Τι κι αν δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας και από το θάνατο μερικών έχει περάσει ακόμη και μισός αιώνας. Οι διεθνείς διασημότητες που ακολουθούν έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο. Ακόμη και μέσα από τον τάφο, που λέει ο λόγος, το όνομά τους συνεχίζει να αποτελεί χρυσωρυχείο για την βιομηχανία όπου ανήκουν (κατά κύριο λόγο την μουσική) με τα κέρδη τους να συμπληρώνονται από πολλά μηδενικά και για το 2019.
Παρόλο που οι φυσικές πωλήσεις συνεχίζουν την μακρά πτώση τους, οι πέντε καλλιτέχνες που ακολουθούν για το 2019, σύμφωνα με το Forbes, «έβγαλαν» συνολικά 146 εκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας κατά 38,5% το αντίστοιχο ποσό σε σχέση με το 2018, με αποτέλεσμα το όνομά τους, που συνεχίζει να αποτελεί δυνατό «brand» να πρωταγωνιστεί και για φέτος στη μουσική βιομηχανία.
Μάικλ Τζάκσον – 60 εκατομμύρια δολάρια
Για έβδομη συνεχή χρονιά ο βασιλιάς της ποπ κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή, διατηρώντας την πρώτη θέση ανάμεσα στους νεκρούς καλλιτέχνες που συνεχίζουν να σημειώνουν κερδοφορία, αυξάνοντας την περιουσία που άφησε πίσω του κατά 60 εκατομμύρια δολάρια.
Αν και η είδηση του θανάτου του Μάικλ Τζάκσον στις 25 Ιουνίου σόκαρε το παγκόσμιο (μουσικό) γίγνεσθαι ο αγαπημένος σταρ, που ο θάνατός του τον μετέτρεψε σε θρύλο, δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τον κόσμο, με την απήχηση του ονόματός του σε αυτόν να έχει ως αποτέλεσμα από τον πρώτο κιόλας χρόνο μετά το θάνατό του, να έχει πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του που είχε αφήσει πίσω, με την περιουσία του, μάλιστα, να καταγράφει κέρδη της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Σήμερα, εννιά χρόνια μετά τον απρόσμενο θάνατό του από υπερβολική δόση χαπιών, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το Forbes, o σταρ της ποπ μετράει 60 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, τα οποία προέρχονται κυρίως από την μακροχρόνια συμφωνία που είχε με τη Sony Music, καθώς και από ένα σόου που παίζεται στο Λας Βέγκας, γνωστό ως Mijac Music.
Έλβις Πρίσλεϊ – 39 εκατομμύρια δολάρια
Σε ηλικία 42 χρόνων ο βασιλιάς της ροκ εν ρολ, ή απλώς βασιλιάς, αφήνει την τελευταία του πνοή στις 16 Αυγούστου του 1977, με τη μουσική σκηνή να δέχεται ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα της εποχής. Παρόλο που η διάρκεια της ζωής του ήταν σύντομη, ο θρύλος της ροκ κατάφερε να ασκήσει τεράστια επιρροή στους λάτρεις του είδους, και όχι μόνο, αλλάζοντας τον κόσμο για πάντα, έτσι, τουλάχιστον, όπως τον είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε.
Ο βασιλιάς, δεν θεωρούνταν άδικα ως ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, καθώς αυτή η επιρροή που ασκούσε στο κοινό του -είχε συμπεριληφθεί, μάλιστα, στην τρίτη θέση στη λίστα του περιοδικού Rolling Stones με τους σπουδαιότερους μουσικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών μετά τους Beatles και Bob Dylan, λοιπόν- να γίνεται εμφανής και εμπράκτως μέχρι σήμερα, καθώς κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 επισκέπτες καταφτάνουν στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του στο κτήμα του στο Graceland στο Μέμφις, αφήνοντας περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμα Elvis Presley‘s Memphis.
Εν έτη 2019, λοιπόν, το όνομά του προσφέρει κερδοφορία ύψους 39 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αναμένεται να εκτοξευτεί στα ύψη μετά και την βιογραφική ταινία που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης Baz Luhrmann με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς.
