Έκτη ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εν μέσω ισραηλινών επιχειρήσεων αντιποίνων. Το Ισραήλ διεξάγει πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ και τους συμμάχους του στη Δύση, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο ο στρατιωτικός βραχίονας του κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, με πάνω από 1.200 νεκρούς.

Και ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 1.200, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα. «Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους περίπου 1.200 και ο αριθμός των τραυματιών τους περίπου 5.600», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Γάζα, την.

Πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Τετάρτη το βράδυ «κατά 75.000 επιπλέον», και «έφθασε τους 338.934», εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Σε έκτακτη συνεδρίασή τους στο Κάιρο χθες Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των 22 κρατών προειδοποίησε εναντίον των «καταστροφικών» συνεπειών από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης και της ασφάλειας που θα έφερνε η κλιμάκωση του πολέμου.

Η ανακοίνωση της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρει πως είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, να γίνουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με το Ισραήλ» προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη και συνολική» συμφωνία ειρήνης.

Κατά τον Χουσάμ Ζακί, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τους θανάτους αμάχων και τις επιθέσεις εναντίον τους και από τις δυο πλευρές. Τόνισαν πως πρέπει να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως.

Στον αραβικό κόσμο δεν μοιάζει μολαταύτα να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν –που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος– κάνουν ασκήσεις ισορροπίας, παρότι κράτη του Κόλπου, ανάμεσά τους το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, κατηγόρησαν το Ισραήλ για την κλιμάκωση. Ομοίως η Σαουδική Αραβία, που επέρριψε ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση η οποία «στερεί» από τους Παλαιστίνιους τα «δικαιώματά της».

Ο πρόεδρος του Ιράν συζητά με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ χθες Τετάρτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό πως συνομίλησαν αφότου άρχισε διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων των δυο κρατών, αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων, νωρίτερα φέτος.

Τη συνδιάλεξη απασχόλησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Κατά την ίδια πηγή, ο πρόεδρος και ο πρίγκιπας έδωσαν έμφαση στην «ενότητα του ισλαμικού κόσμου».

Ιρανοί πολιτικοί εκφράστηκαν επαινετικά για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο, την πιο πολύνεκρη στο εβραϊκό κράτος από καταβολής του, πάντως η Τεχεράνη διέψευσε κατηγορηματικά πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η Σαουδική Αραβία θεωρείται προστάτιδα δύναμη των Παλαιστινίων.

Το Ριάντ κάλεσε το Σάββατο να τερματιστεί αμέσως η κλιμάκωση της βίας, κρίνοντας πως η επίθεση της Χαμάς οφειλόταν στη «στέρηση από τον παλαιστινιακό λαό των νομίμων δικαιωμάτων του» που προσάπτει στο Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν καθησυχάζει την αμερικανική ισραηλιτική κοινότητα

«Μπορείτε να βασίζεστε σε μένα, εδώ και στο εξωτερικό»: ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκφράσει χωρίς καμιά επιφύλαξη την υποστήριξή του στο Ισραήλ μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, προσπάθησε χθες Τετάρτη να καθησυχάσει την ισραηλιτική κοινότητα των ΗΠΑ.

Εξέφρασε για ακόμα μια φορά αγανάκτηση και την καταδίκη του για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, κάνοντας λόγο για την «πιο φονική μέρα για τους εβραίους από το Ολοκαύτωμα», κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσώπους οργανώσεων της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ.

«Ζήτησα από τις ομάδες μου (…) να συνεργάζονται αδιάκοπα με τους εταίρους μας της εβραϊκής κοινότητας, από τους οποίους πολλοί είσαστε εδώ, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια τοποθεσιών όπου ζουν εβραίοι στην Αμερική, για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την καταπολέμηση των απειλών», συνέχισε ο ογδοντάρης Δημοκρατικός πρόεδρος.

«Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε και να καταπολεμάμε τον αντισημιτισμό σε κάθε ευκαιρία», υποσχέθηκε ακόμη.

Πριν από τον κ. Μπάιντεν, πήρε τον λόγο ο Νταγκ Έμχοφ, ο σύζυγος της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις. Θρησκευόμενος εβραίος, ο κ. Έμχοφ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις εκστρατείες του Λευκού Οίκου εναντίον του αντισημιτισμού.

«Πολλοί από μας φοβόμασταν (…) ότι οι επιθέσεις αυτές θα προκαλούσαν άνοδο του μίσους και του αντισημιτισμού και δυστυχώς ήδη συμβαίνει αυτό. Το βλέπουμε ήδη», είπε.

