Οι ελπίδες για απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς και τετραήμερη κατάπαυση του πυρός από σήμερα, Πέμπτη, στη Λωρίδα της Γάζας διαψεύστηκαν. Ο επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως «καμιά εκεχειρία, καμιά απελευθέρωση ομήρων δεν πρόκειται να συμβεί τουλάχιστον πριν από την Παρασκευή».

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν την Τετάρτη σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούνται από μαχητές στον θύλακα σε αντάλλαγμα με τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ.

Αν και αρχικά είχε ειπωθεί πως η εκεχειρία θα ξεκινούσε από σήμερα Πέμπτη, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι. «Η απελευθέρωση θα ξεκινήσει σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και όχι πριν από την Παρασκευή», τόνισε.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες για την απελευθέρωση βρίσκονται υπό επεξεργασία. «Είμαστε σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί», δήλωσε η Γουάτσον.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η αναβολή της εκεχειρίας οφείλεται στο ότι έχει καθυστερήσει η υπογραφή της τελικής συμφωνίας από τη Χαμάς και το Κατάρ, που είχε κομβικό ρόλο διαμεσολαβητή.

Ένας ακόμη λόγος, που παρουσιάζεται στα ισραηλινά ΜΜΕ, είναι πως το Ισραήλ δεν είχε ακόμη λάβει τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς. Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, βάσει του σχεδίου η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 παιδιά, 8 μητέρες και 12 ακόμη γυναίκες.

Σημειώνεται πως στο Ισραήλ υπήρξαν και αντιδράσεις για τη συμφωνία τετραήμερης ανακωχής, με μια μερίδα να ισχυρίζεται πως με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται κρίσιμος χρόνος στη Χαμάς για να επανεξοπλιστεί.

Εν τω μεταξύ, η αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ συνεχίζει τα χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας. Επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς σημειώθηκαν στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, συμπεριλαμβανομένων των καταυλισμών Τζαμπάλια και Νουσεϊράτ.