Οι διατροφικές επιλογές μιας μέλλουσας μαμάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, φαίνεται ότι έχουν αντίκτυπο στις προτιμήσεις του παιδιού τους για συγκεκριμένα φαγητά στο μέλλον.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, αναφέρει ότι η διατροφή μιας εγκύου ευαισθητοποιεί τις αισθήσεις του εμβρύου που κυοφορεί (οσφρητικές και γευστικές), ενώ κάποιες φορές επηρεάζει ακόμα και το σχηματισμό του εγκεφάλου!

Μέσω αυτού του μηχανισμού, το φαγητό που κατανάλωνε η μητέρα όταν ήταν έγκυος, μοιάζει να είναι πιο ελκυστικό στο παιδί της όταν μεγαλώσει, αφού οι μυρωδιές και οι γεύσεις είναι πιο οικείες και γνώριμες από… παλαιότερα!

Έτσι, είναι πολύ εύκολο να κατανοήσει κανείς – εκτός των άλλων – γιατί η διατροφή μιας εγκύου έχει ιδιαίτερη σημασία και γιατί πρέπει πάντα μια γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή τη φάση της ζωής της, να αποφεύγει να κάνει καταχρήσεις και να καταναλώνει υγιεινές τροφές.

Εάν – για παράδειγμα – μια μητέρα, ενώ είναι έγκυος, κάνει συχνή χρήση αλκοόλ, τότε είναι πολύ πιθανό το παιδί της όταν μεγαλώσει να θεωρεί την κατανάλωση των οινοπνευματωδών ποτών πολύ οικεία, με αβέβαια αποτελέσματα. Εάν όμως, αντιθέτως, η μητέρα έχει υιοθετήσει πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής, το πιθανότερο είναι και το παιδί της να προτιμά τέτοιου είδους τροφές και να αποφεύγει τα λιπαρά και γρήγορα φαγητά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα οσφρητικά κέντρα του εγκεφάλου ενός εμβρύου, επηρεάζονται σημαντικά από τις οσμές που έχει γύρω της η μητέρα και έτσι, είναι πιο οικείο για ένα παιδί οτιδήποτε έχει «γνωρίσει» ως έμβρυο!

Πηγή: mother.gr