για την καταστροφή των κυβερνητικών δυνατοτήτων της τρομοκρατικής ομάδας.