Το ράδιο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1898 από τον Πιερ και τη Μαρί Κιουρί. Τότε, οι κίνδυνοι του στοιχείου δεν είχαν γίνει ακόμη γνωστοί και το ράδιο χρησιμοποιήθηκε για μια ποικιλία προϊόντων, ανάμεσα στα οποία και η χρήση τους σε καλλυντικά προϊόντα περιποίησης του προσώπου και του δέρματος. Κι αυτό γιατί τότε πιστεύανε ότι το ράδιο είχε θεραπευτικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με το grunge.com, ένας από τους πιο δημοφιλείς κατασκευαστές ραδιενεργών καλλυντικών ήταν μια γαλλική εταιρεία με την ονομασία Tho-Radia, η οποία κυκλοφόρησε μια σειρά ραδιενεργών προϊόντων, όπως κραγιόν, κρέμα προσώπου και οδοντόκρεμα.
Τα κύρια συστατικά των προϊόντων της ήταν το ράδιο και το θόριο -και τα δύο ραδιενεργά στοιχεία. Ένα άλλο δημοφιλές προϊόν ήταν η κρέμα προσώπου Radior, η οποία διαφημίστηκε ως προϊόν ομορφιάς που αφαιρεί τις ακαθαρσίες και δίνει στο δέρμα μια υγιή λάμψη.
Τα καλλυντικά με βασικό συστατικό το ράδιο
Έτσι, το ράδιο έγινε αμέσως δημοφιλές και προστέθηκε σχεδόν σε οποιοδήποτε προϊόν, προκειμένου να σημειώνονται οι επιθυμητές πωλήσεις, καθώς τότε ήταν γνωστό ότι θεράπευε τα πάντα. Μάλιστα, ο αναπληρωτής καθηγητής ακτινοθεραπείας, Timothy J. Jorgensen, εξήγησε τη γοητεία του στοιχείου στο CNN λέγοντας πώς «Πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να φοβούνται τη ραδιενέργεια, το μόνο που φαινόταν να γνωρίζουν ήταν ότι περιείχε ενέργεια», αναφέρει το grunge.com.
Tα εν λόγω προϊόντα ομορφιάς, μάλιστα, ισχυρίζονταν ότι αφαιρούν τις ρυτίδες, αναγεννούν το δέρμα και αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά κάποιου, με πολλούς, μάλιστα, να το πιστεύουν. Ωστόσο, δεν υπήρχαν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Σύμφωνα με το grunge.com, μέχρι το 1925, άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές για τους κινδύνους του ραδίου, ενώ νέες γυναίκες που εργάζονταν σε εργοστάσια ρολογιών και χρησιμοποιούσαν το ράδιο για να αποδίδουν φωτεινό χρώμα στο καντράν των ρολογιών σύντομα άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα, όπως κόπωση, παραμορφωμένα σαγόνια και όγκους.
Με τα χρόνια, τελικά, αποκαλύφθηκαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους του ραδίου, η χρήση τους από τα καλλυντικά προϊόντα σταμάτησε και σήμερα, μία από τις λίγες χρήσεις του είναι αυτή για τη θεραπεία του καρκίνου.