Η ώρα για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ φαίνεται πως πλησιάζει καθώς ο στρατός του ανακοίνωσε σήμερα πως αξιώνει να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους όλοι οι άμαχοι στην πόλη της Γάζας προς νότο. Διεμήνυσε πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε πως η εκκένωση της πόλης πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των αμάχων και πως θα επιτραπεί να επιστρέψουν μόνο αφού δώσει αυτός πράσινο φως.
Ακόμη, διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» –το τείχος– που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.
Ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη νωρίς την Παρασκευή ότι οι 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα πρέπει να μετεγκατασταθούν στο νότιο τμήμα του θύλακα μέσα στις επόμενες 24 ώρες, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Πρόκειται για μια προειδοποίηση που οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι προάγγελος μιας προγραμματισμένης ισραηλινής χερσαίας επίθεσης.
Η προειδοποίηση ήρθε καθώς το Ισραήλ συγκέντρωσε άρματα μάχης κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και σφυροκόπησε τον παλαιστινιακό θύλακα με αεροπορικές επιδρομές μετά από μια φονική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ.
«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια κίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.
«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση να ανακληθεί οποιαδήποτε τέτοια εντολή, εάν επιβεβαιωθεί, αποφεύγοντας κάτι που θα μπορούσε να μετατρέψει μια ήδη τραγωδία σε ολέθρια κατάσταση», είπε.
Ο Ντουζαρίκ είπε ότι η διαταγή του ισραηλινού στρατού ισχύει επίσης για όλο το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και για όσους έχουν καταφύγει σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, κέντρων υγείας και κλινικών.
Η αποστολή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού του πρακτορείου Reuters.
Έξαλλοι οι Ισραηλινοί με τον ΟΗΕ για την αντίδρασή του στη διαταγή προς 1,1 εκατ. Παλαιστίνιους
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγουν εντός 24 ωρών προς νότο όσοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν βόρεια της κοινότητας Ουάντι Γάζα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.
«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα», πρόσθεσε ο πρεσβευτής, σύμφωνα με πληροφορίες από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Times of Israel και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το Σαββατοκύριακο η οργή της Χαμάς σκότωσε 1.300 ανθρώπους και ήταν η χειρότερη επίθεση εναντίον αμάχων στην ιστορία του Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει απαντήσει μέχρι στιγμής θέτοντας τη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, υπό πολιορκία και εξαπολύοντας μια εκστρατεία βομβαρδισμών που κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές. Οι αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι περισσότεροι από 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.
Πάνω από 423.000 εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας
Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Πέμπτη το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση για δωρεές ώστε να συγκεντρωθούν 294 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Η έκκληση έχει σκοπό να προσφερθεί βοήθεια σε 1,2 εκατ. και πλέον κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί δεν έχουν διαθέσιμους αναγκαίους πόρους ώστε «να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστίνιων».