Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το ζωμό οστών, ένα αντιφλεγμονώδες, πλούσιο σε κολλαγόνο υγρό που οι διατροφολόγοι συνιστούν να καταναλώνετε τακτικά. Ο ζωμός έχει γίνει της μόδας εν μέρει χάρη στις celebrities που είναι γνωστό ότι τον περιλαμβάνουν στη διατροφή τους. Η Σάλμα Χάγιεκ, για παράδειγμα, λέει ότι πίνει ένα φλιτζάνι καθημερινά.
Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής τον συνιστούν, επίσης, για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων -και αυτό μπορεί να αποτελέσει έκπληξη- και συναισθηματικούς. «Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από την κατανάλωση ζωμού οστών», λέει στη Vogue India η διατροφολόγος Itziar Digon. «Είναι επίσης πολύ εύκολο να τον φτιάξεις, χρησιμοποιώντας υλικά που όλοι έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων σε κόκαλα. Είναι μια βιώσιμη και πρακτική προσθήκη στη διατροφή σας».
Ο ζωμός οστών κάνει καλό στην υγεία του πεπτικού συστήματος
«Ο ζωμός μειώνει τη φλεγμονή του εντέρου και ανακουφίζει από ορισμένα συμπτώματα σε άτομα με πεπτικά προβλήματα. Είναι εύπεπτος και βοηθά επίσης τον οργανισμό να χωνέψει άλλες τροφές», εξηγεί η Digon.
Η Dr Mar Mira, από την Clinica Mira + Cueto, προσθέτει ότι «ο ζωμός οστών, λειτουργεί για να σφραγίσει το εντερικό τοίχωμα και του επιτρέπει να λειτουργεί σωστά. Επιπλέον, ο ζωμός οστών είναι πλούσιος σε μέταλλα όπως το μαγνήσιο, τα οποία συχνά λείπουν από τη διατροφή μας».
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε κολλαγόνο κάνει καλό και στο δέρμα
Ο ζωμός, ο οποίος συνήθως παρασκευάζεται με κόκαλα κοτόπουλου, χοιρινού ή βοδινού -και μερικές φορές και με λαχανικά- είναι πολύ καλός για το δέρμα. Ο λόγος, εξηγεί η Mira, είναι ότι είναι πλούσιος σε κολλαγόνο. «Το κολλαγόνο δεν είναι συνηθισμένο στις περισσότερες δίαιτες. Όταν καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη, τρώμε συνήθως το μυώδες μέρος του ζώου. Ο ζωμός οστών είναι ένα σιγοβρασμένο έγχυμα από οστά, μυελό, συνδέσμους και μοσχάρι ή κοτόπουλο», εξηγεί η Mira.
Προσθέτει πώς μπορεί να βοηθήσει στον πόνο των αρθρώσεων και να βελτιώσει και την ποιότητα του δέρματος: «Ο ζωμός οστών είναι πλούσιος σε ζελατίνη, αμινοξέα, γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη, τα οποία είναι ευεργετικά για τους ασθενείς με πόνο στις αρθρώσεις. Έχει ανοσολογικά οφέλη και είναι ιδανική πηγή κολλαγόνου για τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος».
Τα ψυχολογικά οφέλη του ζωμού οστών
Η Digon εστιάζει επίσης στα ψυχολογικά οφέλη αυτού του πιάτου επειδή, όπως λέει, «όταν τρώτε μια ζεστή σούπα, ειδικά τις κρύες μέρες, σας δημιουργεί αμέσως ένα αίσθημα ευεξίας, κάτι που είναι σημαντικό να αναζητάμε στα πιάτα που τρώμε». Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε, όπως επισημαίνει η Garcia-Orea, ότι τα υψηλής ποιότητας λιπαρά της παρέχουν ενέργεια που συμβάλλει στη διατήρηση του εγκεφάλου μας σε εγρήγορση.
Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το χορταστικό πιάτο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας
Παρόλο που ορισμένες διασημότητες προτιμούν να καταναλώνουν τον ζωμό οστών τους στο πρωινό, είναι μια καλή επιλογή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας -και ειδικά στο δείπνο. «Μπορεί να καταναλωθεί όπως οποιοσδήποτε άλλος τύπος ζωμού και, από διατροφική άποψη, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα που πρέπει να καταναλωθεί ή κάποια ώρα που είναι η καλύτερη στιγμή για να τον καταναλώσετε», λέει η Mira.
«Μπορεί να απολαμβάνεται μόνος του, αφού είναι ένα πλήρες και θρεπτικό πιάτο, αλλά και να συνδυάζεται τέλεια με άλλα πιάτα, ειδικά τους κρύους μήνες».
Πώς να προετοιμάσετε ζωμό οστών
Τόσο η Garcia-Orea όσο και η Mira συμφωνούν ότι το κλειδί για την παρασκευή του ζωμού είναι να αφήσετε τα υλικά να σιγοβράσουν αργά σε χαμηλή φωτιά. Στο λογαριασμό της στο Instagram, όπου μοιράζεται διάφορες συνταγές, η Garcia-Orea συνιστά να προσθέσετε λίγο ξύδι «για να εξαγάγετε καλύτερα τα μέταλλα από τα οστά στο ζωμό». Η Mira τονίζει επίσης τη σημασία της αργής μεθόδου μαγειρέματος. Σας επιτρέπει «να εξάγετε τον μεγαλύτερο αριθμό θρεπτικών συστατικών», λέει.
«Ιδανικά, ο ζωμός πρέπει να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά, σε αργή κουζίνα ή κατσαρόλα, για τουλάχιστον 24 ώρες. Θα πρέπει, επίσης, να επιλέγετε ποιοτικά οστά, αν είναι δυνατόν από βοοειδή που τρέφονται με χορτάρι ή πουλερικά ελευθέρας βοσκής. Ο ζωμός μπορεί να διατηρηθεί για περίπου πέντε ημέρες στο ψυγείο και μπορεί εύκολα να καταψυχθεί. Αυτό σας επιτρέπει να μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες και να έχετε πάντα λίγο διαθέσιμο. Κανονικά, μετά την παρασκευή του ο ζωμός θα έχει ζελατινώδη σύσταση αν και θα γίνει πιο υγρός όταν θερμανθεί».