Ολόκληρα κράτη έχει καταφέρει να γονατίσει ο μεγαλοεπενδυτής Πολ Σίνγκερ (Paul Singer). Ο άνθρωπος των αγορών που καταφέρνει να αποκομίζει τεράστια κέρδη και σε περιόδους κρίσης.
Ο Πολ Σίνγκερ είναι ένας επενδυτής επιπέδου, Σόρος, μία κατηγορία μόνος του. Είναι ένα από τα γνωστά «κοράκια» των αγορών που μυρίζονται το χρήμα από μακριά και ξέρουν να κινούν τα νήματα.
Είναι ανάμεσα σε εκείνα τα «μυαλά» που ξέρουν να συνάπτουν τα deals, να κινούν τα νήματα της πολιτικής, να «χτίζουν» εταιρείες και βέβαια να επηρεάζουν τις διεθνείς χρηματαγορές.
Δεν είναι τυχαίο που το Bloomberg τον έχει τοποθετήσει στον κατάλογο με τους 50 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
«Γύπας» των αγορών, αυτοδημιούργητος κερδοσκόπος, ο Αμερικανοεβραίος Πολ Σίνγκερ, από το Νιου Τζέρσεϊ είναι ο πιο μισητός άνθρωπος στην Αργεντινή και πλέον περιμένει στη γωνία το επόμενο θύμα του. Φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό σχεδιάζει τις κινήσεις του περιμένοντας τη στιγμή για να «χτυπήσει». Το καμπανάκι χτύπησε πριν λίγες μέρες. Ο μεγαλοεπενδυτής ζήτησε 5 δισ. ευρώ από επενδυτές. Πόσο χρόνο έκανε να μαζέψει τα λεφτά; Κάτι λιγότερο από 24 ώρες…
Ο Πολ Σίνγκερ είναι ιδρυτής και CEO του κερδοσκοπικού επενδυτικού κεφαλαίου Elliott Management Corporation, παρακλάδι του οποίου είναι η NML Capital Limited, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο των Νήσων Καϊμάν. Είναι επίσης μέντορας του Μαρκ Μπρόντσκι, νυν επικεφαλής της Aurelius Capital Management, επίσης γνωστού «αρπακτικού» hedge fund.
Ο Πολ Σίνγκερ τα τελευταία χρόνια έγινε ιδιαίτερα γνωστός από το γεγονός ότι κατάφερε να γονατίσει την Αργεντινή. Είναι πρακτικά ο κύριος υπαίτιος για τη νέα, δεύτερη μέσα σε 13 χρόνια, χρεοκοπία της Αργεντινής.
Δεν δίστασε ούτε για μια στιγμή και έσυρε την 3η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής στην καταστροφή. Ξεκίνησε με την αγορά κρατικών ομολόγων, πίσω στη δεκαετία του ’90. Συνέχισε το 2005 και βεβαίως με την κάθετη άρνησή του να συμμετάσχει στο «κούρεμα» του κρατικού χρέους κατά 70%, όπως είχε ήδη συμφωνήσει οικειοθελώς το 93% των ομολογιούχων.
Ο Πολ Σίνγκερ αρνήθηκε να αποδεχθεί την αναδιάρθρωση των ομολόγων, που πρότεινε η Αργεντινή στο πλαίσιο της στάσης πληρωμών που κήρυξε σε συνολικά χρέη 95 δισ. δολ.. Κατέφυγε στα αμερικανικά δικαστήρια, απαιτώντας από την Αργεντινή να τον εξοφλήσει στο ακέραιο.
Το κυνήγι ήταν τέτοιου μεγέθους που υπό τον φόβο της κατάσχεσης, η ηγεσία της Αργεντινής είχε αναγκαστεί να ακυρώσει πολλά επίσημα ταξίδια με το προεδρικό αεροσκάφος, κυρίως σε ΗΠΑ και Γερμανία, μεταξύ 2007 και 2010. Οι φόβοι αυτοί αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αβάσιμοι.
Τον Οκτώβριο του 2012, η NML, το Fund που διαχειρίζεται το «αρπακτικό» που έμαθε τη δουλειά από τον Σίνγκερ, πέτυχε την κατάσχεση για 70 ολόκληρες ημέρες της φρεγάτας Libertad του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής, σε ένα λιμάνι της αφρικανικής Γκάνα.
