Η νύχτα διαθέτει τη δική της ερημική γαλήνη. Οι δρόμοι αδειάζουν και σαν κύμα που παφλάζει στην ακροθαλασσιά γεμίζουν και πάλι όταν ανάψει πράσινο το φανάρι. Ο κόσμος της νύχτας άλλωστε είχε πάντα τους δικούς του ρυθμούς. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης – Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος Οι μεταμεσονύκτιες στάσεις των λεωφορείων είναι κι εκείνες διαφορετικές. Φιλοξενούν επιβάτες απαλλαγμένους από την αγωνία για το επιούσιο. Χωρίς πίεση και άγχος για την καθυστέρηση που… προσφέρει ο αστικός συνωστισμός και η κίνηση στους δρόμους. Χρησιμοποιούν τα νυχτερινά δρομολόγια. Άλλοι για να επιστρέψουν από διασκέδαση, άλλοι για να πάνε σε διασκέδαση. Άλλοι επιστρέφοντας από δουλειά και κάποιοι -λιγότεροι ίσως- για να πάνε να δουλέψουν. Ανάμεσά τους μερικοί αόρατοι ταξιδιώτες, άστεγοι, οι οποίοι αναζητούν καταφύγιο στο παγκάκι μιας στάσης, ίσως άλλοι επηρεασμένοι από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της νύχτας, καθώς και κάθε φυλή που ταξιδεύει στους δρόμους της πόλης. Ο καθένας προς το δικό του προορισμό. Τα δρομολόγια της νύχτας ξεκινούν τη διαδρομή τους από την πλατεία Συντάγματος.
Το τιμόνι τη νύχτα έχει τη δική του ελευθερία…
Για κείνον το «τιμόνι» τη νύχτα έχει τη δική του ελευθερία. Δεν συναντάει κίνηση, δεν του κορνάρει κανείς, δεν χρειάζεται να κορνάρει, ούτε να διαταράξει τη νυχτερινή νιρβάνα κανενός. Διαβάζει την εφημερίδα του στη θέση που έχει συνηθίσει να κάθεται όλα αυτά τα χρόνια. Πίσω από το διόλου ευκαταφρόνητου μεγέθους τιμόνι, περιμένοντας υπομονετικά και τους τελευταίους επιβάτες να του δείξουν το εισιτήριό τους και να βολευτούν ο καθένας στη θέση του. Άλλος δίπλα στο παράθυρο, άλλος κοντά στη φυσούνα, κάποιος ακόμα στη γαλαρία ή όπου τον κάνει να αισθάνεται πιο άνετα.
«Δεν γουστάρω το αυτοκίνητο»
Λίγο μετά σε μια στάση περιμένει ο Αλέξανδρος. Αγαπάει τη φωτογραφία, λέει. Σιχαίνεται όμως το αυτοκίνητο. «Δεν το γουστάρω. Γι’ αυτό και συνήθως χρησιμοποιώ το ποδήλατο ή τα μέσα μεταφοράς. Είναι ότι δεν μου αρέσει να κουβαλάω δύο τόνους όπου και αν πηγαίνω. Να ψάχνω να παρκάρω και να αγχώνομαι για το πού θα τους ξεφορτώσω. Η Αθήνα δεν κάνει για αυτοκίνητο. Αν έμενα στην επαρχία ίσως να το σκεφτόμουν περισσότερο να πάρω ένα».
«Η καλύτερη διαδρομή του τραμ είναι όταν διασχίζει την παραλία»
Ο ένας προτιμάει την παραλιακή γραμμή του τραμ. Ο δεύτερος συμφωνεί μαζί του και κουνάει συναινετικά το κεφάλι. «Η καλύτερη διαδρομή του τραμ είναι όταν διασχίζει την παραλία. Από τη Βούλα έως το Ειρήνης και Φιλίας. Μέχρι να φτάσω εκεί όμως, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία τυπική διαδρομή. Αν ήταν και λίγο πιο γρήγορο θα ήταν το καλύτερο μεταφορικό μέσο των Νοτίων Προαστίων», λέει ο Γιώργος.
Tα νυχτερινά δρομολόγια:
α) Ολονύχτια καθημερινές, σαββατοκύριακα: Πειραιάς-Σύνταγμα (040), Πειραιάς-Κηφισιά (500), Γλυφάδα-Περιστέρι (790), Σύνταγμα-Κηφισιά (Χ14), Άνω Πατήσια-Νέα Ελβετία (τρόλει Νο 11), Σύνταγμα-Αεροδρόμιο (Χ95), Πειραιάς-Αεροδρόμιο (Χ96), ΚΤΕΛ Κηφισού-Αεροδρόμιο (Χ93) και Ελληνικό-Αεροδρόμιο (Χ97) β) Παρ.-Σαβ. μέχρι 2.00 π.μ.: γραμμές μετρό 2 & 3, γραμμές τραμ Τ3, Τ4, Τ5. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα oasa.gr και στο 11185.