Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων στο μπαλκόνι, τη βεράντα ή τον κήπο δεν είναι μόνο μόδα. Αντίθετα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στη μαγειρική. Δεν κοστίζουν και αντέχουν πολύ.
Τι μπορείτε να φυτέψετε
Βασιλικό: Χρειάζεται ήλιο, τακτικό πότισμα και προστασία από το κρύο. Τώρα που χειμωνιάζει μεταφέρτε τον στο εσωτερικό του σπιτιού, σε φωτεινό μέρος και μακριά από πηγές θέρμανσης.
Ταιριάζει με όλα τα φαγητά που έχουν ντομάτα, είναι φυσικό αντικουνουπικό ενώ δίνει τέλειο άρωμα στα γλυκά και τα φαγητά.
Δεντρολίβανο: Βάλτε το σε θέση που το βλέπει ο ήλιος και ποτίζετέ το αραιά.
Προσθέστε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου στο ζεστό νερό της μπανιέρας και θα σας τονώσει. Είναι το καλύτερο αρωματικό για ψητό ψάρι.
Δυόσμο: Χρειάζεται αρκετή υγρασία και ευδοκιμεί σε σκιερά σημεία.
Είναι ιδανικός για κεφτεδάκια και σάλτσες. Επειδή χάνει το άρωμά του όταν κόβεται με μαχαίρι, κόψτε τον με τα χέρια σας.
Θυμάρι: Θέλει ήλιο και αραιά ποτίσματα. Καλλιεργείται ακόμη και σε φτωχό έδαφος αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.
Το θυμάρι βοηθά και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Ταιριάζει με κρέας, πουλερικά, σάλτσες και σαλάτες.
Λεβάντα: Δεν αγαπά καθόλου την υγρασία, αλλά τον ήλιο. Για να ανεβάσετε τη διάθεσή σας τρίψτε στο χέρι σας μερικά φύλλα ή άνθη και εισπνεύστε το άρωμα που αναδύεται.
Φασκόμηλο: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε γλάστρες αρκεί να έχει ήλιο. Δε χρειάζεται τακτικό πότισμα.
Χρησιμοποιείται ενάντια στα κρυολογήματα, είναι ενισχυτικό της μνήμης, καταπολέμα την κούραση, ενώ έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Μη διστάσετε να καλλιεργήσετε τα δικά σας λαχανικά ακόμη και σε γλάστρα. Τα πιο εύκολα στην καλλιέργειά τους είναι: η ρόκα, το μαρούλι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ραδίκι, το σέλινο, ο άνηθος, ο μαϊντανός, ο κόλιαντρος και το σπανάκι.
Πηγή: omorfamystika.gr