Έχεις καθυστέρηση, πιθανόν κάποιες ζαλάδες ή νιώθεις το στήθος σου πρησμένο; Ίσως ένα τεστ εγκυμοσύνης σου δώσει την απάντηση, αρκεί να ακολουθήσεις πολύ προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.

Όλα τα τεστ που πιστοποιούν την εγκυμοσύνη στα αρχικά της στάδια λειτουργούν ανιχνεύοντας μία συγκεκριμένη ορμόνη στα ούρα ή το αίμα, η οποία υφίσταται μόνο όταν η γυναίκα είναι έγκυος. Η ορμόνη ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) ή ορμόνη εγκυμοσύνης και δημιουργείται όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα. Αυτό συνήθως συμβαίνει περίπου 6 ημέρες μετά την ένωση ωαρίου και σπέρματος.

«Πότε μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης και ποιο δείχνει νωρίτερα;»

Στα περισσότερα τεστ, πλέον, αναγράφεται ότι έχουν ακρίβεια σε ποσοστό 99% από την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Σε εκείνο το διάστημα η απάντηση είναι ακριβέστερη. Το τεστ εγκυμοσύνης της hometest λειτουργεί αξιόπιστα ακόμα και μέρες πριν την καθυστέρηση!

«Τι ώρα να κάνω το τεστ εγκυμοσύνης; Είναι προτιμότερο να το κάνω το πρωί ή το βράδυ;»

Η ώρα που προτείνεται να κάνεις το τεστ αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης. Γενικά, πάντως, τα πρωινά ούρα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση της hCG σε περίπτωση εγκυμοσύνης, οπότε συνήθως συστήνεται να κάνεις το τεστ το πρωί.

«Το τεστ βγήκε αρνητικό, αλλά έχω καθυστέρηση. Τι να κάνω;»

Εάν το τεστ βγει αρνητικό και η καθυστέρηση συνεχίζεται, έπειτα από 2-3 ημέρες μπορείς να κάνεις ακόμα ένα τεστ για επιβεβαίωση, σε περίπτωση που η χοριακή μόλις άρχισε να εμφανίζεται στα ούρα. Εξάλλου, όλα τα τεστ το συστήνουν στις οδηγίες τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

«Παίρνω φάρμακα. Μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα του τεστ;»

Γενικά, η χρήση φαρμάκων και η κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα του τεστ. Εξαίρεση αποτελεί αν ακολουθείτε θεραπεία με ορμόνες ή παίρνετε φάρμακα που σχετίζονται με τη γονιμότητα.

«Δεν έχω σταθερό κύκλο. Πώς μπορώ να ξέρω ποια μέρα πρέπει να κάνω το τεστ;»

Εάν έχεις ασταθή κύκλο και δεν ξέρεις ποια μέρα πρέπει να το κάνεις, ξεκίνα από το μεγαλύτερο σε διάρκεια κύκλο σου και υπολόγισε με βάση αυτόν τις ημέρες.

Ποιο τεστ εγκυμοσύνης να πάρω

Υπάρχουν δύο είδη τεστ εγκυμοσύνης: Το ένα ελέγχει για την ορμόνη εγκυμοσύνης στο αίμα και πρέπει να κάνεις εξέταση αίματος στον μικροβιολόγο, ενώ το άλλο ανιχνεύει την ορμόνη στα ούρα και γίνεται με ένα απλό τεστ εγκυμοσύνης.

Πού πουλάνε τεστ εγκυμοσύνης;

Πλέον, οι περισσότερες γυναίκες κάνουν πρώτα ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, καθώς είναι οικονομικά, γρήγορα, εύκολα στη χρήση και ακριβή, αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Τα τεστ αυτά τα βρίσκετε είτε σε φαρμακείο είτε online.

Ένα δοκιμασμένο και εξαιρετικά αξιόπιστο τεστ εγκυμοσύνης είναι το τεστ εγκυμοσύνης της hometest, με ακρίβεια άνω του 99%! Μπορείτε να επιλέξτε σε ταινίες, midstream ή ψηφιακό και να προμηθευτείτε το τεστ εγκυμοσύνης της επιλογής σας με ένα click. Είναι κλινικά αποδεδειγμένα, εγκεκριμένα από εργαστήρια και καταχωρημένα στον ΕΟΦ.

Πώς κάνω τεστ εγκυμοσύνης – Οδηγίες σωστής χρήσης

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται: “πώς να κάνω το τεστ εγκυμοσύνης ώστε να είμαι σίγουρη ότι το έκανα σωστά;”. Γενικά ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι μία ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε σωστά το τεστ εγκυμοσύνης αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τις εκάστοτε οδηγίες χρήσης.

Τεστ εγκυμοσύνης midstream

Για τα τεστ εγκυμοσύνης midstream αρκεί να ανοίξετε τη συσκευασία και να ουρήσετε στην άκρη του τεστ ή να το βυθίσετε σε ούρα στο κυπελάκι. Περιμένετε λίγο και αν εμφανιστούν ξεκάθαρα δύο γραμμές τότε το τεστ είναι θετικό.

Τεστ εγκυμοσύνης σε ταινία

Αν χρησιμοποιείτε τα πολύ οικονομικά και εξίσου αξιόπιστα τεστ σε ταινία, θα πρέπει να βυθίσετε την ταινία σε ένα καθαρό κύπελλο που έχετε συλλέξει τα ούρα σας. Περιμένετε λίγο και αν εμφανιστούν ξεκάθαρα δύο γραμμές τότε το τεστ είναι θετικό.

Ψηφιακό τεστ εγκυμοσύνης

Αν επιλέξτε ψηφιακό τεστ μπορείτε είτε να ουρήσετε στην άκρη του τεστ είτε να το βυθίσετε σε ούρα στο κυπελάκι. Τα αποτελέσματα θα είναι NO- αν δεν είστε έγκυος και YES+, αν το τεστ είναι θετικό.

«Υπάρχει τεστ εγκυμοσύνης που να δείχνει εβδομάδες κύησης;»

Πράγματι, υπάρχουν τεστ εγκυμοσύνης που μπορούν να σας δείξουν “πόσο” έγκυος είστε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σας δείξουν ακριβώς πόσο εβδομάδων είστε. Τα αναλογικά τεστ εγκυμοσύνης όπως τα midstream και τα τεστ σε ταινίες, θα παρατηρήσετε ότι εμφανίζουν πιο έντονα τη γραμμή αποτελέσματος ανάλογα με το πόσο αυξημένες είναι οι μονάδες της χοριακής άρα ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη σας.

Δείτε επίσης το άρθρο ποιες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μία μαθηματική φόρμουλα που μπορεί να προβλέψει πόσο πιθανό είναι ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί.