Το καλοκαίρι συχνά εγκυμονεί κινδύνους και για την υγεία των γυναικών. Έτσι, λοιπόν, όσον αφορά την ευαίσθητη περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η ζέστη, η υγρασία και η θάλασσα μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων, με αποτέλεσμα δυσάρεστες φλεγμονές, όπως κολπίτιδες και τραχηλίτιδες, που θα σας ακολουθήσουν στην πόλη μετά τις διακοπές.
Πώς δημιουργούνται
Η διαταραχή της ισορροπίας των μικροοργανισμών που φυσιολογικά βρίσκονται στον κόλπο (φυσιολογική χλωρίδα) έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων και τη δημιουργία τοπικής φλεγμονής. Αν αυτή εμφανίζεται στην περιοχή του κόλπου, λέγεται «κολπίτιδα», ενώ αν εντοπίζεται στον τράχηλο της μήτρας, λέγεται «τραχηλίτιδα».
Πολλαπλασιασμός μικροβίων
Συχνά η φιλόξενη ζεστή άμμος περιέχει μικροοργανισμούς (μύκητες, παράσιτα, κόκκους), που μπορεί να μεταφερθούν στα εξωτερικά και εσωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας με άσχημες συνέπειες. Επιπρόσθετα, η υγρασία και η μη σχολαστική καθαριότητα της περιοχής, λόγω των συνθηκών διαβίωσης, επιβαρύνουν την κατάσταση. Ακόμη και η διατροφή παίζει κάποιο ρόλο (για παράδειγμα, η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης βοηθάει στην ανάπτυξη μυκήτων).
Σε όλες τις παραπάνω καταστάσεις είναι δυνατό να προκύψει μια λοίμωξη, που μπορεί να μεταδοθεί και σε κάποιον άλλο με τη σεξουαλική επαφή (έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν το 60% των ερωτικών συντρόφων είναι φορείς μυκήτων και ότι μόνο το 10% από αυτούς παρουσιάζει συμπτώματα).
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν;
• Κολπική υπερέκκριση.
• Συχνουρία ή δυσουρία.
• Αίμα από τον κόλπο.
• Κνησμός (φαγούρα) και δύσοσμα κολπικά υγρά.
• «Τσούξιμο» κατά την ούρηση.
• Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
Αντιμετώπιση
Οι τοπικές αυτές φλεγμονές αντιμετωπίζονται θεραπευτικά ανάλογα με το είδος τους. Έτσι, λοιπόν, χορηγούνται ειδικά σκευάσματα, συνήθως με τη μορφή κολπικών υποθέτων και κρέμας ή αντιτριχομοναδικά σκευάσματα που λαμβάνονται από το στόμα.
Η θεραπεία πρέπει να γίνεται έγκαιρα, γιατί διαφορετικά η κατάσταση χρονίζει, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα χλαμύδια, τα οποία ενώ δεν προκαλούν έντονα συμπτώματα, ενοχοποιούνται για στείρωση, αποβολές, συμφύσεις, σαλπιγγίτιδες κ.ά.
Προσοχή!
Πρέπει να γνωρίζετε ότι σε τέτοιου είδους παθήσεις δεν αναπτύσσεται ανοσία και επομένως είναι δυνατόν από την ίδια την πάθηση να προσβληθείτε αρκετές φορές. Γι’ αυτό, μόλις παρατηρήσετε κάποιο «ύποπτο» σύμπτωμα επισκεφθείτε το συντομότερο το γυναικολόγο σας. Αλλά συγχρόνως ενημερώστε και το σύντροφό σας, ο οποίος πιθανώς να χρειαστεί και αυτός θεραπεία.
Περιορίστε τους…δράστες!
• Χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα, που πρέπει να πλένονται χωριστά από τα άλλα ρούχα και να σιδερώνονται.
• Η τακτική καθαριότητα της γεννητικής περιοχής είναι αναγκαία.
• Η επιλογή ερωτικών συντρόφων πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση ανδρικού προφυλακτικού, άσχετα με την αντισυλληπτική μέθοδο που ακολουθείται.
• Τέλος, έχει σημασία η επίσκεψη στο γυναικολόγο, ακόμη και αν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα. Αυτό θα βοηθήσει να προληφθούν καταστάσεις που μπορεί, αν δε διαγνωστούν έγκαιρα, να δημιουργήσουν σοβαρά μελλοντικά προβλήματα υγείας, όπως σαλπιγγίτιδα, συμφύσεις κ.ά.
Πηγή: belife.gr