«Η Γερμανία και η Ιταλία βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους», προειδοποίησε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ζήτησε «δικαιότερη κατανομή και αυστηρή επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση των δύο χωρών από την υποδοχή μεταναστών. Στο εσωτερικό της Γερμανίας, η αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό κλιμακώνεται, με όλο και περισσότερα κρατίδια να δηλώνουν αδυναμία υποδοχής επιπλέον προσφύγων και την αντιπολίτευση να ζητά λύσεις με βάση το «μοντέλο Δανίας».
«Οι δύο χώρες σηκώνουν μεγάλο βάρος και παίρνω πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις δυνατές κραυγές για βοήθεια τόσο από την Ιταλία όσο και από τις γερμανικές πόλεις», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Corriere della Sera» κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ιταλία. Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ και ο Ιταλός ομόλογός του Σέρτζιο Ματαρέλα επισκέφθηκαν τις Συρρακούσες της Σικελίας, όπου μεταφέρονται πολλοί από τους μετανάστες που φθάνουν στη Λαμπεντούζα. «Ο αριθμός των αφίξεων πρέπει να μειωθεί. Πρέπει να εργαστούμε ενωμένοι και συγκεντρωμένοι, προκειμένου να καταλήξουμε σε ανθρωπιστικές και μακροπρόθεσμα βιώσιμες ευρωπαϊκές λύσεις», δήλωσε ο Γερμανός Πρόεδρος και τάχθηκε υπέρ μιας μόνιμης ρύθμισης για την κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ. «Πρέπει να δημιουργηθεί και ένας μόνιμος μηχανισμός αλληλεγγύης ώστε να μην υπάρχει μόνο εθελοντική αλληλεγγύη», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη «να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η εγκληματική δράση των λαθρεμπόρων».
Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ απέφυγε να σχολιάσει ευθέως την εκτίμηση του Προέδρου περί Γερμανίας «στα όρια της αντοχής της» και δήλωσε ότι «ο μεγάλος αριθμός αφίξεων απαιτεί μεγάλη εθνική προσπάθεια». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι κρατιδιακές κυβερνήσεις και οι τοπικές δομές «σηκώνουν από κοινού το βάρος και πρέπει από κοινού να εργαστούν για κοινές λύσεις», πρόσθεσε.
Στον μακρύ κατάλογο των πρωθυπουργών τοπικών κυβερνήσεων που διαμαρτύρονται για την υπερβολική επιβάρυνση των κρατιδίων τους από τις νέες αφίξεις αιτούντων άσυλο προστέθηκε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελοφ (Αριστερά), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το κρατίδιο και οι δήμοι είναι στα όριά τους. Το αρχικό κέντρο υποδοχής στην πόλη Ζουλ φιλοξενεί εδώ και καιρό περισσότερους από ό,τι θεωρείται αποδεκτό. Κανονικά πρέπει να φιλοξενεί 800 άτομα και έχουμε ήδη πάνω από 1000, ενώ συνεχίζουμε να έχουμε και μεγάλο αριθμό αφίξεων», δήλωσε ο κ. Ράμελοφ στην «Rheinische Post», απορρίπτοντας ωστόσο για μία ακόμη φορά τις εισηγήσεις για μόνιμους ελέγχους στα ανατολικά σύνορα. Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στο κρατίδιο, ανέδειξε την ανάγκη να καταρριφθεί η εντύπωση ότι «είναι όλοι Ναζί στην ανατολή». «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κοπεί το νήμα του διαλόγου μας με τους πολίτες. Δεν είναι η AfD που έχει τις λύσεις στα προβλήματά τους», τόνισε.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), το οποίο δέχεται ισχυρή πίεση από την ακροδεξιά, με σημείο αιχμής το μεταναστευτικό, εισηγείται ως ενδεδειγμένη για τη Γερμανία προσφυγική πολιτική το μοντέλο της Δανίας. Ο αρχηγός της Νεολαίας του κόμματος (JU) Γιοχάνες Βίνκλερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD ζητά να μελετηθεί η πολιτική που ακολούθησε η Δανία από το 2015 – «και μάλιστα από σοσιαλιστική κυβέρνηση». Σε αυτό το πνεύμα, ο κ. Βίνκλερ ζητά την επιβολή στις σχολικές τάξεις ανώτατου ορίου 30% για μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο, παραμονή σε ειδικά κέντρα των μεταναστών των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου, μέχρις ότου επιστρέψουν στη χώρα τους, αναθεώρηση των παροχών, με μετάβαση από τις χρηματικές στις παροχές σε είδος και υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς από ενός έτους. «Η Δανία ακολουθεί μια πολιτική μετανάστευσης και ενσωμάτωσης η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για την Γερμανία», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
Σε διαφορετική γραμμή, ο αρχηγός των Πρασίνων Όμιντ Νουριπούρ απέρριψε τις προτάσεις περί επιβολής ανώτατου ορίου στον αριθμό αιτούντων άσυλο που δέχεται η Γερμανία και ζήτησε γρήγορες λύσεις στο μεταναστευτικό, με επιπλέον οικονομική στήριξη της ομοσπονδίας προς τους δήμους και ενίσχυσή τους με προσωπικό για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. «Αντί να μιλάμε για ανώτατο όριο, θα πρέπει καλύτερα να μιλάμε για όριο φορτίου. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα», τόνισε, μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv.