Στις μέρες μας το παντελόνι αποτελεί την κατεξοχήν επιλογή για τον καθένα, γυναίκα και άνδρα, ενώ υπάρχει σίγουρα στις ντουλάπες όλων. Άνετο και ευκολοφόρετο φοριέται από το πρωί μέχρι το βράδυ, τόσο σε casual όσο και σε πιο επίσημες περιπτώσεις. Πριν από αυτό, για χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοί μας ντυνόντουσαν με χιτώνες, ρόμπες και φορέματα μέχρι που κάποιος αποφάσισε ότι το παντελόνι ήταν πιο άνετο. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ωστόσο, ποιος, γιατί και πότε το ανακάλυψε;
Πότε και γιατί ανακαλύφθηκε το παντελόνι
Οι αρχαιολόγοι Ulrike Beck και Mayke Wagner του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο έσκαψαν δύο αρχαίους τάφους σε ένα νεκροταφείο στην Σινγιάνγκ της Κίνας και, μεταξύ των ευρημάτων, ανακάλυψαν δύο ζευγάρια καλοδιατηρημένα μάλλινα παντελόνια, αναφέρει το mentalfloss.com. Τα ραδιοανθρακονήματα τους τοποθετούν την δημιουργία τους μεταξύ 3.000 και 3.300 ετών, καθιστώντας τα έτσι τα παλαιότερα γνωστά παντελόνια που ανακαλύφθηκαν ποτέ.
Πρόκειται για την ιστορική χρονική περίοδο που αντιστοιχεί στην άνοδο του «κινητού ποιμαντισμού» στην Κεντρική Ασία, με τους νομάδες να αρχίζουν να μετακινούν τα κοπάδια τους στη γη. Μια διαδικασία που πραγματοποιούνταν πάνω σε άλογο. Οι χιτώνες και οι ρόμπες δεν ήταν άνετες ή ευνοϊκές για μεγάλες αποστάσεις -και μάχες- και έτσι αυτοί οι αρχαίοι λαοί καινοτόμησαν για πρακτικούς κυρίως λόγους, δημιουργώντας αυτό που όλοι σήμερα γνωρίζουμε ως παντελόνι.
«Η εφεύρεση των διχαλωτών ενδυμάτων στο κάτω μέρος του σώματος σχετίζεται με τη νέα εποχή ιππασίας, πολέμου και μεγαλύτερης κινητικότητας», γράφουν οι Beck και Wagner στην εργασία τους, περιγράφοντας τα ευρήματά τους. Πιστεύουν, μάλιστα, ότι τα παντελόνια, τα οποία είναι ίσια και διαθέτουν φαρδύ καβάλο κατάλληλα για ιππικές περιπλανήσεις, είναι οι προκάτοχοι του παντελονιού ιππασίας που φοριέται μέχρι και σήμερα. Μαζί με το παντελόνι, οι τάφοι περιείχαν επίσης εργαλεία ιππασίας όπως μαστίγια και ουρά αλόγου.
Ο Victor Mair, καθηγητής κινεζικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Κέντρο Μελετών της Ανατολικής Ασίας, πιστεύει ότι οι νομάδες της λεκάνης Tarim, που βρίσκονται στην περιοχή Xinjiang όπου βρέθηκαν τα παντελόνια, άρχισαν να οδηγούν άλογα περίπου 3.400 χρόνια πριν. Ο ίδιος ο Mair βοήθησε στον εντοπισμό του παλαιότερου παντελονιού που βρέθηκε σε μια μούμια 2.600 ετών στην ίδια περιοχή.