Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν απειλεί μόνο με πόλεμο τη Μέση Ανατολή, αλλά μπορεί να σταθεί και εμπόδιο στις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να πληγώσει το διπλωματικό κύρος της.
Μόσχα και Τεχεράνη συνεργάζονται στενά στον στρατιωτικό τομέα μετά το 2022, με το Κρεμλίνο να αγοράζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που χρησιμοποιεί στο πεδίο της μάχης. Ταυτόχρονα, αποκτά στρατιωτικό υλικό σε χαμηλές τιμές, όπου σε άλλη περίπτωση θα αγόραζε πιο ακριβά ή σε χειρότερη ποιότητα από την Κίνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα κινεζικά λάστιχα που χρησιμοποιήθηκαν στην πομπή που ακινητοποιήθηκε έξω από το Κίεβο στις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Michelle Grisé, ανώτερη ερευνήτρια πολιτικής στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης «RAND», έγραψε στην αμερικανική ιστοσελίδα γεωπολιτικής The National Interest («Το εθνικό συμφέρον») πως τυχόν ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις.
«Αν το Ιράν μπει σε πόλεμο με το Ισραήλ ή δεχτεί κυρώσεις, θα μειώσει τα drone που στέλνει στον ρωσικό στρατό, είτε επειδή θα τα χρειάζεται είτε γιατί θα πρέπει να αξιοποιήσει αλλού τα ηλεκτρονικά συστήματα τους», έγραψε στο άρθρο.
Επίσης, πρόσθεσε πως το Ιράν ελέγχει πολιτοφυλακές σε πάρα πολλές χώρες που συνορεύουν με το Ισραήλ, οπότε σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κρίση στην περιοχή, θα ρίξει εκεί το βάρος της πολεμικής βιομηχανίας και όχι στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.
«Αν και έχει υποστηριχθεί ότι η Μόσχα επωφελείται από το χάος στη Μέση Ανατολή, αποσπώντας την προσοχή και τους πόρους της Δύσης από την Ουκρανία, έχει να χάσει πολλά, αν η κατάσταση κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο», έγραψε χαρακτηριστικά.
Διπλωματικές συνέπειες
Επιπλέον, η Ρωσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνο στρατιωτικά προβλήματα, όπου σε βάθος χρόνου μπορεί να ξεπεράσει με οποιονδήποτε τρόπο. Παράλληλα, κινδυνεύει να απολέσει το διπλωματικό κύρος στη Μέση Ανατολή, που έχτιζε χρόνια.
Συγκεκριμένα, η Μόσχα μετά το 2010 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή στον ρόλο του ειρηνοποιού, εκμεταλλευόμενη την αποστολή της Wagner στη Συρία για λογαριασμό του Άσαντ και τη δυσπιστία στη Δύση.
Παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν, διατήρησε αυτό τον ρόλο, ακόμη και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρότι εμπλέκεται σε ολοκληρωτική αναμέτρηση με άλλο κράτος. Ωστόσο, μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση, ειδικά αν μπει σε πόλεμο το Ιράν, που είναι στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου.
«Η Κίνα καραδοκεί εδώ και χρόνια να παίξει τον ειρηνοποιό. Προσπαθεί με την Ουκρανία, αλλά η Μέση Ανατολή μπορεί να της ανοίξει το δρόμο», ανέφερε το Business Insider σε σχετικό δημοσίευμα.
Με βάση αναλυτές, η Ρωσία δεν φέρεται τυχαία να κρατάει ίσες αποστάσεις στη νέα κρίση, τονίζοντας ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές, αφού ανοιχτή σύγκρουση θα σταθεί εμπόδιο στις επιδιώξεις της και ειδικά σε πολιτικές που εφαρμόζει προσηλωμένα εδώ και χρόνια.