Η πολύνεκρη επίθεση στo Crocus City Hall, στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Παρά τις προσπάθειες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και των ελεγχόμενων από το κράτος μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας να επιρρίψουν την ευθύνη για τη φονική επίθεση στο θέατρο της Μόσχας την Παρασκευή στην Ουκρανία, περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για την τζιχαντιστική ομάδα IS-K που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν.
Τι είναι το IS-K;
Το IS-K είναι η συντομογραφία των λέξεων Ισλαμικό Κράτος – Χορασάν. Πρόκειται για περιφερειακό παρακλάδι της παγκοσμίως απαγορευμένης τρομοκρατικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος που επικεντρώνεται στο Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν. Η ομάδα έχει δώσει στον εαυτό της το όνομα Χορασάν, καθώς αυτό αποτελούσε μέρος ενός ιστορικού ισλαμικού χαλιφάτου που κάλυπτε τις χώρες αυτές, καθώς και βόρεια στην Κεντρική Ασία, όπως σημειώνει το BBC.
Το IS-K υπάρχει εδώ και εννέα χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει αναδειχθεί ως το πιο επικίνδυνο παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, με μεγάλη εμβέλεια και φήμη για ακραία βιαιότητα και σκληρότητα.
Μαζί με ό,τι έχει απομείνει από την ευρύτερη ηγεσία της οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ, το ΙS-Κ φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πανανθρώπινο ισλαμικό χαλιφάτο που θα κυβερνάται μέσω μιας εξαιρετικά αυστηρής ερμηνείας της Σαρία, του ισλαμικού νόμου.
Στο Αφγανιστάν διεξάγει μια σποραδική αλλά θανατηφόρα εξέγερση κατά των ηγετών της χώρας, των Ταλιμπάν, τους οποίους αντιμάχεται για ιδεολογικούς λόγους.
Έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στο παρελθόν;
Το 2021 στόχευσε τη χαοτική εκκένωση του αεροδρομίου της Καμπούλ, σκοτώνοντας 170 Αφγανούς και 13 αμερικανούς στρατιώτες.
Την επόμενη χρονιά στόχευσε τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους, όπως μεταδίδει το BBC.
Η ομάδα έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις αδιακρίτως σε μαιευτήριο, στάσεις λεωφορείων και εναντίον αστυνομικών.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το IS-K πραγματοποίησε διπλή βομβιστική επίθεση σε ιερό χώρο στο Κέρμαν του Ιράν, σκοτώνοντας σχεδόν 100 Ιρανούς.
Στη Ρωσία έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις μικρής κλίμακας, με πιο πρόσφατη το 2020 – και ήδη φέτος η FSB, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, λέει ότι έχει σταματήσει αρκετές τρομοκρατικές συνωμοσίες.
Ποιοι ήταν οι δράστες;
Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι τέσσερις άνδρες που συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες είναι όλοι Τατζίκοι από τη δημοκρατία του Τατζικιστάν της Κεντρικής Ασίας, η οποία αποτελούσε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης.
Είναι προφανές από την ταλαιπωρημένη και μελανιασμένη εμφάνισή τους στο δικαστήριο ότι έχουν ανακριθεί ιδιαίτερα σκληρά, σε σημείο βασανισμού. «Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, οι ομολογίες τους θα είναι άχρηστες – οι άνθρωποι θα πουν τα πάντα για να σταματήσει ο πόνος, συμπεριλαμβανομένης μιας ομολογίας που είναι απλώς αναληθής», τονίζει το δημοσίευμα.
Έχουν προκύψει αναφορές ότι ένας από τους άνδρες εθεάθη να παρακολουθεί τον χώρο στις αρχές Μαρτίου, περίπου την εποχή που οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι υπήρχε άμεση απειλή τρομοκρατικής επίθεσης σε δημόσιο χώρο – μια προειδοποίηση που το Κρεμλίνο απέρριψε τότε ως «προπαγάνδα».
Μια άλλη έκθεση αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο από τους δράστες έφτασαν πρόσφατα στη Ρωσία, υπονοώντας ότι επρόκειτο για μια «ομάδα κρούσης» που στάλθηκε από το ΙS-Κ.
Γιατί στόχευσαν τη Ρωσία;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, σημειώνει το BBC. Το IS-K θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είναι εχθροί του. Η Ρωσία βρίσκεται ψηλά στη λίστα τους, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, το Ισραήλ, τους Εβραίους, τους χριστιανούς, τους σιίτες μουσουλμάνους, τους Ταλιμπάν και όλους τους κυβερνήτες των κρατών με μουσουλμανική πλειοψηφία, τους οποίους θεωρούν «αποστάτες».
Η εχθρότητα του Ισλαμικού Κράτους προς τη Ρωσία χρονολογείται από τους πολέμους της Τσετσενίας τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι δυνάμεις της Μόσχας κατέστρεψαν την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι.
Πιο πρόσφατα, η Ρωσία εισήλθε στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας στο πλευρό του συμμάχου της, προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και η ρωσική πολεμική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει αμέτρητους βομβαρδισμούς θέσεων ανταρτών και αμάχων, σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και μαχητών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Στο Αφγανιστάν, το ΙS-Κ θεωρεί τη Ρωσία σύμμαχο των Ταλιμπάν, γι’ αυτό και επιτέθηκε στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ το 2022.