Απογοητευμένοι δηλώνουν οι νέοι της Gen Z με την πιθανότητα να απαγορευτεί το TikTok και απειλούν με μποϊκοτάζ παρόμοιες εφαρμογές, όπως το Instagram, προειδοποιώντας ότι θα γίνουν ψηφιακοί πρόσφυγες.
Οι παραπάνω προειδοποιήσεις έρχονται σε συνέχεια του αμερικανικού νομοσχεδίου, που εγκρίθηκε πρόσφατα και ζητάει από τη διοίκηση του TikTok να πουλήσει την εταιρεία σε φιλοδυτικά συμφέροντα, ώστε να προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα.
Η εφαρμογή, που διαθέτει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, κατηγορείται ότι δίνει επίσημα ή άτυπα προσωπικά δεδομένα στην Κίνα, ώστε η κινεζική κυβέρνηση να ασκεί έλεγχο στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «New York Post», η αντιπαράθεση γύρω από το TikTok αποτελεί «ψιλά γράμματα» για όσους ανήκουν στην Gen Z (ήτοι που είναι γεννημένοι μεταξύ 1997 και 2012), θεωρώντας ότι θα πρέπει να βρουν μια νέα πλατφόρμα για κοινωνικοποίηση.
«Πιθανότατα, θα διασκορπιστούμε σε ένα εκατομμύριο διαφορετικά μέρη. Θα μοιάζουμε με ψηφιακούς πρόσφυγες που ψάχνουν ένα σπίτι», δήλωσε στο αμερικανικό μέσο μια νεαρή χρήστρια του TikTok.
Στη μάχη που μπορεί να ακολουθήσει για τον διάδοχο του TikTok, σε περίπτωση που απαγορευτεί, φέρεται να κερδίζουν έδαφος το YouTube Shorts και το Clapper, ενώ χάνει το Instagram, που κατηγορείται ως φθηνή απομίμηση.
Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όπως και η κατάργηση της κινεζικής εφαρμογής, αφού μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε προηγούμενο, που θα μπορούσε να απειλήσει τις αμερικανικές εφαρμογές στην Κίνα.