Από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου βρίσκεται σε ισχύ το νέο καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ. Ωστόσο η εφαρμογή δύο διαφορετικών συντελεστών σε αρκετά καταναλωτικά αγαθά, έχει ήδη προκαλέσει αρνητικά σχόλια από παράγοντες της αγοράς. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης Χαρακτηριστικές είναι οι… συγκρούσεις πολλών από τα βασικά προϊόντα, τα οποία αγγίζουν το όριο της παρεξήγησης. Για παράδειγμα, το αλατισμένο σουβλάκι επιβαρύνεται με συντελεστή 23%, σε αντίθεση με το νωπό σουβλάκι που αγοράζουμε από τον χασάπη, το οποίο διατηρεί συντελεστή ΦΠΑ 13%. Στη συνέχεια θα δείτε πώς μεταβάλλονται οι τιμές σε μερικά από τα βασικά προϊόντα της καθημερινότητάς μας και πώς διαφοροποιούνται οι τιμές ομοειδών προϊόντων όπως τα μακαρόνια, καθώς το σπαγγέτι διατηρεί τον συντελεστή 13%, ενώ τα γεμιστά ή επεξεργασμένα ζυμαρικά όπως τα τορτελίνι, έχουν πλέον αυξημένο συντελεστή 23%. Δείτε τους πίνακες που ακολουθούν και πώς αλλάζουν οι τιμές* σε βασικά καταναλωτικά αγαθά: Στο ερώτημα κατά πόσο οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τις αυξήσεις που προέρχονται από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, επικοινωνήσαμε με τον φοροτεχνικό, Βαγγέλη Αμπελιώτη. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις την αύξηση του ΦΠΑ, λόγω της σημαντικής μείωσης στη ρευστότητά τους. Εάν διατηρηθούν οι τιμές στα επίπεδα προ της αύξησης του ΦΠΑ, ειδικά στο λιανικό εμπόριο, όπου η πώληση γίνεται κυρίως με μετρητά και όχι με πιστωτικές κάρτες, θα μειωθούν αυτομάτως οι εισπράξεις. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αγοράσουν πρώτες ύλες και υπηρεσίες εφόσον μειώσουν τις τιμές τους. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν περιοριστεί σημαντικά, καθώς το εργατικό κόστος σε συνδυασμό με το κόστος δαπανών δεν έχουν μειωθεί αναλογικά με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ», τονίζει ο κύριος Αμπελιώτης.
«Η προσπάθεια άντλησης εσόδων οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις»
Συζητώντας για τα απρόοπτα της μεταβολής του συντελεστή, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το άψητο σουβλάκι χωρίς αλάτι επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, ενώ το ψημένο σουβλάκι με αλάτι επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%, ο κύριος Αμπελιώτης τονίζει ότι «η προσπάθεια άντλησης εσόδων οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικούν δεν στοχεύουν στην προστασία της υγείας μας, βοηθώντας μας να ελαττώσουμε την κατανάλωση αλατιού», σημειώνει αστειευόμενος. «Στην πραγματικότητα η ανάγκη για αύξηση των εσόδων στα κρατικά ταμεία οδηγεί σε τραγελαφικά σφάλματα», συμπληρώνει.