Δυνάμεις της αστυνομίας «ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας» σε τοποθεσίες όπου συγκεντρώνονται μέλη της εβραϊκής κοινότητας σε πολλές αμερικανικές πόλεις, δήλωνε προχθές Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο κ. Μπάιντεν έχει προχωρήσει αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2021 σε διάφορες εκστρατείες ευαισθητοποίησης και αγώνα εναντίον του αντισημιτισμού, καθώς η ισχυρότερη χώρα του κόσμου βιώνει υψηλό επίπεδο βίας γενικά και ρατσιστικής και αντισημιτικής βίας ειδικά.

Η οργάνωση καταπολέμησης του αντισημιτισμού Anti Defamation League καταμέτρησε το 2021 αριθμό-ρεκόρ 2.717 αντισημιτικών ενεργειών (επιθέσεων, κακοποιητικού λόγου ή προπηλακισμών, υλικών φθορών…) στις ΗΠΑ, αυξημένο κατά 34% σε σύγκριση με το 2020, τη χρονιά της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Και, το 2022, η ADL κατέγραψε 3.697 αντισημιτικές ενέργειες (+36% σε ετήσια βάση), τον υψηλότερο αριθμό από το 1979.

Στις ΗΠΑ ζει ο μεγαλύτερος αριθμός εβραίων παγκοσμίως, εξαιρουμένου μόνο του Ισραήλ. Το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το Pew Research Center, στη χώρα ζούσαν 5,8 εκατομμύρια ενήλικοι εβραίοι, θρησκευόμενοι ή μη, στους οποίους προστίθενται άλλοι 2,8 εκατομμύρια ενήλικοι που έχουν τουλάχιστον ένα γονέα με εβραϊκή καταγωγή.

Ο Σολτς εκφράζει ανησυχία για τη Μέση Ανατολή, ζητά οι πολίτες να εγγυηθούν την ασφάλεια των Εβραίων πολιτών της Γερμανίας

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε την στήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Σολτς ζήτησε επίσης την στήριξη των ανθρώπων στη Γερμανία, «ώστε να εγγυηθούμε όλοι την ασφάλεια των Εβραίων συμπολιτών μας».

«Είναι τρομερό να βλέπει κανείς πώς σκοτώνονται άνθρωποι, πώς ταπεινώνονται, πώς οι απαχθέντες συνεχίζουν να ταπεινώνονται και να απειλείται η ζωή τους (…) Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Η χώρα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της (…) Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει ανάφλεξη στην περιοχή και είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο καγκελάριος σε συνέντευξη του αργά χθες (Τετάρτη) το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και αναφέρθηκε σε «εκτεταμένες διπλωματικές προσπάθειες», μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς. Σήμερα ο Όλαφ Σολτς υποδέχεται τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, ο οποίος κατά το παρελθόν διατηρούσε στενές σχέσεις με την Χαμάς, ενώ χθες είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι και προσεχώς θα μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στο θέμα των ομήρων, ο κ. Σολτς τόνισε ότι οι ενέργειες που θα γίνουν πρέπει να είναι πολύ διακριτικές και επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των απαχθέντων βρίσκονται και Γερμανοί πολίτες. Απευθύνθηκε δε στους πολίτες της Γερμανίας και, υπό το φως των εκδηλώσεων υποστηρικτών της Χαμάς, ζήτησε τη βοήθειά τους: «Ζητώ τη στήριξη των πολιτών ώστε όλοι μαζί να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Εβραίων συμπολιτών μας και να σταθούμε στο πλευρό τους με αλληλεγγύη», δήλωσε και τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν θα γίνονται αποδεκτές. Το κράτος θα λάβει σκληρά μέτρα εναντίον των παραβατών, πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι τα εβραϊκά ιδρύματα θα προστατεύονται από τις αρμόδιες αρχές. «Είναι αρκετά “πικρό” το γεγονός ότι πρέπει καν να προστατεύονται, αλλά το κράτος θα το κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καγκελάριος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, παραδεχόμενος ότι πλέον «έρχεται υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων». «Είναι πρόκληση το γεγονός ότι έρχονται τόσοι πολλοί στη Γερμανία παράτυπα», δήλωσε και τάχθηκε υπέρ μιας περισσότερο περιοριστικής πολιτικής για τους πρόσφυγες. Νωρίτερα χθες ο κ. Σολτς είχε προσκαλέσει τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς σε συνάντηση για αύριο (Παρασκευή), με αντικείμενο την μεταναστευτική πολιτική, μαζί με τους εκπροσώπους των κρατιδίων.

Ο Όλαφ Σολτς τόνισε ακόμη την ανάγκη η αυστηρότητα στη διαχείριση της μετανάστευσης να διέπεται από μέτρο. «Να εφαρμόσουμε ό,τι είναι απαραίτητο (…) Να είμαστε αυστηροί και ξεκάθαροι, χωρίς όμως να βγάζουμε και αφρούς από το στόμα», είπε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλείς χώρες προέλευσης, αναφερόμενος ειδικά στη Μολδαβία και στη Γεωργία, οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.