Ποια μυστικά κρύβουν τα αναρίθμητα άστρα των δισεκατομμυρίων γαλαξιών που υπάρχουν στο σύμπαν; Είμαστε μόνοι μας στο άπειρο; Πώς δημιουργήθηκε και ποια είναι τα όρια του σύμπαντος; Σε αυτά τα ενδιαφέροντα και αιώνια ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν δεκάδες επιστήμονες ανά τον κόσμο. Αφανείς ήρωες που, με δεδομένα, στοιχεία και αποδείξεις, δίνουν απαντήσεις σε όσα επιχείρησε να απαντήσει η φιλοσοφία, η θεολογία και η κοσμογονία. Ρεπορτάζ: Αθηνά Δημητρακοπούλου Βίντεο / Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος Μεταξύ αυτών, και δύο Έλληνες αστροφυσικοί, δύο σπουδαίοι επιστήμονες, που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα απομονωμένοι στην κορυφή «Νεραϊδοράχη», πάνω από το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων, όπου δεσπόζει το επιβλητικό τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος». Στο μικρό πέτρινο κατάλυμα που βρίσκεται στην απομονωμένη από τον πολιτισμό βουνοκορφή, ο Παναγιώτης Μπούμης, κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Αλέξιος Λιάκος, έπειτα από έρευνες δύο ετών, πρόσθεσαν το δικό τους σημαντικό λιθαράκι σε μία σπουδαία ανακάλυψη που έγινε πρόσφατα.
Ο «Αρίσταρχος» άνοιξε τις πύλες του στο newsbeast.gr
Φτάσαμε στο έρημο, λόγω καλοκαιριού, Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων νωρίς το μεσημέρι. Τριγύρω οι «γυμνές» από πράσινο βουνοκορφές δημιουργούν ένα σεληνιακό τοπίο που συνοδεύει σε τέλεια αρμονία το επιβλητικό τηλεσκόπιο. Εκεί, μας περίμενε το όχημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που μας ανέβασε στην κορυφή διασχίζοντας πρώτα έναν επικίνδυνο χωματόδρομο.
Στο τέλος του δρόμου φάνηκε από μακριά ο «Αρίσταρχος». Η κορυφή του Χελμού για ένα τόσο σύγχρονο και σημαντικό εγχείρημα έγινε γιατί είναι ένα σημείο που είναι αρκετά ψηλά (2.340 μ.), είναι μακριά από τα φώτα των πόλεων, ενώ το Χιονοδρομικό Κέντρο παρέχει πρόσβαση τον χειμώνα, μέσω των αναβατήρων.
Τη συζήτησή μας διέκοψε για λίγη ώρα μία οικογένεια ελληνοαμερικανών που διέσχισαν αυτόν τον δύσκολο χωματόδρομο για να δουν από κοντά αυτό το σπουδαίο έργο. Οι ερευνητές άνοιξαν τις πύλες του «Αρίσταρχου» και άφησαν εντυπωσιασμένους έξι ανθρώπους που αναγνώρισαν τη σημαντική δουλειά που γίνεται κάτω από αντίξοες, πολλές φορές, συνθήκες. Η περιήγησή μας συνεχίστηκε στο εσωτερικό του «Αρίσταρχου». Κάτω από έναν τεράστιο θόλο που ανοίγει και περιστρέφεται ακολουθώντας την κίνηση του τηλεσκοπίου, ξεναγηθήκαμε και είδαμε από πολύ κοντά τα επιστημονικά εργαλεία που οδηγούν στην αποκάλυψη των μυστικών του σύμπαντος.
Η άριστη «όραση» του «Αρίσταρχου»
Η ονομασία «RISE» σημαίνει «Rapid Imaging Search for Exoplanets». Είναι δηλαδή μια CCD κάμερα με ένα ειδικό οπτικό σύστημα που παίρνει πολλές εικόνες και «διαβάζει» πάρα πολύ γρήγορα.
«Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες;»
«Οι εξωπλανήτες είναι ενδιαφέροντες γιατί χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που παίρνουμε από αυτούς προσπαθούμε να απαντήσουμε στο προπατορικό ερώτημα που έχουμε ως ανθρωπότητα για το αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες εκτός από τη Γη και μάλιστα εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος», αναφέρει στην κάμερα του newsbeast.gr ο κ. Λιάκος.
Εκτιμά μάλιστα πως μέσα στα επόμενα 30 με 50 χρόνια, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, θα είμαστε σε θέση να βρίσκουμε εξωπλανήτες και να είμαστε σχεδόν βέβαιοι για το αν μπορούν ή όχι να έχουν ζωή. Όσο για το αν θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε με εξωγήινες μορφές ζωής, η απάντηση είναι σαφής: «Δεν θα φτάσω στο επίπεδο να πω ότι θα επικοινωνήσουμε γιατί είναι πάρα πολύ μακριά από εμάς, αλλά να τον χαρακτηρίσουμε με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια, νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση μέσα στα επόμενα χρόνια».
Η μεγάλη συμβολή της αστρονομίας στον σύγχρονο κόσμο
«Η έρευνα είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας. Μέσω της έρευνας αναπτύσσεται και η τεχνολογία. Μέσω της τεχνολογίας, ο κόσμος αναπτύσσει τεχνογνωσία. Άρα είναι πολύ σημαντικό να υποστηριχθεί η έρευνα, να βοηθήσουμε και τον νέο κόσμο να ασχοληθεί με τον τομέα της έρευνας γιατί μέσω της τεχνολογίας θα έχουμε ανάπτυξη και θέλουμε πολύ να ξεκινήσει η ανάπτυξη στη χώρα μας», σημειώνει ο κ. Μπούμης.
«Το πιο βασικό πράγμα νομίζω για να ξεκινήσει να γίνει το restart που λέμε είναι να σταματήσει να φεύγει ο νέος κόσμος γιατί εδώ δεν υπάρχουν πολλά ερευνητικά προγράμματα», Αυτό που κάνουμε εμείς εδώ πέρα θα βοηθήσει πάρα πολύ στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να βρει δουλειά πολύς κόσμος, νέος κόσμος», καταλήγει. * Διαβάστε ολόκληρη την εργασία ΕΔΩ. ** Περισσότερες πληροφορίες για πρόσφατα επιστημονικά αποτελέσματα αλλά και το ίδιο το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος»είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου Χελμού και στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δείτε όλα τα θέματα του Weekend