Οι γυναίκες δίνουν στα σίγουρα μια άνιση μάχη στον λυσσαλέο χώρο των επιχειρήσεων.
Αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις που έχουν να κάνουν με το φύλο τους, κρούσματα σεξισμού και σεξουαλικές παρενοχλήσεις φυσικά, κάνοντας συχνά τη δουλειά στο γραφείο μια καθημερινή οδύσσεια.
Κι έτσι όταν μια γυναίκα κατακτά την κορυφή, ο άθλος είναι κομματάκι πιο αξιέπαινος, καθώς ο δρόμος για να φτάσει εκεί ήταν αναμφίβολα μια σκληροτράχηλη ανηφόρα.
Στις πραγματικές ιστορίες λοιπόν, ας δούμε 10 τέτοιες «σιδηρές κυρίες» του λόμπι των λίγων και εκλεκτών, που δεν έμειναν στη σκιά κανενός άντρα αλλά έγιναν αυτές οι μεγάλοι μαέστροι των εταιριών που ελέγχουν…
Marissa Mayer – Διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo
Η πληροφορικός Mayer ήταν άλλοτε μεγάλο όνομα του τεχνικού τμήματος της Google, καθώς από τα δικά της χέρια πέρασαν μια σειρά από δημοφιλέστατες υπηρεσίες του διαδικτυακού κολοσσού, όπως τα Google Maps και Google Earth! Η μεγαλύτερη κίνηση της καριέρας της ήταν ωστόσο όταν εγκατέλειψε την Google για να αναλάβει τα ηνία της Yahoo ως CEO, ως μια από τους νεότερους διευθύνοντες συμβούλους της επιχειρηματικής ιστορίας! Η Mayer κατάφερε μάλιστα να σώσει τον ετοιμοθάνατο κολοσσό από τη χρεοκοπία, αλλάζοντας άρδην το κλίμα: όχι μόνο διπλασίασε τη χρηματιστηριακή αξία της Yahoo μέσα σε 14 μήνες, αλλά έκανε και την κίνηση-ματ αγοράζοντας το Tumblr για 1,1 δισ. δολάρια, ξαναβάζοντας έτσι τη Yahoo στον διαδικτυακό χάρτη. Η Mayer έχει σήμερα στον έλεγχό της 12.000 υπαλλήλους και η φίρμα που ελέγχει μετρά έσοδα 4 δισ. δολαρίων…
Heather Bresch – Διευθύνουσα σύμβουλος της Mylan
Η Heather Bresch ξεκίνησε από το τελευταίο κυριολεκτικά σκαλί του κόσμου των επιχειρήσεων για να φτάσει στη λαμπρή κορυφή! Άρχισε λοιπόν να δουλεύει στη φαρμακευτική φίρμα ως ιατρικός επισκέπτης, προσωπική χάρη που έκανε στον πατέρα της ο τότε CEO της Mylan, για να ανέβει τα σκαλιά της ιεραρχίας σταθερά και αποφασιστικά, μη χρωστώντας τίποτα και σε κανέναν. Η συμβολή της στην απίστευτη ανάπτυξη της εταιρίας την έφερε τελικά στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου και τότε ήταν που ξεδίπλωσε τα μαγικά της στην πλήρη τους έκταση: από το 2012, όταν ανέλαβε το τιμόνι της Mylan δηλαδή, η ιατροφαρμακευτική φίρμα σημείωσε αύξηση κατά 25%, επεκτεινόμενη γεωγραφικά και εμπλεκόμενη σε νέες επιχειρηματικές περιπέτειες. Η εταιρία της Bresch έχει πλέον έσοδα 6 δισ. δολαρίων και δίνει δουλειά σε 22.000 ανθρώπους παγκοσμίως…
Laura Sen – Διευθύνουσα σύμβουλος των BJ’s Wholesale Club
Η Laura Sen ήταν αναμφίβολα ομαδικός παίκτης, αν λάβουμε υπόψη τα 14 χρόνια που υπηρέτησε ως CEO και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των πολυκαταστημάτων BJ’s Wholesale Club του Οχάιο, μόνο και μόνο για να δει τη θέση της να υπονομεύεται και να οδηγείται τελικά στην πόρτα της εξόδου κατά την αναδιάρθρωση του ομίλου το 2002. Τα πράγματα δεν πήγαν ωστόσο καλά για την επιχείρηση και ο νέος πρόεδρος Herb Zarkin την κάλεσε πίσω εσπευσμένα στη θέση που την ανέδειξε: μέσα σε 2 χρόνια, η διευθύνουσα σύμβουλος και ισχυρή γυναίκα των BJ’s Wholesale Club τα έδωσε όλα, βλέποντας τη φίρμα να επεκτείνεται στα 180 μαγαζιά και να μετρά πια έσοδα πάνω από 10 δισ. δολάρια…
