Τα υψηλά επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογικά προβλήματα στο αγέννητο βρέφος.
Όταν μία έγκυος στρεσάρεται μένουν «αποτυπώματα» στον εγκέφαλο του εμβρύου που κυοφορεί.
Γερμανοί επιστήμονες ρώτησαν 25 μαμάδες για το κατά πόσο υπόκειντο σε ψυχολογική πίεση από τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και στη συνέχεια εξέτασαν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, ηλικίας από 9 έως 19 ετών.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα γονίδιο (υποδοχέας γλυκοκορτικοειδών) συνδέεται με την ανταπόκριση των εγκεφαλικών κυττάρων με τα επίπεδα στρες.
Βρήκαν ότι το γονίδιο αυτό ήταν λιγότερο «ενεργό» στα παιδιά των οποίων οι μαμάδες ήταν θύματα οικογενειακής βίας, όταν ήταν έγκυες. Η βία μετά την εγκυμοσύνη δε φάνηκε να επηρεάζει τη συμπεριφορά του γονιδίου στον εγκέφαλο των παιδιών.
Η Helen Gunter, από το πανεπιστήμιο Konstanz ανέφερε ότι: «Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν στο στρες. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά των οποίων οι γονείς δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά, είχαν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Translational Psychiatry».
Η Dr Carmine Pariante, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Kings College στο Λονδίνο ανέφερε ότι το στρες και η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του εμβρύου και τη συμπεριφορά του στη μετέπειτα ζωή του και διαμορφώνει τη δική του αντίδραση στο στρες.