Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για την απόφαση της σλοβακικής κυβέρνησης να διαλύσει την κρατική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, με την Κομισιόν να προειδοποιεί την Μπρατισλάβα ότι «δεν θα διστάσει» να προβεί σε μέτρα για να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα του μπλοκ.
Παρά τις δημόσιες αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο διέλυσε την υπηρεσία, με επικριτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κίνηση αυτή βλάπτει τη δημοκρατία στην πρώην κομμουνιστική χώρα των περίπου 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για τη διάλυση του Γραφείου Ειδικής Εισαγγελίας χωρίς την εισαγωγή εγγυήσεων για να διασφαλιστεί ότι οι έρευνες μπορούν να συνεχιστούν αποτελεσματικά», δήλωσε ένας Ευρωπαίος εκπρόσωπος στο Reuters.
Ο ίδιος τόνισε ότι η κίνηση αυτή «μπορεί να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των ερευνών, ιδίως για αδικήματα που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ».
Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις συνέπειες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, και «δεν θα διστάσει να πάρει μέτρα για να διασφαλίσει τον σεβασμό του δικαίου της ΕΕ και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».
Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε κάποια πιθανή κύρωση. Ωστόσο, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Επιτροπή είναι πιθανό να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Μπρατισλάβα για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», τόνισε ένας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «(Αλλά) το αξίζουν».
Μια τέτοια υπόθεση θα μπορούσε να καταλήξει στο Δικαστήριο της ΕΕ και τελικά να οδηγήσει σε οικονομικά πρόστιμα, εκτός αν η Μπρατισλάβα συμμορφωθεί με τις οδηγίες των Βρυξελλών.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την αντιπροσωπεεία της Σλοβακίας στην ΕΕ σήμερα, καθώς οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη χρήση δισεκατομμυρίων κερδών από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την αγορά όπλων για την Ουκρανία καθώς συνεχίζει να πολεμά τη ρωσική εισβολή.
Το Σάββατο, οι Σλοβάκοι ψηφίζουν για νέο πρόεδρο σε εκλογές που θα μπορούσαν να δώσουν στον Φίτσο μια ώθηση στην προσπάθειά του να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, να χαλαρώσει τους νόμους κατά της διαφθοράς και να σταματήσει την υποστήριξη στην Ουκρανία.