«Προσφέρεται έδαφος για φοροδιαφυγή»
«Όταν περιπλέκονται το φορολογικό καθεστώς, προσφέρεται το έδαφος για φοροδιαφυγή. Είναι πολύ πιο εύκολο για έναν επαγγελματία να πουλήσει χωρίς απόδειξη και αντίστοιχα είναι αδύνατον να ανακαλύψει κάποιος ελεγκτής ποια προϊόντα υπάγονται στο 13% ή στο 23% όπως για παράδειγμα κατά την πώληση του κιμά, όταν προστίθεται κοτόπουλο ή χοιρινό. Σε αυτή την περίπτωση όταν υπερισχύει το κοτόπουλο ή το χοιρινό κρέας, ο συντελεστής παραμένει στο 13%. Αντιθέτως, όταν υπερισχύει ο μοσχαρίσιος κιμάς, ο συντελεστής αυξάνεται στο 23%», εξηγεί ο φοροτεχνικός. «Ας μην ξεχνάμε πλέον ότι ο επιχειρηματίας εκτός από τον αυξημένο ΦΠΑ, επιβαρύνεται και με το φόρο εισοδήματος, ο οποίος αυξήθηκε στο 29% σε συνδυασμό με την αύξηση της προκαταβολής φόρου – ανάλογα με τη μορφή της εταιρείας –, η οποία αυξήθηκε στο 75% ή στο 100%. Έτσι, όταν δεν εκδώσει απόδειξη, το όφελος αγγίζει το 60% ή και το 70% επί του κέρδους. Δηλαδή, εάν το κόστος ενός προϊόντος είναι 5 ευρώ και ένας επαγγελματίας το πουλάει 10 ευρώ, έχοντας κέρδος 5 ευρώ, σε περίπτωση που δεν εκδώσει απόδειξη – στην οποία περιλαμβάνεται ο φόρος και ο ΦΠΑ -, κερδίζει περίπου 3 ευρώ στο συγκεκριμένο προϊόν. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο ισχυρό είναι το κίνητρο για να μην εκδώσει αποδείξεις. Όλα αυτά θα πρέπει να τα λάβει υπόψη του το υπουργείο Οικονομικών». «Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται η έλλειψη δυνάμεων του ελεγκτικού μηχανισμού. Είναι εμφανής η έλλειψη στελεχών το τελευταίο χρονικό διάστημα». Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ομοειδή προϊόντα όπως το γάλα επιβαρύνεται με 13%, το φρέσκο βούτυρο με 13%, ενώ η μαργαρίνη με 23%, ο κύριος Αμπελιώτης αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται οι συγκεκριμένες διακρίσεις στον συντελεστή. «Ποια είναι η διαφορά στο επεξεργασμένο προϊόν, η οποία οδηγεί στην αύξηση συντελεστή στο 23%; Δεν έχει λογική η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική». «Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αύξηση του συντελεστή στα φροντιστήρια από 0% στο 23%. Σε συνδυασμό με το φόρο εισοδήματος που θα επιβάλλεται, δεν θα κόβει κανένας απόδειξη. Επίσης, όταν εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά και στους αγρότες, θα επιβαρύνονται από 60 ευρώ που ήταν έως και σήμερα η ασφαλιστική τους εισφορά, με 180 ευρώ, 26% φορολογία, 75% προκαταβολή φόρου από 27,5% που ήταν έως και σήμερα. Ποιος αγρότης λοιπόν δεν θα σκεφτεί να φοροδιαφύγει;. Δεν παροτρύνω κανέναν στη φοροδιαφυγή, δεδομένου όμως ότι ζω μέσα στην αγορά, εκτιμώ τι πρόκειται να συμβεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα», καταλήγει.
Τα παραδείγματα της εγκυκλίου είναι τα ακόλουθα:
– Κρέατα: Κρέας χοιρινό νωπό, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, ολόκληρο, σε τεμάχια ή μέρη, με κόκαλα ή μη: 13% Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία: 13% Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου με προσθήκες π.χ. αλατισμένο, με ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κλπ, ή προψημένο ή αλλιώς παρασκευασμένο: 23% Κιμάς μεικτός π.χ. χοιρινό – μοσχάρι: κατά περίπτωση ανάλογα με την περιεκτικότητα – άνω του 50% χοιρινό: 13%, αλλιώς: 23% Μπριζόλες χοιρινές, νωπές, κατεψυγμένες ή διατηρημένες με απλή ψύξη, όχι αλλιώς επεξεργασμένες : 13% Τεμάχια κοτόπουλου, π.