Όταν ο κορονοϊός έκανε… δυναμικά την εμφάνιση του στην Ιταλία και ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο -κυρίως- και των νεκρών ανέβαινε συνεχώς, ο Τύπος της χώρας έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν ώστε να θυμηθεί πότε ήταν η τελευταία φορά που το ποδόσφαιρο βρέθηκε σε μια τέτοια κατάσταση.
Αυτή η αναδρομή έδειξε ότι ήταν στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Από τότε είχε να ανασταλεί η δράση σε ένα πρωτάθλημα, ειδικά ένα από τα μεγάλα της Ευρώπης, για λόγους ανωτέρα βίας και αυτό δείχνει τι ζημιά έχει ήδη κάνει ο κορονοϊός. Το θέμα, όμως, είναι ότι δεν θα… αρκεστεί σε αυτό, αλλά «απειλεί» ήδη να κάνει άνω-κάτω και την επόμενη σεζόν και ειδικά το πώς θα μπουν σε αυτή οι ομάδες, το πώς θα κινηθεί η μεταγραφική αγορά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το πώς θα ανέβουν οι τιμές.
Αρκετά διαφωτιστικό σε αυτό, ήταν το άρθρο-ανάλυση του Τομ-Κρίστιαν Κάρλσεν, του Νορβηγού πρώην αθλητικού διευθυντή και επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της Μονακό, στο ESPN. Άνθρωπος που ξέρει όσο λίγοι το πώς κινείται η ποδοσφαιρική αγορά και το πώς γίνεται η προεργασία των ποδοσφαιρικών κλαμπ για τη μεταγραφική περίοδο, ο Κάρλσεν περιέγραψε μια κατάσταση που μπορεί πραγματικά να… δέσει τα χέρια ομάδων, ποδοσφαιριστών και μάνατζερ ενόψει της σεζόν 2020-21.
Το πρόβλημα, άλλωστε, ξεκινάει από το πιο απλό: Τη δυσκολία ή και την απαγόρευση (αναλόγως τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο καθένας ή αυτή στην οποία θέλει να πάει) στο να ταξιδέψει κανείς. Και δεν ταξιδεύουν μόνο οι… απλοί άνθρωποι, αλλά και οι σκάουτ ή οι τεχνικοί διευθυντές. Προφανώς, φυσικά, δεν ζούμε στη δεκαετία του ’80 ή του ’90, όταν ήταν υποχρεωτικό (λόγω περιορισμένης τεχνολογίας) το να βλέπει μια ομάδα από κοντά έναν μεταγραφικό στόχο της ώστε να πειστεί να τον αποκτήσει, αλλά ζούμε σε μια εποχή στην οποία οι ομάδες περνάνε τους υποψήφιους στόχους από… ακτίνες Χ πριν κάνουν την πρόταση τους.
«Αυτή η βιομηχανία και ειδικά το μεταγραφικό κομμάτι, βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προσωπικές σχέσεις, στο πώς θα προσεγγίσεις τον ποδοσφαιριστή, στο πώς θα πείσεις την οικογένεια του, στο πώς θα τους γνωρίσεις τόσο καλά ώστε να είσαι απολύτως σίγουρος όχι μόνο για τον ποδοσφαιριστή αλλά και για τον άνθρωπο στον οποίο θα επενδύσεις τόσα λεφτά. Οι σημαντικές αποφάσεις, στον μεταγραφικό τομέα, παίρνονται πρόσωπο με πρόσωπο, οι τηλεδιάσκεψη δεν είναι ικανοποιητική εναλλακτική επιλογή», υποστήριξε ο πρώην αθλητικός διευθυντής της Μονακό, δίνοντας απλά μια πτυχή του προβλήματος.
Μία άλλη, το ίδιο ή και περισσότερο σημαντική, αφορά στη μεγάλη δυσκολία που υπάρχει πλέον στο να παρακολουθήσει πλέον η ομάδα από κοντά, σε δράση, τους παίκτες που θέλει. Όποιος έχει μιλήσει έστω μία φορά στη ζωή του, άλλωστε, με στελέχη ποδοσφαιρικών ομάδων, ξέρει ότι η εποχή στην οποία μπαίνουν οι βάσεις για τις καλοκαιρινές μεταγραφές, είναι η άνοιξη και ακόμη πιο συγκεκριμένα ο μήνας Μάρτιος.
