Κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας όλοι ξέρουμε πως κάποια στιγμή θα αποχαιρετήσουμε τον μάταιο τούτο κόσμο. Ξέρουμε πως θα συμβεί και ξέρουμε επίσης πως δεν ξέρουμε το πότε.
Ένας άνθρωπος που τον απασχολεί η ζωή μετά- ή η ανυπαρξία της- ενδεχομένως να αναρωτιέται αν θα έχει κάποια ένδειξη, κάποιο διάστημα πριν φύγει από τη ζωή, αν θα έχει κάποια προειδοποίηση. Αν θα προλάβει να προετοιμαστεί και να συμφιλιωθεί με το επερχόμενο τέλος και τη θνητότητά του, αν θα προλάβει να αποχαιρετήσει αγαπημένα πρόσωπα, να κλείσει εκκρεμότητες, να πει λόγια που δεν είπε όσο θεωρούσε πως «έχει χρόνο».
Υπάρχει βέβαια και το απρόοπτο- κάποιοι άνθρωποι ξυπνούν το πρωί και σκέφτονται πως πρέπει να αδράξουν τη μέρα καθώς μπορεί να είναι η τελευταία τους. Και κάποιοι δεν προλαβαίνουν να κάνουν ούτε αυτή τη σκέψη ή δεν θεωρούν πως έχουν λόγο να την κάνουν.
Στο ολοένα και περισσότερο «μιντιοποιημένο» κόσμο μας είναι αναπόφευκτο οι τελευταίες στιγμές κάποιων ανθρώπων να έχουν αποτυπωθεί στο φακό, προκαλώντας ανατριχίλα σε όποιον βλέπει τις φωτογραφίες τους, είτε για την άγνοιά τους είτε για το ακριβώς αντίθετο- τη γνώση του νομοτελειακού τέλους.
Είναι φωτογραφίες που μας υπενθυμίζουν πόσο θεωρούμε τη ζωή δεδομένη- μέχρι τη στιγμή που δεν είναι πια.
Αυστραλία, 2010
Ο Carl Williams ήταν Αυστραλός μεγαλέμπορος ναρκωτικών που είχε κάποιες νομικές περιπέτειες και καταδικάστηκε ισόβια σε φυλακή της χώρας του. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του άλλαξε στάση κι άρχισε να «μιλά» και να δίνει πληροφορίες για πρώην συνεργάτες και συνδέσμους του.
Στην παραπάνω φωτογραφία εικονίζεται ο Williams ενώ από πίσω τον πλησιάζει συγκρατούμενός του, άνθρωπος των πρώην συνεργατών του, με έναν μεταλλικό λοστό στο χέρι, τον οποίο είχε αφαιρέσει από ποδήλατο γυμναστικής. Ο Williams υπέστη ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου και υπέκυψε στα τραύματά του ενώ η σορός του δεν βρέθηκε παρά μισή ώρα αργότερα.
Βρετανία, 1993
Κάμερα ασφαλείας σε βρετανικό εμπορικό κέντρο καταγράφει τη στιγμή που ο 3χρονος James Bulger κρατά το χέρι ενός 10χρονου αγοριού που τον οδηγεί έξω από το εμπορικό κέντρο. Λίγο αργότερα τους συνάντησε άλλος ένας 10χρονος και μαζί τα δύο μεγαλύτερα αγόρια σκότωσαν τον άτυχο James, χωρίς κάποιο λόγο.
Η βρετανική κοινωνία και η παγκόσμια κοινή γνώμη σοκαρίστηκαν από την ανηλεή σκληρότητα της δολοφονίας. Οι δολοφόνοι του μικρού αγοριού πέρασαν χρόνια σε αναμορφωτήρια πριν αφεθούν ελεύθεροι, ως ενήλικοι, με νέες ταυτότητες.
Ο James Bulger σε παλαιότερες χαρούμενες στιγμές
Ρωσία, 2013
Το παρκούρ είναι ένα εκπληκτικό άθλημα και όσοι παρακολουθούν τους αθλητές του να κάνουν τα άλματα, τις «βουτιές» και τις μανούβρες τους νομίζουν πως έχουν βρει τον τρόπο να αψηφούν τη βαρύτητα. Τέτοια «μαγικά» έκανε και ο Pavil Kashin αλλά μία φορά προκάλεσε την τύχη του λίγο περισσότερο από όσο έπρεπε.
