Ως η διαπρεπέστερη επιστήμονας όλων των εποχών, η Μαρί Κιουρί με τα δύο Νόμπελ δεν χρειάζεται συστάσεις.
Η πρωτεργάτρια της έρευνας για τη ραδιενέργεια πλήρωσε ωστόσο με τη ζωή της την ανακάλυψή της και πέθανε μάλιστα από ένα είδος σπάνιας αναιμίας που συνδέεται με χρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις ακτινοβολίας.
Πλάι στον γάλλο σύζυγό της Πιερ Κιουρί και τον επίσης γάλλο φυσικό Ανρί Μπεκερέλ, η μόνη γυναίκα που έχει τιμηθεί με Νόμπελ σε δύο διαφορετικούς τομείς (φυσική και χημεία) μας άφησε παρακαταθήκη τα ραδιενεργά πολώνιο και ράδιο. Η δουλειά της συνεχίζει ωστόσο να επηρεάζει τα προσωπικά της αντικείμενα παρά τα 100 και πλέον χρόνια που μας χωρίζουν από τις κοσμοϊστορικές έρευνές της στη ραδιενέργεια.
Τόσο τα ρούχα και τα έπιπλα όσο και τα σημειωματάριά της, ακόμα και οι τσελεμεντέδες της, παραμένουν μολυσμένα με ραδιενέργεια. Κάτι που βγάζει φυσικά νόημα, καθώς η Κιουρί περιφερόταν με μπουκαλάκια με πολώνιο και ράδιο στις τσέπες της όλη την ώρα.
Καθώς οι σημειώσεις της θεωρούνται εθνικός και επιστημονικός θησαυρός στη Γαλλία, είναι κλεισμένες σε χοντρά κουτιά από μόλυβδο στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι.
Όποιος θέλει να θαυμάσει από κοντά ή να μελετήσει τα σημειωματάριά της, υπογράφει ένα χαρτί που απαλλάσσει τη βιβλιοθήκη από οποιαδήποτε ευθύνη και φορά φυσικά προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς τα αντικείμενα έχουν ακόμα υψηλές συγκεντρώσεις από ραδιενεργό ράδιο 226, το οποίο έχει μέσο χρόνο ζωής στα 1.601 χρόνια.
Ακόμα και η σορός της, που φιλοξενείται στο Πάνθεο, είναι κλεισμένη μέσα σε φέρετρο από μόλυβδο, καθώς είναι κι αυτή ραδιενεργή…