Καθώς μεγαλώνουμε, πολλοί από εμάς παρατηρούμε μια επιδείνωση στη σφριγηλότητα του δέρματός μας, με τη Scientific American να αποδίδει αυτό το φαινόμενο στη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου. Ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών, το δέρμα μας παράγει 1% λιγότερο κολλαγόνο κάθε χρόνο. Αυτή η έλλειψη κολλαγόνου οδηγεί σε πιο λεπτές, πιο εύθραυστες ιδιότητες μέσα στο δέρμα.
Το κολλαγόνο και η σχέση του με το σφριγηλό δέρμα
Η Nutrition Source επισημαίνει ότι το κολλαγόνο είναι ο συνδετικός, ινώδης ιστός που είναι υπεύθυνος για να κάνει όλους τους ιστούς του σώματός μας πιο ελαστικούς και ανθεκτικούς, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των τενόντων, του χόνδρου και του δέρματός μας. Εκτός από τη φυσική διαδικασία γήρανσης, η παραγωγή κολλαγόνου μπορεί να επηρεαστεί από μια σειρά περιβαλλοντικών και εξωτερικών παραγόντων, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και το στρες.
Σήμερα, τα συμπληρώματα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που υποστηρίζει το ρόλο του κολλαγόνου στη συνολική υγεία του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Skin Pharmacology and Physiology, η οποία διαπίστωσε ότι μια ομάδα γυναικών ηλικίας μεταξύ 35 και 55 ετών που κατανάλωνε 2,5 ή 5 γραμμάρια κολλαγόνου σε καθημερινή βάση για δύο μήνες παρουσίασαν αισθητή βελτίωση στην ελαστικότητα του δέρματός τους.
Ωστόσο, εκτός από τη μορφή συμπληρώματος, υπάρχει μια σειρά από τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή για να επωφεληθείτε από τα συσφιγκτικά αποτελέσματα αυτής της οικογένειας πρωτεϊνών.
Τροφές που περιέχουν κολλαγόνο
Το MindBodyGreen περιγράφει διάφορες τροφές που θα σας βοηθήσουν να προσθέσετε την πρόσληψη κολλαγόνου στην καθημερινότητά σας για να υποστηρίξετε την ελαστικότητα του δέρματός σας. Το κολλαγόνο, λοιπόν, μπορεί να βρεθεί τόσο σε ζωικές όσο και σε φυτικές τροφές.
Όσον αφορά τις τροφές κολλαγόνου ζωικής προέλευσης, προτιμήστε ζωμό οστών και κοτόπουλου, αναφέρει το MindBodyGreen. Η διαιτολόγος Amy Gorin εξηγεί ότι ο χόνδρος του κοτόπουλου, ειδικότερα, είναι το μέρος όπου θα βρείτε τη μεγαλύτερη πηγή κολλαγόνου, ενώ η, επίσης, διαιτολόγος Andrea Mathis προσθέτει πως «Ο ζωμός οστών… περιέχει μια βιοδιαθέσιμη μορφή κολλαγόνου που το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αμέσως».
Για τις φυτικές πηγές κολλαγόνου, αυξήστε την πρόσληψη εσπεριδοειδών και μούρων, σημειώνει το MindBodyGreen. Τα εσπεριδοειδή περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία είναι ένα κρίσιμο συστατικό της παραγωγής κολλαγόνου στο σώμα. Τα μούρα προσφέρουν, επίσης, μια τεράστια δόση αυτής της βιταμίνης -μόνο 1 φλιτζάνι θα παρέχει το 50% των ημερήσιων αναγκών σας. Μια ακόμη τροφή που πρέπει να προσθέσετε στη λίστα είναι οι ξηροί καρποί, καθώς είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Mathis «… αυτό το απαραίτητο μέταλλο υποστηρίζει πραγματικά τους ινοβλάστες σας, που είναι τα κύτταρα που δημιουργούν το κολλαγόνο».
Τέλος, ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το σώμα σας συνθέτει κολλαγόνο είναι από τα αμινοξέα, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στα ασπράδια αυγών και στα φασόλια. Η δερματολόγος Whitney Bowe εξηγεί: «Τα αυγά… περιέχουν μια καλή ποσότητα αμινοξέων γλυκίνης και προλίνης, που είναι αυτό που συνθέτει το κολλαγόνο». Εκτός από τα αμινοξέα, τα φασόλια περιέχουν επίσης χαλκό, ο οποίος χρησιμοποιείται και στην παραγωγή κολλαγόνου, σημειώνει το Healthline.