Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη (22/11) ο γάλλος ιστορικός Εμανουέλ Λερουά Λαντιρί, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο μεταφρασμένους στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σπούδασε στην Ecole normale supérieure (ENS), από την οποία πέρασαν πολυάριθμοι γάλλοι διανοούμενοι. Μετά το διδακτορικό του, τα ενδιαφέροντά του τον ώθησαν να γράψει τόσο για τον αγροτικό κόσμο, όσο και για τις ανισότητες ή ακόμα για το κλίμα.
Ο Εμανουέλ Λερουά Λεντιρί εξέδωσε την πρώτη μονογραφία του για το κλίμα στο Λανγκεντόκ το 1955 και την πρώτη του Ιστορία του Κλίματος το 1967, σχετικά με τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη και μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι ιστορικοί δεν ενδιαφέρονταν τότε για το κλίμα, με περιγέλασαν. Έλεγαν μάλιστα πως επρόκειτο για ψευδοεπιστήμη, ενώ το ζήτημα ήταν να δημιουργηθεί μια γνώση», είχε πει το 2009, όταν είχε μιλήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Ομολογώ ότι ανησυχώ, για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου τον αιώνα που έρχεται», είχε προσθέσει.
Γνωστός στο μεγάλο κοινό στα χρόνια 1960-70 έγινε όμως με τις εργασίες του για τον αγροτικό κόσμο («Μονταγιού, ένα οξιτάνικο χωριό από το 1294 ως το 1324», στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Εικοστού Πρώτου)
Λάτρης των καλών κρασιών, διετέλεσε καθηγητής στο Μονπελιέ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Paris-VII, γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθηγητής στο Collège de France.
Υπήρξε επίσης χρονικογράφος στην εφημερίδα Le Monde και στα περιοδικά Le Nouvel Observateur, L’ Express, Le Figaro litteraire.