Οι αργίες είναι η καλύτερη ευκαιρία για ένα ιδιαίτερο τραπέζι, αφού έχετε ελεύθερο χρόνο και μια περίσταση που απαιτεί ένα εορταστικό οικογενειακό ή φιλικό γεύμα.
Μια πολύ ωραία και εύκολη συνταγή για να κλέψετε τις εντυπώσεις είναι πάπια με πορτοκάλι και πουρέ γλυκοπατάτας.
Για την πάπια θα χρειαστείτε:
1½ κιλό πάπια
6 πορτοκάλια (το χυμό τους)
1 lt λευκό κρασί
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
1 φλιτζάνι σπιτικό ζωμό κοτόπουλου
1 κουταλιά λευκό ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Μαρινάρετε την πάπια για 12 ώρες στο κρασί, τη στραγγίζετε και τη βάζετε σε ένα βαθύ σκεύος. Διαλύετε στο χυμό 4 πορτοκαλιών τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Περιχύνετε την πάπια και την αφήνετε 3 ώρες να «ποτίσει».
Στραγγίζετε, τη βάζετε σε ταψί, την αλείφετε με λάδι και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε το χυμό 2 πορτοκαλιών, το ζωμό του κοτόπουλου και ξίδι και ψήνετε μιάμιση ώρα στο φούρνο.
Για τον πουρέ θα χρειαστείτε:
10 γλυκοπατάτες μεγάλες
2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
3/4 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό, περίπου για 40΄. Τρυπάμε με πιρούνι, κι αν είναι μαλακές, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε αφαιρώντας τυχόν ίνες που βρίσκονται κοντά στη φλούδα και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά, γιατί με το βράσιμο ρουφάνε πολύ νερό. Τις βάζουμε σε μπολ και τις λιώνουμε με κουτάλα του πουρέ ή στο μίξερ.
Σε αντικολλητική κατσαρόλα ροδίζουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία για 2΄, προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να βράσει για 2΄. Προσθέτουμε και τον πουρέ, καθώς και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τον διατηρούμε ζεστό ως το γαρνίρισμα.