χ. στήθος ή μπούτι, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, αλλά όχι αλλιώς επεξεργασμένο : 13% Τεμάχια κοτόπουλου παναρισμένα, ψημένα ή προψημένα ή αλλιώς επεξεργασμένα : 23% Εντόσθια, λουκάνικα, λαρδί, μπέικον, αλλαντικά κλπ. από οποιοδήποτε κρέας : 23% Κρέας αλατισμένο, αποξηραμένο ή καπνιστό: 23% Κιμάς χοιρινός νωπός, διατηρημένος με απλή ψύξη ή κατεψυγμένος, χωρίς περαιτέρω προσθήκες ή επεξεργασία : 13% Μπιφτέκια από χοιρινό κρέας, παραγεμισμένα (π.χ. με τυρί), κατεψυγμένα, νωπά, με απλή ψύξη, ψημένα ή προψημένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα : 23% Κρέας από μοσχάρι, σε οποιαδήποτε μορφή: 23% Κρέας από: άλογο, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, περιστέρια και λοιπά πτηνά, φάλαινες, φώκιες, τάρανδο, κυνηγιού (πλην κουνελιού), βατράχου, ερπετών κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, βρώσιμα : 23% Πατέ, φουά γκρα κλπ. 23% Έντερα, κύστες, στομάχια ζώων, τένοντες, κατάλοιπα ψαριών, σπόγγοι φυσικοί και παρόμοια : 23% Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από κρέας κάθε τύπου : 23% – Ψάρια – υδρόβια: Ψάρια ζωντανά κάθε είδους: 23% Ψάρια κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα : 13% Φιλέτα ή άλλη σάρκα ψαριών κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, όχι αλεσμένα: 13% Συκώτια, αυγά και σπέρματα ψαριών (π.χ. χαβιάρι): 23% Ψάρια κάθε είδους, φιλέτα και σάρκα ψαριών, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά, αλεσμένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα: 23% Αλεύρια και σκόνες ψαριών βρώσιμα: 23% Πτερύγια, κεφάλια, ουρές, πτερύγια, εντόσθια κλπ. ψαριών, βρώσιμα: 23% Μαλακόστρακα κάθε είδους, όπως καραβίδες, αστακοί, καβούρια, γαρίδες κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, αλεύρια και σκόνες αυτών: 23% Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα: 13% Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά ή αλλιώς επεξεργασμένα, αλεύρια και σκόνες αυτών: 23% ‘Αλλα μαλάκια και ασπόνδυλα υδρόβια, όπως μύδια, στρείδια, χτένια, σαλιγκάρια, κυδώνια, μέδουσες, αχινοί κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή : 23% Ψάρια και κάθε άλλο είδος του κεφαλαίου 3, ψημένα ή προψημένα: 23% Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από ψάρια, μαλακόστρακα και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια: 23% Γαλακτοκομικά, μέλι και αυγά: Γάλα φρέσκο ή συμπυκνωμένο, έστω και με προσθήκη ζάχαρης (π.χ. εβαπορέ): 13% Γάλα σε σκόνη: 13% Ροφήματα με βάση το γάλα, π.χ. γάλα με κακάο ή με προσθήκη αρωματικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ροφήματα με γάλα με γεύση φράουλας ή μπανάνας, με καφέ, με καραμέλα, με γεύση βανίλια κλπ.), σε οποιαδήποτε μορφή: 23% Κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα): 13% Βούτυρο γάλακτος και άλλες λιπαρές ουσίες για επάλειψη από γάλα: 13% Μαργαρίνη: 23% Γιαούρτι απλό (σκέτο), πρόβειο ή αγελαδινό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών και ουσιών ή αρωματισμένων: 13% Γιαούρτι με μέλι, με δημητριακά, με μούσλι κλπ : 13% Επιδόρπια γιαουρτιού με κακάο, με φρούτα, με μπισκότα, με βανίλια, με καραμέλα κλπ: 13% Κεφίρ: 13% Βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και πηγμένη κρέμα: 13% Κρέμες από γάλα κάθε είδους : 13% Ορός γάλακτος: 13% Τυριά κάθε είδους: 13% Αυγά πτηνών:: 13% Μέλι φυσικό ανεξάρτητα από τη συσκευασία του: 13% – Φυτά και άνθη. Λαχανικά, καρποί και φρούτα: Βολβοί, κόνδυλοι, ριζώματα κλπ., φυτά φυτωρίου : 