Είναι ο μήνας στον οποίο εντείνονται οι επαφές, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις και οριστικοποιείται ο μεταγραφικός σχεδιασμός της κάθε ομάδας, οπότε το γεγονός ότι φέτος δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ραντεβού από κοντά ή δεν μπορεί να ταξιδέψει κανείς σκάουτ ή αθλητικός διευθυντής κάπου για να δει διά ζώσης τον μεταγραφικό στόχο και την οικογένεια του ή τον μάνατζερ του, απλά κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη δουλειά όλων.
«Ειδικά στην Ιταλία η κατάσταση είναι δραματική. Τις τελευταίες εβδομάδες ξέρω ότι οι ομάδες έστειλαν σκάουτερς μόνο σε περιοχές στις οποίες μπορούσαν να μεταβούν οδικώς. Τώρα, με τη χώρα να είναι όλη μια κόκκινη ζώνη, δεν μπορεί κανείς να πάει πουθενά. Για όποιον δεν εργάζεται στον χώρο του ποδοσφαίρου, αυτό μπορεί να μοιάζει υπερβολικό, αλλά όσοι είναι στο ποδόσφαιρο ξέρουν πολύ καλά τι δυσκολίες υπάρχουν πλέον», λέει ο Τομ-Κρίστιαν Κάρλσεν, υπογραμμίζοντας ότι και οι ίδιες οι ομάδες διστάζουν πλέον να ζητήσουν από έναν υπάλληλο τους, γιατί αυτό είναι όλοι, να ταξιδέψει στη Ν. Αμερική, για παράδειγμα, για να κάνει τη δουλειά του, αφού φοβούνται ότι ο κορονοϊός θα εξαπλωθεί παντού.
Τα ποδοσφαιρικά κλαμπ συνηθίζουν, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, να προγραμματίζουν εγκαίρως για τους επόμενους μήνες, κλείνοντας πτήσεις, ξενοδοχεία, σημειώνοντας ημερομηνίες κλπ. Τώρα, όλα αυτά μοιάζει αδύνατο να συμβούν, αφού κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα είναι πιο εύκολο, δηλαδή πιο ασφαλές, το να ταξιδέψεις.
Το γεγονός ότι όλο αυτό συμβαίνει τώρα που οδεύουμε προς το τέλος της σεζόν, είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να τύχει στα ποδοσφαιρικά κλαμπ, σε ό,τι αφορά τα μεταγραφικά πάντα. Γιατί ναι μεν έχουν εντοπίσει τους υποψήφιους στόχους και τους έχουν παρακολουθήσει τους προηγούμενους μήνες από κοντά σε δράση, αλλά η τελική απόφαση για το αν αξίζει ή όχι να επενδυθούν πολλά λεφτά σε έναν παίκτη, έρχεται στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Φέτος, σε αυτό το δίμηνο, έτσι όπως είναι τα πράγματα, καμία ομάδα δεν θα καταφέρει να δει κανέναν από κοντά.
«Με τις μεταγραφές να κοστίζουν όλο και πιο συχνά περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ πλέον, καμία ομάδα δεν μπορεί να σκεφτεί ότι θα δώσει τόσα λεφτά για έναν παίκτη που θα έχει δει επί μήνες μόνο από βίντεο», είναι η εκτίμηση του ESPN και τελικά όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο πρόβλημα: Την αύξηση των τιμών.
Με τόσες αναβολές αγώνων, με τόσους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, με ολόκληρες διοργανώσεις να απειλούνται με πρόωρο τέλος, η οικονομική ζημιά για τα ποδοσφαιρικά κλαμπ είναι τεράστια και θα φανεί όταν έρθει η ώρα των ισολογισμών τους, στο τέλος του Ιουνίου. Έχοντας υποστεί, λοιπόν, δυνατό οικονομικό χτύπημα και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν τόσο εύκολα για μεταγραφικούς στόχους άλλων πρωταθλημάτων, είναι πιο πιθανό από ποτέ η κάθε μεγάλη ομάδα να στραφεί σε παίκτες από το πρωτάθλημα της.
Γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, αφού η ομάδα που πουλάει, θα ξέρει ότι για την ομάδα που αγοράζει θα είναι κάτι σαν μονόδρομος το να κινηθεί μεταγραφικά εντός των συνόρων. Και σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτόν που πουλάει να… δαγκώσει αυτόν που αγοράζει. Και ο οποίος θα έχει ήδη υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά λόγω κορονοϊού πριν αρχίσει η μεταγραφική περίοδος.
Και κάπως έτσι, όσο περιμένουμε να δούμε πότε και πώς θα ολοκληρωθεί η σεζόν 2019-20, τα ποδοσφαιρικά κλαμπ έχουν ήδη αρχίσει να προβληματίζονται για τις συνθήκες με τις οποίες θα μπουν στο 2020-21…