Beth Mooney – Διευθύνουσα σύμβουλος της KeyCorp
Δεν είναι μόνο ότι έφτασε στα υψηλά κλιμάκια της κορυφαίας χρηματοπιστωτικής εταιρίας του Κλίβελαντ, που έχει ενεργητικό στα 90 δισ. δολάρια, αλλά κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και να τη βγάλει από τα «κόκκινα»! Μετά τη δραματική ύφεση που γνώρισε η KeyCorp το 2008, έκανε την κίνηση-ματ και τοποθέτησε τη Mooney επικεφαλής, κι εκείνη αποζημίωσε το διοικητικό συμβούλιο επιστρέφοντας την εταιρία στην κερδοφορία το 2013, αποπληρώνοντας ταυτοχρόνως το χρέος των 2,5 δισ. δολαρίων. Η ισχυρή κυρία προγραμματίζει τώρα την επέκταση της φίρμας με 40 νέα υποκαταστήματα στα επόμενα χρόνια, καθώς πλέον τα μηνύματα από τις δραστηριότητες της KeyCorp είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού το 2014 η επιχείρηση μετρά ήδη έσοδα 4,4 δισ. δολαρίων…
Denise Wilson – Ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της Desert Jet
Η Denise Wilson μπορεί να ξεκίνησε την καριέρα της ως πιλότος, σύντομα όμως μεταπήδησε στο επιχειρείν, ιδρύοντας την Desert Jet το 2007 ως απάντηση στις κακές επιλογές που έκαναν οι υπάρχουσες αεροπορικές μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο στόλος των ιδιωτικών αεροπλάνων της πληθύνεται διαρκώς και στα χρόνια αυτά είδε τα έσοδά της να εκτοξεύονται στο 3.751%! Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η πορεία της μικρής αεροπορικής που κατάφερε να πάρει καλό μερίδιο αγοράς από τους κολοσσούς του χώρου, όντας πλέον μια πλήρως λειτουργική αεροπορική εταιρία. Η καινοτόμος λειτουργία της Desert Jet, έτσι όπως τη σκαρφίστηκε η Wilson, επιτρέπει στους πελάτες της να αποκομίζουν ακόμα και κέρδη από τη χρήση των ιδιωτικών αεροσκαφών της…
Denise Morrison – Διευθύνουσα σύμβουλος της Campbell Soup
Η Denise Morrison κληρονόμησε μια εταιρία σε δραματική πτώση: όταν ανέλαβε την ιστορική φίρμα, η Campbell όδευε ολοταχώς προς την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της, με τεράστιες ζημίες, δραστικές περικοπές και λήξη των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία. Το επιχειρηματικό πλάνο της δαιμόνιας Morrison, που έριξε στην αγορά νέα και πιο υγιεινά προϊόντα, έγινε δεκτό από το καταναλωτικό κοινό με ενθουσιασμό! Ταυτοχρόνως, επέκτεινε τη φίρμα σε Ασία και Λατινική Αμερική, μετρώντας πια μόνο επιτυχίες. Για το 2014, για παράδειγμα, τα προβλεπόμενα έσοδα των 2,27 δισ. δολαρίων έχουν ήδη ξεπεραστεί, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του έτους η Campbell Soup σημείωσε έσοδα της τάξης των 2,28 δισ. Με τη Morrison στην καρέκλα του ηγέτη, η φίρμα απασχολεί σήμερα 17.000 εργαζομένους παγκοσμίως και έχει θέσει γερές βάσεις για το μέλλον…
Ursula Burns – Διευθύνουσα σύμβουλος της Xerox
