Το κίτρινο χαρτί με την επιγραφή «Ενοικιάζεται» αποτελεί τα τελευταία χρόνια το πιο δημοφιλές «έκθεμα» στις βιτρίνες και στα κατεβασμένα ρολά των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας. Η οικονομική κρίση έχει κάνει τους εμπόρους να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον και να αποχαιρετούν την πελατεία τους αφήνοντας πίσω τους δεκάδες άδεια μαγαζιά. Το newsbeast.gr περιηγήθηκε σε δρόμους του κέντρου της Αθήνας, μίλησε με τους καταστηματάρχες, τον κόσμο και κατέγραψε τις εικόνες της κρίσης. Μαγαζιά με κατεβασμένα ρολά, λουκέτα και «ενοικιάζεται» βλέπεις συνέχεια σε πολλούς δρόμους της Αθήνας. Κλειστό εξακολουθεί να παραμένει 1 στα 4 εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, με τον αριθμό των λουκέτων να είναι πολύ υψηλότερος σε περιοχές όπως το κέντρο του Πειραιά, του Περιστερίου, της Καλλιθέας, ενώ στο σύνολο των εμπορικών αγορών το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αγγίζει το 27,65%. Μπορεί το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών να έφτασε στο χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη της κρίσης, ωστόσο εξακολουθεί ακόμη να παραμένει υψηλό, ενώ η όποια ζωή προέρχεται κυρίως από επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης και λιανικού εμπορίου των τροφίμων, οι οποίες πριμοδοτούνται από το αυξημένο τουριστικό ρεύμα. Από το εξαμηνιαίο δελτίο καταγραφής της επιχειρηματικότητας στα κέντρα των πόλεων, που πραγματοποιεί το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, προκύπτει για το σύνολο των αγορών οριακή αποκλιμάκωση των λουκέτων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (-0,41%). Ειδικότερα στην Αθήνα, τον Μάρτιο, καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων (24,9%), από 32,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2013. «Πρωταθλητισμό» στα λουκέτα κάνει, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, ο δρόμος της Χαριλάου Τρικούπη με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να φτάνει το 42,7% και ακολουθούν η Σοφοκλέους και η Ιπποκράτους με ποσοστά 38,5 % και 37% αντίστοιχα. Στην οδό Πανεπιστημίου η εικόνα εγκατάλειψης είναι έκδηλη με το ποσοστό των λουκέτων να ανέρχεται στο 32,9% ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά σε Ευρυπίδου και Βουλής αγγίζουν τα 32,4% και 30,2%. «Προσπαθούμε τα προϊόντα μας να είναι καλά και οι τιμές είναι καλές, μειώνουν οι άλλοι μειώνουμε κι εμείς» λέει ένας καταστηματάρχης σε μία από τις οδούς του κέντρου της Αθήνας που κάποτε έσφυζαν από ζωή. «Έχουν φύγει όλα τα δικηγορικά γραφεία, οι σχολές, τα φροντιστήρια, έφυγε η Λυρική… Δεν είναι μόνο η κρίση που μας έχει πλήξει μετά το 2010 η κρίση άρχισε πιο νωρίς με το μετρό. Η αγορά έχει μεταφερθεί δυστυχώς μόνο στο Σύνταγμα και στις γύρω περιοχές» λέει ένας άλλος και συνεχίζει: «Κάποια στιγμή θα βάλουμε κι εμείς λουκέτο. Η Χαριλάου Τρικούπη και η Ιπποκράτους ήταν η νούμερο 1 αγορά τουλάχιστον στο γυναικείο παπούτσι». «Υπάρχουν κτίρια κουφάρια, υπάρχουν δημόσια κτίρια ερειπωμένα. Είναι αμαρτία η Αθήνα μας ο τόπος μας να ερημώνει έτσι» λέει ένας άλλος καταστηματάρχης.
Ακόμη όμως και εμπορικοί δρόμοι όπου στο παρελθόν ήταν φιλέτα, σήμερα δεν έχουν καταφέρει να επανακάμψουν, όπως είναι η Τσακάλωφ όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αγγίζει το 27,7%. Καλύτερη είναι η εικόνα στην Πατριάρχου Ιωακείμ, στην Ερμού, στην Αθηνάς και στην Αγίου Μάρκου με τα ποσοστά των λουκέτων να μην ξεπερνούν το 10%. Όπως λένε οι καταστηματάρχες στο newsbeast.gr, επιλέγουν για τα ψώνια τους την αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται κι εκείνοι επιχειρηματικά για να στηρίξουν τα μαγαζιά.
Όσο για το πώς καταφέρνουν να «υπάρχουν» σε ένα δρόμο με τα λιγότερα λουκέτα της Αθήνας τονίζουν ότι οι μειωμένες τιμές και τα ανταγωνιστικά προϊόντα απέναντι στα πολυκαταστήματα είναι το «κλειδί» που έχει συντελέσει στο να μην υπάρχουν ξενοίκιαστα μαγαζιά.
Τα κλειστά καταστήματα αποτελούν πλέον μια οικεία εικόνα για τους καταναλωτές οι οποίου έχουν περιορίσει κατά πολύ τις αγορές τους ψωνίζοντας τα απολύτως απαραίτητα ωστόσο τονίζουν ότι η εικόνα με τα κατεβασμένα ρολά τους προκαλεί μία μελαγχολία. Τα ψώνια στο κέντρο της Αθήνας φαντάζουν την πιο ιδανική επιλογή από πλευρά επιλογών καθώς δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις όλα τα μαγαζιά συγκεντρωμένα και να συγκρίνεις ποιότητα και τιμές.