Στη φωτογραφία αυτή, που τράβηξαν οι φίλοι του, έκανε τούμπα στον αέρα στην άκρη ενός 16ώροφου κτηρίου. Η κίνησή του ήταν επιτυχής αλλά μόλις προσγειώθηκε στα πόδια του έχασε την ισορροπία του. Έπεσε από το κτήριο και πέθανε ακαριαία.
Φιλιππίνες, 2011
Ο Reynaldo Dagsa ήταν Φιλιππινέζος πολιτικός που τα είχε βάλει με γκάνγκστερ και πλήρωσε ακριβά τα «μέτωπα» που είχε ανοίξει. Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς του 2011 και δείχνει την οικογένεια του Dagsa να ποζάρει ενώ εκείνος τους φωτογραφίζει.
Στο καρέ συμπεριελήφθη κι ένας ένοπλος άνδρας που στόχευε τον άτυχο πολιτικό. Ο Dagsa πρόλαβε να φωτογραφίσει τον δολοφόνο του κι έτσι ο εικονιζόμενος Arnel Buenaflor και δύο συνεργοί του συνελήφθησαν εντός λίγων ημερών.
Καναδάς, 1853
Ο Joseph Avery είχε πάει για ράφτινγκ στον ποταμό Νιαγάρα. Κατά τη διάρκεια του πλου τους η βάρκα τους αναποδογύρισε και οι δύο φίλοι του πνίγηκαν. Δεινός κολυμβητής ο Avery κατάφερε να πιαστεί από ένα ξύλο -όπως φαίνεται στη φωτογραφία- όπου και κρατήθηκε για 18 ολόκληρες ώρες. Δυστυχώς όμως κανείς δεν είχε τον εξοπλισμό ή τη γνώση για να στήσει μια σωστή επιχείρηση διάσωσης κι έτσι τόσες ώρες αργότερα ο Avery άφησε το ξύλο και παρασύρθηκε στο θάνατό του.
Σαιντ Λούις, 1943
Απλά μαθήματα επιστήμης: για να μείνεις στον αέρα χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο φτερά, κατά προτίμηση το καθένα στην κάθε πλευρά σου. Στην επίδειξη του 1943 ο εικονιζόμενος χειριστής βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν το ένα φτερό χαλάρωσε και αποκόπηκε από το υπόλοιπο αεροσκάφος. Έπεσε από ύψος περίπου 600 μέτρων και προσέκρουσε στο έδαφος με ορμή που δεν του άφηνε πολλές πιθανότητες επιβίωσης. Μαζί του χάθηκαν κι άλλοι δέκα άνθρωποι.
Και ποιοι ήταν αυτοί οι δέκα άνθρωποι! Επειδή ήταν η πρώτη επίδειξη του εν λόγω αεροσκάφους, είχαν επιβιβαστεί διάφοροι επώνυμοι για την πρώτη του δοκιμαστική πτήση.
Η φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγο πριν την απογείωσή του απεικονίζει τους William Becker, δήμαρχο του Σαιντ Λούις, William Robertson, ιδρυτή του αεροδρομίου Lambert και επικεφαλής της εταιρείας που έφτιαξε το αεροσκάφος, Thomas Dysant, πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Henry Mueller, διοικητή της επαρχίας του Σαιντ Λούις. Σε ένα και μόνο ατύχημα ένα υπολογίσιμο μέρος της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του Σαιντ Λούις χάθηκε.
Νέα Υόρκη, 1980
Ο Τζον Λένον υπογράφει ένα αυτόγραφο για τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν. Λίγες ώρες μετά τη φωτογραφία αυτή ο Τσάπμαν πυροβόλησε και σκότωσε τον Λένον καθώς εκείνος επέστρεφε στο διαμέρισμά του.
