Για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μίλησε τη Δευτέρα 22/4 ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «έχει μετατραπεί σε μία ισραηλινο – ιρανική σύγκρουση».
«Φοβάμαι ότι και στο μέλλον μπορεί να ξαναβρεθούμε πολύ κοντά σε περιφερειακή σύγκρουση και δεν χρειάζεται να είναι πάλι ένα χτύπημα του Ισραήλ σε έναν ιρανικό στόχο ή το αντίστροφο. Μπορεί οι Χούτι της Υεμένης να χτυπήσουν ισραηλινό ευαίσθητο στόχο ή μπορεί να έχουμε κάποιον από τους παράγοντες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη και το Ισραήλ» εκτίμησε.
«Για το επόμενο διάστημα, μάλλον δεν θα μας απασχολήσει η πιο επικίνδυνη διάσταση της σύγκρουσης»
Μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο Κώστας Υφαντής ανέλυσε το διττό μήνυμα του Ιράν και του Ισραήλ που έφτασαν κοντά σε περιφερειακή σύγκρουση αλλά επικράτησε προς το παρόν η ψυχραιμία αναφέροντας: «Mέχρι τώρα είχαμε επί της ουσίας μια ισραηλινή – ιρανική σύγκρουση, υπό την έννοια Χαμάς και Χεζμπολάχ. Δηλαδή, ήταν ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων, αλλά ήρθαμε πάρα πολύ κοντά σε περιφερειακή σύγκρουσηκαι πολύ φοβάμαι ότι και στο μέλλον μπορεί να ξαναβρεθούμε. Βεβαίως και δεν χρειάζεται να είναι πάλι ένα χτύπημα του Ισραήλ σε έναν ιρανικό στόχο ή το αντίστροφο. Μπορεί οι Χούτι της Υεμένης να χτυπήσουν ισραηλινό ευαίσθητο στόχο ή μπορεί να έχουμε κάποιον από όλους αυτούς τους παράγοντες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη και το Ισραήλ».
«Σιιτικές πολιτοφυλακές, δηλαδή τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία και στο Ιράν, στο Ιράκ, είναι προστατευόμενοι του καθεστώτος της Τεχεράνης και πολέμησαν για λογαριασμό του» υπενθύμισε ο Κώστας Υφαντής.
Για το επόμενο διάστημα, μάλλον δεν θα μας απασχολήσει η πιο επικίνδυνη διάσταση της σύγκρουσης καθώς προς το παρόν ανταλλάχθηκαν μηνύματα απειλής για κλιμάκωση και ταυτόχρονα αποκλιμάκωσης, αφού όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, όπως εξήγησε ο καθηγητής για να προσθέσει «έγιναν υπολογισμοί κενού ρίσκου, χτυπήματα τα οποία δεν είχαν στόχο να προκαλέσουν απώλειες ή να πλήξουν ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους, αλλά να στείλουν το μήνυμα τεχνολογικής δυνατότητας για πλήγμα».
«Την ίδια στιγμή, ελήφθη η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να απελευθερώσει βοήθεια προς την Ουκρανία πρωτίστως, αλλά και προς το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας» επεσήμανε ο Κώστας Υφαντής.
Όπως τόνισε η συγκεκριμένη απόφαση «στέλνει μήνυμα, έστω και καθυστερημένο, στη Μόσχα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι να είναι αφοσιωμένες στον στόχο της βοήθειας προς την Ουκρανία και άρα της ήττας ή του συμβιβασμού».
«Η προοπτική ήταν πάρα πολύ άσχημη για την Ουκρανία και ήταν μάλλον δεδομένο ότι θα υποχωρούσε, εάν δεν είχε αρθεί το “μπλόκο” στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε κλείνοντας ο καθηγητής.