Για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μίλησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που βρίσκεται στο Ισραήλ, τονίζοντας πως θα περάσει σε νέα φάση, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τον χρόνο κατά τον οποίο θα μεταβληθεί η ένταση των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων. «Θα επικεντρωθεί στη στόχευση ακριβείας της ηγεσίας της Χαμάς και σε επιχειρήσεις καθοδηγούμενες από πληροφορίες» δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Οι προϋποθέσεις και ο χρόνος ήταν προφανώς θέμα της συζήτησης που είχα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Πολεμικό Συμβούλιο, τη στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ και τον υπουργό Άμυνας» διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ ο Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα, Παρασκευή (15/12), και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας είπε, όπως έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters και το AFP, ότι θα χρειασθούν μήνες για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ στον πόλεμο, αλλά οι επιχειρήσεις θα περάσουν σε άλλες φάσεις, με την απομάκρυνση από τη σημερινή εκστρατεία των εντατικών βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων.

Πόλεμος στο Ισραήλ

«Δεν έχει νόημα για το Ισραήλ να επιβάλει κατοχή στη Γάζα μακροπρόθεσμα»

Ο Σάλιβαν απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακρατήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ σε περίπτωση που ο πόλεμος δεν περάσει σε χαμηλότερης έντασης πολεμικές επιχειρήσεις με λιγότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων. Επίσης, δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη συμφωνίας είναι η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.

«Δε θα είναι σωστή η μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ μετά το τέλος του πολέμου κατά της Χαμάς», συνέχισε ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Θεωρούμε ότι δεν έχει νόημα για το Ισραήλ ή δεν θα είναι σωστό το Ισραήλ να επιβάλει κατοχή στην Γάζα μακροπρόθεσμα», είπε πριν από την συνάντησή του με τον Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης «αποτελούν πραγματική απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στην Ερυθρά Θάλασσα, πρόσθεσε, μεταπηδώντας σε άλλο θέμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους τους στην περιοχή για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής», δήλωσε στους δημοσιογράφους.