Αν η φράση «ὅ γέγονε γέγονε» αποτυπώνει πλήρως τη στάση του διεθνούς παράγοντα, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να αποφύγουν την κλιμάκωση για να γυρίσει σελίδα η Μέση Ανατολή, η επόμενη μέρα είναι στα χέρια ενός άνδρα.
Έγκυροι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως χωρίς τον «παράγοντα Νετανιάχου» το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση Ισραήλ – Ιράν -μετά την μαζική αλλά… άσφαιρη απάντηση των μουλάδων, που έσπευσαν επιπλέον να δηλώσουν ότι για αυτούς το θέμα «θεωρείται λήξαν» (σ.σ. μια άλλη εκδοχή του ό,τι έγινε, έγινε/)- θα ήταν σίγουρα «αναφορά μειοψηφίας».
Αλλά, όπως έχει εξηγήσει από τον 19ο αιώνα στην ανθρωπότητα ο Καρλ φον Κλαούζεβιτς, ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα και αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ παίζει τα ρέστα του. Έχοντας το πράσινο φως και την υποστήριξη του πολεμικού συμβουλίου της χώρας του να προχωρήσει σε αντίποινα.
Με τον πόλεμο στη Γάζα «ανοιχτό», με τη Χεζμπολάχ να κρατά «χαμηλά τη μπάλα», το άνοιγμα ενός νέου μετώπου που διακινδύνευσε βομβαρδίζοντας την ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα ορθολογική απόφαση με στρατιωτικούς τουλάχιστον όρους.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όμως, μετά από την ντροπιαστική για το Ισραήλ 7η Οκτωβρίου, έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί για το δικό του μέλλον και να επιδιώκει μια συνολική επικράτηση επί των εχθρών του Ισραήλ, που θα τον φέρει σε θέση ισχύος.
Πολύπειρος όντας στις μάχες και στην πολιτική, ξέρει ότι η απόσταση που χωρίζει τον θρίαμβο από την καταστροφή είναι ελάχιστη. Όση ακριβώς αυτή την ώρα χωρίζει τον πόλεμο από την ειρήνη, ή έστω από την αποφυγή του χειρότερου δυνατού σεναρίου.
Σε κάθε περίπτωση, για να μιλήσει κανείς για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να αποφασίσει το… σε ποια μέρα βρίσκεται η πολύπαθη περιοχή.
Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ολόκληρη η Δύση στήριξε το Τελ Αβίβ στις επιθετικές του ενέργειες στη Γάζα, αλλά το βαρύ τίμημα σε ζωές αμάχων ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της διεθνούς κοινότητας.
Οι πολεμικοί ρυθμοί έπεσαν, πολλοί είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι πλησιάζει η… επόμενη μέρα, αλλά μια πιθανή απευθείας πολεμική εμπλοκή Ισραήλ – Ιράν μπορεί να γυρίσει πολύ πίσω τον χρόνο στην ευρύτερη περιοχή.
Για την ώρα, πάντως, το Τελ Αβίβ «πάγωσε» την επίθεση στη Ράφα για να στοχεύσει το Ιράν. Κάθε ώρα που περνά είναι κρίσιμη. Το σίγουρο είναι πως αν το Ισραήλ πατήσει τη σκανδάλη, η απάντηση της Τεχεράνης – που δοκίμασε τα αντανακλαστικά της αεράμυνας του Εβραϊκού Κράτους και των δυτικών συμμάχων του- θα είναι άμεση.
Στο διπλωματικό πεδίο, ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να διαμηνύσει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό πως οι ΗΠΑ εγγυώνται στην άμυνα και την ασφάλεια του Ισραήλ, όχι όμως και το να το ακολουθήσουν σε έναν επιθετικό πόλεμο. Το μήνυμα του έμπειρου Μπάιντεν είναι σαφές, «όχι» στην κλιμάκωση, το «αύριο» είναι πλέον στα χέρια του Νετανιάχου, που φωτογραφίζεται με αλεξίσφαιρο γιλέκο και δηλώνει ότι η αντιπαράθεση δεν έχει τελειώσει.
Ο «Μπίμπι», όπως τον αποκαλούν στην πολιτική σκηνή της χώρας του, έχει πάνω του τα βλέμματα
όλου του κόσμου. Το ζητούμενο είναι πού θα στρέψει το δικό του: στο Ιράν, ή τη Ράφα, θεωρώντας ότι η «υποχώρησή»του στο ένα μέτωπο του επιτρέπει να ολοκληρώσει τη «δουλειά»στο άλλο;