23% ‘Ανθη, μπουκέτα, ανθοδέσμες, φυλλώματα κλπ. για διακόσμηση: 23% ‘Αλλα φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια: 13% Φύτρα μανιταριών : 23% Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι βρώσιμα, (κομμένα ή μη) όπως: πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, αγγούρια, μελιτζάνες, αγγινάρες, σέλινο, πιπεριές, σπανάκι, κολοκύθια, όσπρια, ελιές κλπ., νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή προσωρινά διατηρημένα : 13% Σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, χωρίς καμία προσθήκη ή άλλη επεξεργασία: 13% Σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, με προσθήκες (π.χ. σως, τυρί, αλλαντικά κλπ.) ή με άλλη επεξεργασία : 23% Ρίζες μανιόκας και σαλεπιού, κόνδυλοι ηλίανθου, γλυκοπατάτες και λοιπές ρίζες και κόνδυλοι υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο ή ινουλίνη, σε οποιαδήποτε μορφή: 23% Καρποί και φρούτα βρώσιμα κάθε είδους, νωπά, ξερά, αποξεραμένα ή κατεψυγμένα : 13% Φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών σε οποιαδήποτε μορφή: 23% – Καφές και μπαχαρικά, δημητριακά και αλεύρι, καρποί ελαιώδεις: Καφές, τσάι, ματέ : 23% Μπαχαρικά: πιπέρι, βανίλια, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, μάραθος, κύμινο, κορίανδρος, κρόκος, δάφνη, θυμάρι, κάρι κλπ.: 23% Δημητριακά: σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο, φαγόπυρο, κεχρί κλπ. : 13% Παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, κάθε τύπου (π.χ. ρυζόγαλο): 23% Αλεύρια κάθε είδους, πληγούρια, σιμιγδάλια, σπόροι δημητριακών, βύνη, άμυλα: 13% Ινουλίνη, γλουτένη: 23% Καρποί ελαιώδεις και άλλα σπέρματα και καρποί : 23% Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι κλπ.: 23% Χαρούπια, ζαχαρότευτλα κλπ: 23% ‘Αχυρα, τεύτλα, χορτονομές κλπ.: 23% Μαστίχα και πηκτικές ύλες : 23% Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, και άλλα λάδια αποκλειστικά από ελιές : 13% Όλα τα λοιπά λάδια (σπορέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φοινικέλαιο κλπ.): 23% – Ζάχαρη, κακάο, ψωμί, ζυμαρικά, λοιπά παρασκευάσματα διατροφής: Ζάχαρη, λοιπά σάκχαρα κάθε είδους και μελάσες : 23% Τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά, αμυγδαλόπαστα, κουφέτα, λουκούμια, πάστες φρούτων, ζελέδες, μαρόν-γλασέ και λοιπά ζαχαρώδη προϊόντα : 23% Κακάο σε κάθε μορφή (σπόροι, κελύφη, σκόνη, βούτυρο, πάστα κλπ.) : 23% Σοκολάτες κάθε τύπου, σοκολατάκια, καραμέλες σοκολάτας και παρόμοια είδη : 23% Πολτοί για επάλειψη με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23% Παρασκευάσματα για ποτά με κακάο : 23% Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση (π.χ. βρεφικές κρέμες, πολτοί σε βαζάκια, βρεφικά παρασκευάσματα με βάση το γάλα κλπ.):13% Εκχυλίσματα βύνης (Δ.Κ. 1901): 23% Ζυμαρικά απλά κάθε τύπου, όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, πένες, κλπ.: 13% Ζυμαρικά παραγεμισμένα ή αλλιώς επεξεργασμένα, όπως π.χ. τορτελίνια με κρέας ή τυρί ή σπανάκι κλπ.: 23% Ζυμαρικά με γεύσεις αλλά όχι παραγεμισμένα, π.χ. ντομάτα, καρότο ή σπανάκι (χρωματιστά): 13% Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους): 23% Νιφάδες δημητριακών τύπου κορν-φλέικς κάθε τύπου, δηλ. σε νιφάδες ή κόκκους κλπ.: 23% Μπάρες δημητριακών κάθε τύπου: 23% Πλιγούρι: 23% Ψωμί απλό κάθε τύπου (λευκό, μαύρο, πολύσπορο, χωριάτικο, προζύμι, καλαμποκιού κλπ.), χωρίς καρυκεύματα, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο. Συμπεριλαμβάνεται το ψωμί που κόβεται σε φέτες και συσκευάζεται από φούρνους (δηλ. μη τυποποιημένο) χωρίς περαιτέρω επεξεργασία : 13% (πχ τύπου τοστ) Ψωμί σε φέτες (π.