Τελικά πέτυχε να πληρωθεί από την Αργεντινή και να βγάλει κέρδος τέσσερις φορές τα χρήματα που επένδυσε…
[sidequote]Καταφέρνει, κατά ένα περίεργο τρόπο, το όνομά του να βρίσκεται πίσω από κάθε μεγάλο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, όχι μόνο κρατικών χρεών, αλλά και επιχειρηματικών κολοσσών[/sidequote]
Για τον μεγαλοεπενδυτή δεν ήταν έκπληξη. Ο ίδιος συνηθίζει να κερδίζει από χώρες που έχουν σοβαρά προβλήματα. Έχει κερδοσκοπήσει σε βάρος φτωχών κρατών… Το Περού έπεσε θύμα του τη δεκαετία του 1990. Τότε αγόρασε ομόλογα 20 εκατ. δολαρίων και τελικά πληρώθηκε 58 εκατ. δολάρια. Κάτι ανάλογο έκανε και με το Κονγκό. Για ομόλογα με αρχική αξία 30 εκατ. δολαρίων πληρώθηκε 100 εκατ. δολάρια.
Ο ίδιος καταφέρνει και κατά ένα περίεργο τρόπο το όνομά του βρίσκεται πίσω από κάθε μεγάλο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, όχι μόνο κρατικών χρεών, αλλά και επιχειρηματικών κολοσσών. Ήταν πίσω από την αναδιάρθρωση της Chrysler, της κατασκευάστριας εξαρτημάτων αυτοκινήτων Delphi, ακόμη και της Lehman Brothers.
Βεβαίως όπως κάθε «γύπας» που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και ο Σίνγκερ έχει απλώσει τα πλοκάμια του στην πολιτική.
Είναι μέγας χρηματοδότης των Ρεπουμπλικανών και τον Φεβρουάριο βρέθηκε στο Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με το νέο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Αν και προεκλογικά δεν υποστήριξε τον Τραμπ, τελικά το συμφέρον «μίλησε» και βρέθηκε στο ίδιο γραφείο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ προσφέροντας την πλήρη υποστήριξή του.
«Ήταν ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος και τώρα είναι ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος και το εκτιμώ», ήταν τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ με τις πληροφορίες να λένε ότι για να τα βρουν οι δύο άνδρες ο Σίνγκερ δώρισε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.
O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Elliot Management φαίνεται ότι ήταν σε αυτούς που κέρδισαν από το Brexit. Από καιρό προειδοποιούσε ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει υπερβολικά μοχλευμένο, δεδομένης της τεράστιας ποσότητας παραγώγων επιτοκιακών προϊόντων που βρίσκονται ακόμα σε κυκλοφορία 700 τρισ. δολάρια.
«Ο όρος ασφαλές καταφύγιο που αποδίδεται στα ομόλογα των G7 είναι απλά λάθος» έλεγε και τόνισε ότι: «Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα τρομακτικό ρίσκο στο να έχει κανείς 10ετη και 20ετη και 30ετη ομόλογα με αυτά τα επιτόκια».
Ο Σίνγκερ χρηματοδοτεί με τεράστια ποσά ομάδες που μάχονται για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Ο λόγος είναι ένας. Ο γιος του είναι ομοφυλόφιλος. Μάλιστα ο Πολ Σίνγκερ έκανε ο ίδιος δημόσια την αποκάλυψη για τον γιο του.
Όπως είπε μια νύχτα το 1998 ήταν έξω για δείπνο με τον γιο του, Άντριου. Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι που ο γιος του άρχισε να τον ρωτάει ποιες είναι οι απόψεις του για την ομοφυλοφιλία.
Σύμφωνα με τον Σίνγκερ, οι ερωτήσεις τέθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε άρχισε να αναρωτιέται αν ο γιος του θα μπορούσε να είναι ομοφυλόφιλος.
«Αντέδρασα με φόβο και νευρικότητα, ανησυχούσα για το αν θα γίνω παππούς», δήλωσε…
Ωστόσο την επόμενη μέρα δεν άντεξε. Η ερώτηση που έκανε στο γιο του ήταν άμεση. «Είσαι ομοφυλόφιλος;» ρώτησε τον Άντριου. «Βασικά, ναι», ήταν η απάντηση που πήρε και από τότε έγινε σταθερός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.