Η Ursula Burns έγραψε ήδη ιστορία ως η πρώτη Αφρο-Αμερικανή στο τιμόνι εταιρίας που περιλαμβάνεται στις 500 κορυφαίες του κόσμου! Ως CEO της Xerox από το 2009, παρέλαβε μια παραπαίουσα επιχείρηση και την έκανε κερδοφόρα και παραγωγικότατη, επιβλέποντας προσωπικά την προσάρτηση της Affiliated Computer Services έναντι 6,4 δισ. δολαρίων. Και ήταν ακριβώς αυτή της η απόφαση που άλλαξε τον ρου της Xerox, κάνοντας την εταιρία να επικεντρωθεί πια στις υπηρεσίες, παράλληλα με την τεχνολογία των εκτυπωτών. Η Burns επέκτεινε τη Xerox και στην ευρωπαϊκή αγορά, βάζοντάς τη στο μονοπάτι της κερδοφορίας: η φίρμα άγγιξε έσοδα 20 δισ. δολαρίων, ενώ η ραγδαία ανάπτυξή της δίνει σήμερα δουλειά σε περισσότερους από 146.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Και κάτι ακόμα: η Burns ερωτεύτηκε στη Xerox, καθώς ο σύζυγός της, Lloyd Bean, δουλεύει επίσης στην εταιρία…
Weili Dai – Διευθύνουσα σύμβουλος της Marvell Technology
Η Dai θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως η πρώτη γυναίκα ηγέτης της τεχνολογικής βιομηχανίας, καθώς ξεκίνησε το 1995 συνιδρύοντας τη Marvell Technology, μια φίρμα παρασκευής ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, γράφοντας έτσι Ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που ασχολήθηκε επιχειρηματικά με την τεχνολογία. Έκτοτε βέβαια είδε την εταιρία της να σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις της βιομηχανίας, έχοντας πλέον ετήσια έσοδα 3 δισ. δολαρίων κατά τα τελευταία 4 χρόνια. Πλέον είναι πρόεδρος της Marvell Technology, που δίνει δουλειά σε 7.500 ανθρώπους παγκοσμίως, και οι έπαινοι και οι διακρίσεις της δεν έχουν πραγματικά τελειωμό…
Indra Nooyi – Διευθύνουσα σύμβουλος της PepsiCo
Ως πρόεδρος και CEO της PepsiCo, έχει οδηγήσει αγέρωχα τον όμιλο μέσα σε δύσκολες συνθήκες και επιχειρηματικές υφέσεις. Κάτω από τον έλεγχό της, η φίρμα ανέκαμψε από καταστροφικές ζημίες και επανήλθε στην πολυπόθητη κερδοφορία, αυξάνοντας τα τριμηνιαία έσοδά της κατά 20,1 δισ. δολάρια και ξεπερνώντας τους στόχους που η ίδια είχε θέσει. Οι μέτοχοι του ομίλου τη λατρεύουν, καθώς αύξησε και τη χρηματιστηριακή αξία της PepsiCo, ενώ για το 2014 έχει ήδη ανακοινώσει νέους στόχους και φιλόδοξα πλάνα. Το 2013, η PepsiCo έκλεισε τη χρονιά με συνολικά έσοδα 66 δισ. δολαρίων, με την εκπληκτική αυτή γυναίκα να δίνει πια δουλειά σε 278.000 ανθρώπους! Εξαιτίας της καρποφόρας δουλειάς της, η ίδια παίρνει πλέον ετήσιο μισθό 18 εκατ. δολαρίων…
Virginia Rometty – Διευθύνουσα σύμβουλος της IBM
Ήταν το 2011 όταν η Rometty ανέλαβε τα ηνία της ιστορικής εταιρίας τεχνολογίας, αρχίζοντας από την πρώτη στιγμή να οραματίζεται το μέλλον της φίρμας και τις επεκτάσεις της. Αντί λοιπόν να δίνει αποκλειστική έμφαση σε υλικό και λογισμικό, η ΙΒΜ της Rometty ασχολήθηκε με υπηρεσίες, σε μια δραστική κίνηση που έφερε την ισχυρή κυρία στην κορυφή των CEO του πλανήτη! Κι αυτό γιατί πέρυσι το μεγαθήριο των 105 ετών έβγαλε 104,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας και τη Yahoo και την Google. Επιπλέον, ο κολοσσός που αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα ανακοίνωσε το 2013 κέρδη 16,6 δισ. δολαρίων, με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται πια στα 126 δισ. δολάρια…