χ. τύπου τοστ) τυποποιημένο – επεξεργασμένο, κάθε τύπου : 23% Ψωμιά με γέμιση και καρυκεύματα, π.χ. σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα, λαδόψωμα, με παπαρουνόσπορο, κλπ.: 23% Όστιες και άζυμο ψωμί : 23% Κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία: 13% Κουλούρια ψωμιού με τυρί, με σταφίδες κλπ.: 23% Ψωμί φρυγανισμένο (φρυγανιές) κάθε τύπου : 23% Γκοφρέτες, κέηκ, μπισκότα, κράκερς, πατατάκια, γαριδάκια και κάθε τύπου παρόμοια προϊόντα : 23% Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτες, πίτσες και παρόμοια : 23% Γλυκά κουταλιού, παστέλια και άλλα παρόμοια είδη με ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες και κομπόστες φρούτων, πολτοί φρούτων, και κάθε είδους παρασκευάσματα φρούτων, καρπών και λαχανικών : 23% Σάλτσες, σούπες, ζωμοί και παρόμοια: 23% Ζύμες : 23% Βάσεις για ποτά και σιρόπια : 23% Παγωτά: 23% Ξίδια κάθε τύπου : 23% Αλάτι (Δ.Κ. 2501): 23% – Ροφήματα Νερό, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, μη αεριούχο: 13% ‘Αλλα νερά αεριούχα, με προσθήκη γλυκαντικών ή αρωματισμένα, και αναψυκτικά κάθε τύπου: 23% Χυμοί φρούτων κάθε τύπου: 23% Έτοιμα ροφήματα κάθε τύπου, π.χ. με βάση τον καφέ, το τσάι, το γάλα, γάλα σόγιας, γάλα καρύδας κλπ.: 23% Μπύρα, κρασί και κάθε είδους αλκοολούχα ποτά : 23% – Φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές συσκευές Εμβόλια και φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου : 6% Φάρμακα και εμβόλια για κτηνιατρικούς σκοπούς: 13% Γάζες, βάτες, επίδεσμοι, τσιρότα και παρόμοια είδη για ιατρικούς ή χειρουργικούς σκοπούς : 13% Αποστειρωμένα ράμματα, αντιδραστήρια για τον προσδιορισμό των ομάδων αίματος ή για χρήση πάνω στον ασθενή, σκιατικά παρασκευάσματα, τσιμέντα για σφράγισμα δοντιών ή αποκατάσταση οστών, θήκες και κουτιά-φαρμακεία, είδη για περιπτώσεις παρά φύση έδρας και παρόμοια είδη: 13% Σερβιέτες, ταμπόν, πάνες για μωρά και παρόμοια είδη : 23% Προφυλακτικά: 23% Είδη και συσκευές ορθοπεδικής και λοιπά είδη της Δ.Κ. 9021 του Δασμολογίου, πλην των μερών: 13% Καθετήρες, βελόνες ινσουλίνης, βελόνες τεχνητού νεφρού, σύριγγες σίτισης, ενδομήτρια αντισυλληπτικά, πιεσόμετρα ομιλούντα: 13% – Έντυπα Βιβλία: 6% Εφημερίδες και περιοδικά : 6% Βιβλία για παιδιά: 6% Φυλλάδια και άλλα έντυπα : 23% Λευκώματα για χρωματισμό για παιδιά : 23% Μουσική χειρόγραφη ή τυπωμένη: 23% Χάρτες : 23% – Λοιπά προϊόντα: Απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής, τροφές για ζώα και παρόμοια είδη : 23% Ραδιενεργά προϊόντα: 23% Λιπάσματα : 23% Μείγματα ευωδών ουσιών για τις βιομηχανίες ειδών διατροφής : 23% Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, παρασιτοκτόνα, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα, κάθε τύπου: 23% Καυσόξυλα: 23% Έργα τέχνης, συλλογές και αρχαιότητες: 23% Ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο : 13% – Είδη για αναπήρους Αυτοκίνητα για τη μεταφορά 10 προσώπων ή περισσότερων για μεταφορά αναπήρων: 23% Γραφομηχανές BRAILLE: 23% Αμαξάκια και παρόμοια οχήματα για αναπήρους και ανταλλακτικά: 13% * Οι τιμές είναι ενδεικτικές και μπορεί να μεταβάλλονται ανάλογα με την προέλευση και την επωνυμία του προϊόντος. Αποτελούν μέσες τιμές με βάση το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Δείτε όλα τα θέματα του Weekend