Μπομπ Μάρλεϊ – 20 εκατομμύρια δολάρια
Ήταν 11 Μαΐου του 1981, όταν ο, μόλις, 36 χρονών βασιλιάς της ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ, πέρασε στην αιωνιότητα σε νοσοκομείο του Μαϊάμι, νικημένος από την επάρατο νόσο. Τραγουδώντας για τον έρωτα, την αγάπη αλλά και την καταπίεση των μαύρων από τους λευκούς, δεν άργησε να γίνει λαϊκό είδωλο, με την ημερομηνία γέννησής του (6 Φεβρουαρίου 1945) να τιμάται ως Εθνική Εορτή στην Τζαμάικα, απ’ όπου καταγόταν.
Με τους καλλιτέχνες του ραπ να του οφείλουν πολλά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον αποκαλούν «Νονό του χιπ- χοπ», εκτός, φυσικά, από «Βασιλιά της Ρέγκε», έναν τίτλο που δικαιωματικά του ανήκει, καθώς ήταν εκείνος που καθιέρωσε τη ρέγκε μουσική (ένα κράμα σκα, ροκ και ρυθμ εντ μπλουζ), η οποία αναδεικνύεται κατά την δεκαετία του ’70 σε παγκόσμια μουσική γλώσσα, ενώ επηρεάζει και αρκετούς καλλιτέχνες παγκοσμίως.
Σημείο αναφοράς της επιρροής του, η μεταθανάτια συλλογή του «Legend», η οποία κυκλοφόρησε το 1984, αποτελούνταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, το οποίο έγινε 10 φορές πλατινένιο, πουλώντας τα περισσότερα αντίτυπα στην ιστορία της ρέγκε μουσικής -περισσότερα από 12 εκατομμύρια.
Με περίπου ένα δισεκατομμύριο streaming μέσα στο 2019 μόνο στις ΗΠΑ, η μουσική του Μπομπ Μάρλεϊ προσέφερε 20 εκατομμύρια δολάρια κέρδη, από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2019 στο House of Marley’s.
Τζον Λένον – 14 εκατομμύρια δολάρια
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στη διεθνή μουσική σκηνή η είδηση ότι ο Τζον Λένον δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 το πρώην σκαθάρι έπεφτε νεκρό μπροστά στην είσοδο του σπιτιού του στη Νέα Υόρκη, όπου είχε μετακομίσει μόνιμα από το Λονδίνο από το 1971, από τις σφαίρες ενός θαυμαστή του, του Μαρκ Τσάπμαν, στον οποίο προηγουμένως είχε υπογράψει αυτόγραφο πάνω στο νέο του άλμπουμ.
Το ιδρυτικό μέλος των θρυλικών Beatles, που διακρίθηκε επίσης και ως ακτιβιστής του 20ου αιώνα -έμεινε γνωστός σε όλους ως η ηγετική μορφή του κινήματος κατά του πολέμου στο Βιετνάμ- θα ηχογραφούσε με τα υπόλοιπα σκαθάρια το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος, πριν την διάλυσή τους, «Abbey Road» το φθινόπωρο του 1969.
Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2019 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από όταν το επιτυχημένο αυτό άλμπουμ των θρυλικών Beatles κυκλοφόρησε στην αγορά, ένας εορτασμός που πρόσθεσε στην περιουσία του Λένον για το 2019 επιπλέον 14 εκατομμύρια δολάρια.
Μέριλιν Μονρόε – 13 εκατομμύρια δολάρια
Τι κι αν από τον θάνατό της, έκτης στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου, έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια; Η Μέριλιν Μονρόε που άφησε την τελευταία της πνοή μόλις στα 36 της χρόνια μετά από υπερβολική κατανάλωση υπνωτικών χαπιών παραμένει ένας ζωντανός θρύλος, με την χρήση του ονόματός της να αποφέρει μέχρι σήμερα ένα κάρο λεφτά στους κληρονόμους της.
Όπως συνέβη και το 2019 με τα 13 εκατομμύρια δολάρια που προστέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, μετά το λανσάρισμα της πολυτελούς συλλογής κοσμημάτων του οίκου Zales, εμπνευσμένης και αφιερωμένης στη μνήμη του απόλυτου συμβόλου του σεξ κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’50, και όχι μόνο.