Συνεδρίασε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ και αποφάσισε να προχωρήσει σε «επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν για την επίθεση που εξαπέλυσε στη χώρα με περίπου 300 drones.
Επίσης, το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε να απαντήσει με τρόπο που δεν θα φέρει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ, που στηρίζουν μεν το Τελ Αβίβ, αλλά δεν επιθυμούν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, όπως ανέφεραν οι «Times of Israel».
Παράλληλα, η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θα καταφέρουν να ξεφύγουν από αυτόν τον κύκλο έντασης, καθώς αμφότεροι θα μπορέσουν να δηλώσουν νικητές σε βαθμό τέτοιο ώστε να τους δοθεί μια έξοδος για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.
Το Ιράν, από την πλευρά του, διεμήνυσε πως δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων, αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα.
Μήνυμα αυτοσυγκράτησης από τη Δύση
Νωρίτερα, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι σύντομα θα μιλήσει με τον ισραηλινό ομόλογό του, ώστε να αποτραπεί η κλιμάκωση στην περιοχή μετά την επίθεση του Ιράν.
Επιπλέον, δυτικοί αξιωματούχοι ζητούν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να υπερασπιστεί την ύπαρξή του, αλλά όχι με ολοκληρωτικό πόλεμο, αφού δεν θα φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα.
Οι κίνδυνοι από την απάντηση του Ισραήλ
«Εάν το Ισραήλ απαντήσει υπερβολικά ενεργητικά, είναι πιθανόν να βρεθούμε σε μία κατάσταση κλιμάκωσης, που μπορεί να διαχυθεί», προειδοποιεί ο Meir Litvak, διευθυντής του Κέντρου Ιρανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Ωστόσο, δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να ανοίξει ένα νέο απευθείας μέτωπο με το Ιράν, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ακόμα περισσότερο που η ισραηλινή ηγεσία «βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί» σε διπλωματικό επίπεδο, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με όλο και σφοδρότερες κριτικές στη διεθνή σκηνή για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.
Αυτές οι χώρες που επικρίνουν τη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα, με επικεφαλής την Ουάσινγκτον, συντάχθηκαν απέναντι στο Ιράν, διαβεβαιώνοντας το Ισραήλ για την υποστήριξή τους, ενώ πολλές χώρες ανάμεσά τους, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιορδανία, υποστήριξαν στρατιωτικά την ισραηλινή άμυνα απέναντι στην ιρανική επίθεση.