Λος Άντζελες, 1997
Ο εικονιζόμενος ράπερ Notorious B.I.G. διασκεδάζει σε νυχτερινή του έξοδο στο Λος Άντζελες. Ο νεαρός άνδρας στο πλευρό του είναι ο Sean Combs. Αμέσως μετά τη φωτογραφία ο 25χρονος ράπερ μπήκε στο αυτοκίνητό του και, σταματημένος σε κόκκινο φανάρι, δέχθηκε μοιραίους πυροβολισμούς. Μια μαύρη Chevrolet Impala σταμάτησε δίπλα στο SUV του και ο οδηγός της κατέβασε το παράθυρό του, τράβηξε όπλο και άνοιξε πυρ κατά του οχήματος. Τέσσερις σφαίρες σκότωσαν τον B.I.G.
Άμστερνταμ, 2014
Το αγόρι της φωτογραφίας είναι ο Gary Slok που αυτοφωτογραφίζεται με τη μητέρα του λίγο πριν το αεροσκάφος τους απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ. Ήταν Ιούνιος του 2014 και ανυπομονούσαν να αρχίσουν οι διακοπές τους στο Νότιο Ειρηνικό. Λίγες ώρες αργότερα η πτήση τους MH17 των Malaysian Airlines καταρρίφθηκε πάνω από την Ουκρανία. Δεν επέζησε κανείς.
Ινδία, 2014
Ο 20χρονος άνδρας της φωτογραφίας πέρασε από δύο ή τρεις φράχτες για να φτάσει στην άκρη του χώρου όπου ζουν οι τίγρεις, στο ζωολογικό κήπο του Νέου Δελχί. Έπεσε όμως από τοίχο 5,5 μέτρων μέσα στο χώρο των τίγρεων. Η τίγρη της φωτογραφίας τον αντιλήφθηκε και έσπευσε να δει τι είχε συμβεί. Μπορείτε εύκολα να φανταστείτε τι ακολούθησε. Πέρασαν πάντως δύο ώρες μέχρι οι υπεύθυνοι του κήπου να οδηγήσουν την τίγρη πίσω στο κλουβί της και να ανασύρουν τη σορό.
ΗΠΑ, 1986
Ο εικονιζόμενος R. Budd Dwyer ήταν πολιτικός και υπουργός Οικονομικών της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Το 1986 βρέθηκε αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες διαφθοράς. Η συνέντευξη Τύπου -από την οποία και η φωτογραφία του- οργανώθηκε αμέσως πριν την απομάκρυνσή του από τη θέση του. Εκεί ο Dwyer επανέλαβε πως αρνείται κάθε κατηγορία πως παρανόμησε. Στη συνέχεια, μέσα από μία χαρτοσακούλα, έβγαλε το όπλο που κρατά στη φωτογραφία και προειδοποίησε τους παριστάμενους να μείνουν μακριά καθώς «θα μπορούσε να εκπυρσοκροτήσει». Μπροστά στα μάτια των δημοσιογράφων και των υπολοίπων, αυτοκτόνησε.
Δεν επρόκειτο ωστόσο για την επιπόλαιη πράξη ενός απελπισμένου ανθρώπου. Καθώς είχε ήδη καταδικαστεί για διαφθορά θα έχανε τη θέση του. Με την αυτοκτονία του εξασφάλιζε την καταβολή της σύνταξής του στους επιζώντες απογόνους του…
Ιλινόις, 1990
Η εικονιζόμενη είναι η άτυχη Regina Kay Walters που η μοίρα την έφερε στο δρόμο του κατά συρροή δολοφόνου Robert Ben Rhoades, ο οποίος έπαιρνε στο αυτοκίνητό του ανθρώπους που έκαναν ωτοστόπ. Το όχημά του ήταν εξοπλισμένο με θάλαμο βασανιστηρίων, τη συνέχεια μπορεί κανείς να τη φανταστεί.
Ποιος ξέρει από ποια διαστροφή του ορμώμενος ο Rhoades φωτογράφισε τη 15χρονη λίγα λεπτά πριν τη σκοτώσει και αφότου της είχε κόψει τα μαλλιά και την είχε αναγκάσει να φορέσει αυτό το μαύρο φόρεμα. Η φωτογραφία έφτασε στο δικαστήριο με αποτέλεσμα την πρώτη του καταδίκη σε ισόβια.
Ο δράστης
Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr