Ένα δροσερό απογευματάκι στον σιδηροδρομικό σταθμό του Δουβλίνου, οι περίοικοι αντίκρισαν ξανά τον 86χρονο πια Chuck Feeney επιστρέφοντας από ένα από τα τελευταία του ταξίδια στο Λίμερικ της Ιρλανδίας. Εκεί στεγάζεται ένα από τα κληροδοτήματά του, το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, το οποίο φιλοξενεί 12.000 φοιτητές και υπάρχει μόνο χάρη στο όραμα του Feeney αλλά και τα 170 εκατ. δολάρια που έχει ξοδέψει όλα αυτά τα χρόνια για την ανώτατη εκπαίδευση των νιάτων της Ιρλανδίας. Όπως και κάθε άλλη φορά, ο ηλικιωμένος Νεοϋορκέζος, γέννημα-θρέμμα του Νιου Τζέρσεϊ, κατέβηκε από την οικονομική θέση του τρένου με την πλαστική σακούλα με τις εφημερίδες ανά χείρας. Δεν ξεχώριζε καν από το πλήθος, εκπρόσωποι της εργατικής τάξης οι περισσότεροι, και κανείς δεν θα τον αναγνώριζε, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει για την Ιρλανδία περισσότερα από κάθε άλλον από την εποχή του Αγίου Πατρικίου ακόμα. Ο Feeney ξεγλίστρησε έξω από τον σταθμό παραμένοντας για άλλη μια φορά αθέατος. Έτσι όπως ακριβώς το θέλει δηλαδή εδώ και δεκαετίες. Η ιστορία του δεν είναι άλλη μια περιπέτεια αγαθοεργίας, αλλά μια πραγματική οδύσσεια να ξεφορτωθεί τα δισεκατομμύριά του κάνοντας καλό στην ανθρωπότητα. Τον λένε πια «Τζέιμς Μποντ της φιλανθρωπίας» και λειτουργεί ως πρότυπο για βαθύπλουτους όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ, που κάνουν το ίδιο λίγο πολύ, αν και αυτοί δεν προσπαθούν να μείνουν στον άσο διαθέτοντας το σύνολο της περιουσίας τους. Γιατί ο αγώνας του Feeney είχε αυτό ακριβώς ως στόχο και ήταν μάλιστα για δεκαετίες μυστικός!
Πώς πήρε την απόφαση ζωής
Πώς χτίζεις μια τεράστια μηχανή παραγωγής χρήματος και την αποσυναρμολογείς μετά με τα χεράκια σου
Το όραμα ενός ανθρώπου να τα δώσει όλα και ο ωραίος αγώνας του
Το Gates Foundation δουλεύει εξάλλου στα ίδια πρότυπα φιλανθρωπίας που έθεσε ο Feeney: επιλέγεις σκοπούς που θα μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο κάθε δολαρίου που δίνεις, είτε μιλάμε για 250.000 δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή μετά τον σεισμό είτε για 290 εκατ. δολάρια για νέο ιατρικό κέντρο μέσα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Ο ίδιος δεν τα έδινε άλλωστε ελαφρά τη καρδία, κάνοντας τα ιδρύματα να μάχονται για τα λεφτά του παρουσιάζοντας λεπτομερή σχέδια για την απορρόφηση των κονδυλίων, με πλήρη μάλιστα διαφάνεια. Όποιο ίδρυμα ξεστράτιζε εξάλλου από τα συμφωνημένα, ο Feeney τού έκοβε τη χρηματοδότηση, επιλέγοντας σταδιακά σχέδια που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να χρηματοδοτηθούν μόνα τους, ώστε να μη χρειάζονται οι εκάστοτε κοινωνικές ομάδες την ελεημοσύνη κανενός.
Είναι όμως και το άλλο: δεν έχει μοστράρει πουθενά, σε κανένα νοσοκομείο, σχολείο ή βιβλιοθήκη που έχει χτίσει το όνομά του, καθώς ο αγώνας του είναι να βγάζει συνεχώς περισσότερα για τον εκάστοτε σκοπό. Κι έτσι προτιμά να εκχωρεί αυτό το προνόμιο σε κάποιον άλλο βαθύπλουτο που θα πείσει να ενταχθεί στον σκοπό, καθώς έχει βρει λέει πως οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν εκατομμύρια για την υστεροφημία τους. Ο ίδιος δεν έχει την αλαζονεία μέσα του και είναι τόσο ολιγαρκής μέχρι παρεξηγήσεως. Έχει καλύψει εκατομμύρια κυριολεκτικά χιλιόμετρα με τρένα και λεωφορεία, έχει μείνει σε φτηνοξενοδοχεία παντού στον κόσμο και ταξιδεύει πάντα στην οικονομική θέση των αεροπλάνων, μιας και «η διακεκριμένη θέση δεν σε πάει στον προορισμό σου γρηγορότερα». Γι’ αυτό και φορά εξάλλου ένα φτηνό ρολόι Casio, καθώς μετρά την ίδια ώρα με ένα Rolex.